Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 09

Švedijos arabų partija ragina vietinius „nešdintis lauk“. Ar tikrai?

Internetinėje erdvėje atskirti pelus nuo grūdų nėra lengvas darbas. Čia mažareikšmį feisbuko puslapį sukūrę individai gali dėtis šimtus tūkstančių žmonių vienijančia partija. Tačiau prieš tokius puslapius cituojant ir jų skelbiamą informaciją skleidžiant plačiau derėtų įsitikinti, kas yra kas, ir negąsdinti visuomenės.
Akimirka iš 2015 m. vykusios protesto akcijos Stokholme. Nuotraukoje matoma mergina laiko užrašą švedų kalba „nelieskite mano mečetės“.
Akimirka iš 2015 m. vykusios protesto akcijos Stokholme. Nuotraukoje matoma mergina laiko užrašą švedų kalba „nelieskite mano mečetės“. / „Scanpix“ nuotr.

„Švedijoje sukurta Arabų partija kviečia švedus nešdintis iš Švedijos“, – skelbiama tinklaraštyje lebionka.blogspot.com. Keli šimtai feisbuko vartotojų tekstą skelbė socialiniame tinkle, pavyzdžiui, grupėje „Q-ANON Lithuania, WWG1WGALT“.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Tinklaraščio autoriai išverčia tariamos partijos feisbuko puslapyje pasirodžiusią žinutę, kurioje aiškinama apie integracijos išvengti norintiems švedams mandagiai pasiūlomą alternatyvą – išsikraustymą į svečią valstybę.

Istorija pateikiama perspėjimu mūsų šalies gyventojams apie „multikultūralizmo beprotybę“ ir kuo esą gali pasibaigti prieglobsčio suteikimas „atėjūnams iš Azijos ir Afrikos“.

Problema ta, kad tariama Arabų partija egzistuoja tik feisbuke, nėra įrodymų, kad joje būtų daugiau nei vienas asmuo, o įrašai feisbuke tėra viso labo bandymas provokuoti.

Neregistruota „partija“

Lebionka.blogspot.com minima Arabų partija (šved. Arabiska Partiet) feisbuke pasirodė rugpjūčio 13 d., mažiau nei prieš mėnesį. Šiuo metu „partiją“ socialiniame tinkle seka mažiau nei 700 žmonių.

Tuo metu 2019 m. duomenimis, žmonių, kuriuos galėtume laikyti arabais, pavyzdžiui, gimusių Sirijoje, Irake ar Irane, Švedijoje yra daugiau nei pusė milijono.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Švedijos faktų tikrintojai kallkritikbyran.se susisiekė su šalies rinkimų prievaizdais ir išsiaiškino, kad Arabų partija nėra įregistruota. Tai savaime nereiškia, kad darinys neegzistuoja, tačiau galimybių dalyvauti rinkimuose jis tikrai neturi.

Kallkritikbyran.se pavyko susisiekti su feisbuko puslapio kūrėju Kraru Al-hamede'u, kuris žurnalistams pateikė asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, įrodydamas, kad „partiją“ sukūrė ne išgalvotas asmuo.

Vyras žurnalistams teigė, kad „partijoje“ yra apie 10 narių, tačiau negalėjo tokio teiginio įrodyti. Nors „partijos“ feisbuko įrašai kuriami tiek pirmuoju, tiek trečiuoju asmenimis, Kraras Al-hamede'as negalėjo pateikti įrodymų, kad feisbuko puslapį vyras administruoja ne vienas pats.

Ieško humoristų

Daugiausia įtarimų kelia tai, kokius įrašus tariama partija skelbia ir kas juos retransliuoja platesnei auditorijai. Pavyzdžiui, informacijos apie lebionka.blogspot.com aprašytą atvejį daugiausia galima aptikti Kremliui artimose žiniasklaidos priemonėse.

Kiti „partijos“ įrašai didelio populiarumo nesulaukė, nes nebuvo itin kontroversiški. Išimtis feisbuko įrašas, kuriuo kviečiama ištrinti visas futbolininko Zlatano Ibrahimovičiaus citatas, skelbtas nepageidaujamų įžymybių sąrašas.

„Scanpix“ nuotr./Suniokota Zlatano Ibrahimovičiaus skulptūra
„Scanpix“ nuotr./Suniokota Zlatano Ibrahimovičiaus skulptūra

„Partijos“ feisbuko puslapyje pažymima, kad humoras bus naudojamas kalbant apie kai kurias temas. Įrašuose „partija“ skelbė ieškanti humoro jausmą turinčių rašytojų.

Dėl šios priežasties „Arabų partija“ veikiau primena pramoginį feisbuko puslapį nei tikrą politinę partiją. Panašių atvejų yra ir Lietuvoje, pavyzdžiui, daugiau nei 120 tūkst. sekėjų feisbuke surinkęs „Valstybinis tautos frontas“, socialiniame tinkle įvardijamas „politine partija“.

Negalime 100 proc. teigti, kad Arabų partijos puslapį administruojantis asmuo ar asmenys neturi politinių ambicijų. Tačiau, 15min vertinimu, lebionka.blogspot.com įrašu siekiama ne informuoti, o manipuliuoti.

Oficialiai Arabų partija nėra įkurta, socialiniame tinkle darinį seka keli šimtai žmonių, o publikacijoje mažareikšmis feisbuko puslapis pateikiamas it atstovaujantis kelių šimtų tūkstančių Švedijos arabų nuomonei.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai