Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbi informacija balsuojantiems užsienyje: užpildytus biuletenius išsiųskite kuo skubiau

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja kasdien gaunanti žinių apie Lietuvos Respublikos diplomatinių atstovybių gaunamus vokus su rinkėjų biuleteniais, kurie bus saugomi iki spalio 13 d. vyksiančių Seimo rinkimų, rašoma VRK pranešime spaudai.
Seimo rinkimai 2024
Seimo rinkimai 2024 / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Tačiau rinkėjams jau reikėtų suskubti pildyti paštu gautus biuletenius ir kuo skubiau išsiųsti juos atgal tai Lietuvos diplomatinei atstovybei, iš kurios juos gavo.

„Užsienyje paštu balsuojantiems rinkėjams iš viso išsiuntėme daugiau kaip 40 tūkstančių vokų su biuleteniais. Iki šiol beveik pusė jų jau grįžo į ambasadas, kur yra saugomi iki rinkimų dienos. Likusi dalis vokų jau turėtų būti pasiekus užsienyje balsuojančių rinkėjų namus, tad labai prašome gavus rinkimų dokumentus nedelsti nė vienos dienos – užpildyti biuletenius, sudėti juos į vokus nustatyta tvarka ir skubiai išsiųsti juos į tą pačią ambasadą ar konsulatą, iš kurios juos gavo. Ypač svarbu suspėti išsiųsti biuletenius iki spalio 13 d.“, – užsienyje balsuojančius rinkėjus ragina VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Pasak jos, „tie rinkėjai, kurie dar laukia balsavimo dokumentų, kviečiami pasitikrinti pašto dėžutes, galbūt vokai su biuleteniais jų namus jau pasiekė“.

Balsuoti užsienyje gali ne tik ten nuolat gyvenantys ar studijuoti išvykę Lietuvos Respublikos piliečiai, bet ir laikinai, Seimo rinkimų metu, į užsienį išvykę rinkėjai.

„Registracija balsuoti užsienyje patu jau baigėsi, tačiau tie rinkėjai, kurie šią savaitę bus valstybėje ar mieste, kuriame yra Lietuvos Respublikos diplomatinė atstovybė, dar gali registruotis ir atvykti balsuoti į ambasadą ar konsulatą“, akcentavo VRK pirmininkė.

Užsiregistruoti balsuoti užsienyje galima VRK administruojamame elektroninių paslaugų portale „Rinkėjo puslapis“.

Norėdami balsuoti šiuose punktuose, pildydami registracijos prašymą, rinkėjai turėtų pažymėti laukelį „Atvyksiu į ambasadą“.

Užsienyje Lietuvos Respublikos piliečiai galės balsuoti iš viso 52 Lietuvos Respublikos ambasadose ir konsulinėse įstaigose ir 4 papildomai įsteigtose balsavimo vietose:

Pasaulio lietuvių centre Lemonte, Jungtinėse Amerikos Valstijose, (14911 127th St., Lemont, IL 60439, USA);

Rytų Londone, Jungtinėje Karalystėje (Lithuanian Academy/Chobhan Academy 40 Cheering Lane, Stratford, London E20 1BD, UK);

Peterbore, Jungtinėje Karalystėje (Parca Ltd: Unity Hall, Northfields Road, Peterborough, PE1 3QH, UK);

Tenerifėje, Ispanijos Karalystėje (Baltic International School, Calle la Sirena 10, Puerto de Santiago, Santiago Del Teide, SPAIN).

Svarbiausia informacija apie balsavimą užsienyje skelbiama VRK interneto svetainėje.

VRK duomenimis, šiuo metu balsuoti užsienyje iš viso yra užsiregistravę daugiau kaip 50 tūkst. rinkėjų. Apie 80 proc. jų užsienyje balsuoja paštu.

VRK duomenimis, aktyviausiai rinkėjai balsuoti užsienyje registruojasi Jungtinėje Karalystėje (18 tūkst.), Jungtinėse Amerikos Valstijose (5 tūkst.), Vokietijoje (3,6 tūkst.), Norvegijoje (3,5 tūkst.), Airijoje (3,3 tūkst.), Nyderlanduose (1,8 tūkst.), Švedijoje (1,6 tūkst.), Danijoje (1,5 tūkst.), Belgijoje (1,4 tūkst.), Ispanijoje (1,1 tūkst.), Prancūzijoje (1 tūkst.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas