Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 28

Švedijoje užsiliepsnojus gyvenamajam sandėliui šeši lietuviai liko įkalinti viduje: „Buvo tragedija“

Naktis iš penktadienio į šeštadienį Pietų Švedijoje Kristianstado mieste gyvenantiems lietuvių emigrantams vos nesibaigė tragedija. Kilus gaisrui sandėlyje, kuriame jie gyveno, šeši lietuviai dėl smarkiai išplitusių dūmų liko įkalinti pastate. Apie patirtą nakties siaubą 15min papasakojęs Tomas (tikrasis vardas redakcijai žinomas – 15min), tikina tiek pats, tiek ir jo kolegos likę kaip stovi, nebeliko net dokumentų.
Švedijoje sudegė sandėlis, kuriame gyveno lietuviai emigrantai
Švedijoje sudegė sandėlis, kuriame gyveno lietuviai emigrantai / 15min skaitytojo Tomo nuotr.

Gaisras sandėlyje, kuriame buvo įrengta keletas gyvenamųjų kambarių palėpėje ir rūsyje, kilo apie 24 val. naktį iš penktadienio į šeštadienį. Palėpėje gyvenantys šeši lietuviai vidury nakties pabudo pajutę dūmus.

„Prabudome naktį, jautėsi labai stiprus plastiko kvapas, visur buvo pilna dūmų. To sandėlio, kuriame mes gyvenome, pirmame aukšte buvo laikomi įvairūs maisto produktai, kurie būdavo išvežiojami į maisto parduotuves, gaisras, matyt, ten ir kilo, o visi dūmai kilo į viršų, tad visa palėpė buvo stipriai uždūminta. Palėpėje yra trys miegamieji kambariai, kuriuose gyvena po du asmenis. Bet nebuvo kambariuose jokių dūmų detektorių, jokių signalizacijų, nieko – tiesiog primityviai viskas padaryta.

Vienas kolega skubiai visus pažadino ir liepė bėgti. Aš likau kambaryje, kadangi dūmų buvo labai daug, apėmė panika.

Bandžiau atsidaryti nedidelį langą, kad galėčiau įkvėpti oro, plėšiau jį iš visų jėgų, galiausiai nulūžo langelio rankena, stipriai susižeidžiau rankas, pradėjo bėgti kraujas, bet langą pavyko atidaryti. Stengiausi įkvėpti oro, bet dūmai ir pro langą stipriai veržėsi. Jaučiau kaip trūksta oro, buvo tragedija“, – 15min pasakojo Tomas.

Šiaip ne taip laiptais, koridoriumi jam pavyko išeiti iš kambario, nors per dūmus, kaip pasakoja, nebuvo matyti nė 10 cm.

„Kolegoms pavyko prisišaukti ugniagesius, jie jau buvo atvykę gesinti gaisro, tačiau nežinojo, kad šiame sandėlyje dar kažkas gyvena. Kai man pačiam pavyko ištrūkti, palėpėje dar buvo likę du žmonės, būdami lauke su kolegomis dar bandėme dėti kopėčias prie lango, kad jie galėtų išlipti, bet ugniagesiai ir policija mūsų jau nebeprileido prie pastato. Gaisrininkams papasakojome, kaip užlipti į viršų ir kur rasti tuos du žmones likusius“, – pasakojo Tomas.

Ugniagesiams ir kitus palėpėje likusius lietuvius išlaisvinti pavyko, anot Tomo, vienas iš jų skubiai išvežtas į ligoninę.

„Maždaug po valandos aš ir mano kolega taip pat pasijutome blogai, buvo sunku kvėpuoti, skaudėjo gerklę, tad kitas kolega ir mus nuvežė į ligoninę“, – 15min sakė jis.

Tomas pasakoja šiose patalpose kartu su kolegomis lietuviais gyvenantis dar ne taip seniai. Jas emigrantams išnuomojo kompanija, per kurią čia Švedijoje jie ir dirba. Vis tik, minėti kompanijos pavadinimo pašnekovas nenorėjo.

„Mes ten gyvenome kiek daugiau nei du mėnesius, paskui porai savaičių buvome išvažiavę į Lietuvą ir tik grįžom, nuėjome miegoti ir tą naktį gaisras ir kilo“, – pasakoja.

Tomas tikina tiek pats, tiek ir jo kolegos lietuviai po gaisro likę visiškai be nieko – viskas sudegė.

„Ką dar spėjome pagriebti, tą ir turime, telefonus kai kurie tik spėjo pasiimti, likome ir be dokumentų. Nors pastatas buvo mūrinis, medinis stogas degė atvira liepsna, tad visa palėpė suliepsnojo, kurioje mes gyvenome. Rūsyje įrengtuose kambariuose dar keletas kitų tautybių žmonių gyveno, bet jų gaisro metu nebuvo“, – pasakojo nuo gaisro nukentėjęs emigrantas.

Gyventojų rasti nesitikėjo

Apie gaisrą Kristianstade pranešė ir vietos naujienų portalas kristianstadsbladet.se. Portalo teigimu, į industrinį rajoną gaisro gesinti atvykę ugniagesiai pastate rasti gyventojų nesitikėjo.

„Atvykę prie sandėlio tikrai nesitikėjome rasti jame gyvenančių žmonių. Tačiau viršutiniame aukšte išgirdome pagalbos šaukiantis du žmones. Jie mums pranešė, kad pastate be jų yra dar keturi žmonės. Iš pradžių išgelbėjome juos, tada ieškojome daugiau. Iš viso evakavome 6 žmones, nė vienas iš jų iš degančio pastato patys išeiti negalėjo. Vienas žmogus dėl apsinuodijimo dūmais buvo išvežtas į ligoninę“, – portalui sakė ugniagesių atstovas Micaelas Svenssonas.

Pasak jo, įvykio vietoje dirbo apie 20 gelbėjimo tarnybų atstovų. Anot M.Svenssono, ugnis visiškai suniokojo patalpas. Kas sukėlė gaisrą, vis dar neaišku, jo aplinkybes toliau aiškinsis policija.

Daugiau gaisro nuotraukų rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito