Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti
2017 09 07

Svarbiausiame „Sugiharos savaitės“ renginyje – pokalbiai apie Č.Sugiharos pamokas, pritaikomas ir šiandien

Japonams jis – didvyris, apie kurį žino kiekvienas – nuo mažiausio vaiko iki vyriausio senolio. Lietuvoje diplomatas Čijunė Sugihara taip pat garsus. Vis dėlto jo asmenybei bei darbams tik dabar pradėtas skirti didesnis dėmesys. Apie tai, kuo ypatingi buvo Č.Sugiharos atlikti žygdarbiai būrys mokslininkų, visuomenės veikėjų, politikų ir diplomatų iš Lietuvos ir Japonijos rugsėjo 6 d. diskutavo Kaune.
Sugiharos savaitė
Sugiharos savaitė / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Čia vyko simpoziumas, skirtas įamžinti japono diplomato Č.Sugiharos atminimą. Jis – vienas iš rugsėjo 2-8 dienomis vykstančių „Sugiharos savaitės“ renginių.

Japonijos diplomatas Č.Sugihara Kaune gyveno ir dirbo Antrojo pasaulinio karo metais. Tuo metu jis, padedamas kolegos iš Nyderlandų, išgelbėjo nemažiau nei 6000 žydų gyvybių. Č.Sugihara persekiojamiems žydų tautybės asmenims dalino vadinamąsias „gyvenimo vizas“, su kuriomis šie galėjo pabėgti į Japoniją ir taip išsigelbėti nuo gresiančios mirties. Šias vizas diplomatas dalino neturėdamas oficialaus Japonijos valdžios pritarimo. Taigi, rizikavo ir pats bei jo šeima.

Pasak simpoziume dalyvavusio Japonijos Gifu prefektūros gubernatoriaus Hajime Furuta, nors Japonija ir Lietuva viena nuo kitos yra toli. Tačiau išlaikė artimus ryšius. Jis džiaugėsi „Sugiharos savaitės“ renginiais. Be to, atkreipė dėmesį, kad gyvenant pasaulyje, kuriame daugėja teroro išpuolių, etninių konfliktų ir pabėgėlių, Č.Sugiharos atliktas žygdarbis ir jo prasmė tampa vėl aktualūs.

Simpoziume taip pat dalyvavęs Kauno miesto vicemeras Simonas Kairys atkreipė dėmesį, kad „Sugiharos savaitė“ – puiki proga į vieną vietą susirinkti trijų tautybių atstovams: lietuviams, japonams ir žydams, kuriuos būtent ir jungia Č.Sugiharos gyvenimo istorija.

„Visa Č.Sugiharos veikla sutelkia pakankamai skirtingas valstybės, kurios nutolusios viena nuo kitos“, – sakė vicemeras.

Pasak S.Kairio, Č.Sugiharos puoselėtas principas „Žmonės žmonėms“ tiltus tarp Lietuvos ir Japonijos tęsia ir dabar: pavyzdžiui, japonai inicijuoja Sugiharos namų renovaciją.

„Taip jie parodo, kad reikia mokytis ne tik iš senų ir skaudžių patirčių, bet pasiimti asmenybių žygdarbius, kurie padėtų gyvenant ir šiais laikais“, – renginyje kalbėjo S.Kairys.

Anot jo, apie tai svarbu kalbėti viešai ir garsiai: „Dažnai gyvename patogioje zonoje, galvodami, kad tai mūsų neliečia, bet lygiai taip pat galėjo galvoti Č.Sugihara. Jis galėjo mąstyti, kad tai ne jo valstybės reikalas ir tuo būtų viskas pasibaigę. Tačiau jis pasielgė kitaip ir išgelbėjo tūkstančius gyvybių“.

Prisiminti šią iškilią asmenybę, taip pat geriau pažinti Japoniją galima užsukus į Kaune veikiančius Sugiharos namus-muziejų. Juose netrūksta turistų iš Japonijos. Lietuviams ši vieta mažiau žinoma. Vis dėlto turistų skaičius kasmet auga.

Taip pat dar spėsite apsilankyti ir likusiuose „Sugiharos savaitės“ renginiuose. Detalią programą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams