Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 29 /22:26

A.Veryga ramina, kad nėra dėl ko nerimauti: naujų COVID-19 atvejų nenustatyta, stebimi 3700 asmenų

Lietuvoje nebuvo užfiksuota naujų koronaviruso atvejų, iš sekmadienį tirtų 26 mėginių laboratorijoje nepasitvirtino nė vienas. Stebimi 3700 asmenų, kurie buvo paveiktose teritorijose ar skrydžių metu užpildė korteles, beveik 500 asmenims išduotas nedarbingumas, jiems nurodyta save izoliuoti, informuoja Sveikatos apsaugos ministerija.
Aurelijus Veryga
Spaudos konferencija akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

14 val. paskelbta, kad ištyrus 20 vėliausių mėginių laboratorijoje, naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų nebuvo nustatyta. Laukta vieno mėginio tyrimo rezultatų. Po 22 val. paskelbta, kad gauti dar 6 mėginių duomenys: visi jie neigiami. Daugiau mėginių, kuriuos reikėtų tirti, nėra.

Sveikatos apsaugos ministras, Valstybės ekstremalių situacijų centro (VESC) vadovas, vadovas Aurelijus Veryga ramina, kad Lietuvoje nėra nustatyta nei vieno naujo COVID-19 atvejo.

„Iš tikrųjų visuomenėje panikai pagrindo tikrai nėra, nereikia nerimauti, nereikia bėgioti, pirktis maisto“, – kalbėjo A.Veryga.

Pasak jo, yra daugiau nei 3700 asmenų, kurie registruoti ir stebimi, tarp jų 2600 asmenų, kurie buvo viruso paveiktose teritorijose, o dar 1132 asmenys užpildė keleivių korteles. Atitinkamai 446 ir 43 asmenims išduoti nedarbingumo pažymėjimai ir jie neina į darbą, informuoti apie izoliavimosi sąlygas. Naudojantis šia sistema buvo nustatytas ir vienintelis koronaviruso užsikrėtimo atvejis.

„Dėl atliktų tyrimų, kiek iš viso jų – 116. Vakar buvo iš viso ištirti 26, visi jie yra neigiami. Kol kas mes turime 1 atvejį. Šiuo metu yra 20 ėminių tiriama, atsakymą turėtume turėti apie 14 valandą. Vėlgi, norėčiau nuraminti, nereikėtų galvoti, kad čia kažkoks antplūdis, laboratorijos nuolat įvairiausius tyrimus atlieka, čia joks ne antplūdis. Lietuva turi galimybę daug daugiau tyrimų atlikti. Estijos laboratorijoje ištirta tik 40“, – kalbėjo A.Veryga.

Patariama nenaudoti grynųjų pinigų

A.Veryga pateikė rekomendaciją rečiau naudotis grynaisiais pinigais.

„Reikia žinoti, kad tokioje situacijoje, kai plinta kažkokios infekcijos, ne tik koronaviruso, bet ir gripo viruso, kitokių infekcijų, mažiau reikėtų naudotis grynaisiais pinigais, nes tai tas šaltinis, kurį laiko rankose, greitai perduoda kitiems. Kuo mažiau naudoti grynųjų pinigų, o naudotis kortelėmis, kurių neliečia kiti asmenys, tokia yra rekomendacija“, – sako A.Veryga.

Žurnalistų paklaustas, kodėl „Vilniaus degtinei“ neleidžiama pardavinėti dezinfekcinio skysčio, A.Veryga tikino, kad taip nėra.

„Derinami mechanizmai, komunikuojame ir aiškinamės, kaip tos licencijos gali būti išduodamos. Dėkojame verslams, kurie tokiu būdu atsiranda ir pasiūlo savo pagalbą. Aš galvoju, kad čia yra pat geriausias alkoholio panaudojimo būdas. Ir jei taip bus naudojama Vilniaus degtinės produkcija, bus idealu“, – sako A.Veryga.

Ragina keliautojus registruotis

Sveikatos apsaugos ministras akcentavo, kad patys keliautojai, kurie bet kokiu transportu atvyko iš viruso paveiktų zonų, turėtų patys registruotis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro interneto svetainėje.

„Tai jūsų pačių interesas, kad būtumėte pasiekiami“, – sakė A.Veryga.

Jis atsiduso, kad „visų sugaut, suvaldyti neįmanoma“. Tačiau palikus informaciją žmonės būtų stebimi, jiems, prireikus, būtų suteikta pagalba.

„Estijoje tas atvejis ką parodė, kad žmonės gali atvykti ir antžeminiu transportu. Yra galvojama, kaip greičiau pasiekti tuos žmones, kaip geriau pateikti informaciją keliautojams“, – kalbėjo A.Veryga.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas įspėjo dėl didžiulio žiniasklaidos susidomėjimo pirmuoju koronaviruso atveju – anot jo, jei bus paviešintas sergančio žmogaus vardas, pavardė, gyvenamoji vieta, ar kitokia jautri informacija, Vyriausybė suteiks visą reikalingą teisinę pagalbą, tą daryti draudžiama.

„Jau šiandien turime informaciją, jau šiandien turime info, kad yra žiniasklaidos dėmesys, yra žinoma gyvenamoji vieta. Tai nieko nuostabaus. (…) Jei tokie duomenys bus skelbiami, jei tas asmuo bus stigmatizuojamas, tai tikrai sukels labai rimtas pasekmes ne tik asmeniui, bet ir toms priemonėms, kurios tą darys“, - įspėjo S.Malinauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas

Jau skelbta, kad iki šiol Lietuvoje patvirtintas vienintelis koronaviruso atvejis. Šeštadienį 8 val. ryte laboratorija pradėjo tirti 20 naujų ėminių. Šiauliuose karantinuoti susirgusios moters artimieji jiems nenustačius viruso paleisti į namus.

Pirmosios Lietuvoje koronavirusu užsikrėtusio moteris sveikatos būklės gera, gydymo procesas vyksta sklandžiai, jai atliekami papildomi tyrimai ir kai virusas bus išgydytas, ji bus paleista namo. Lygiai taip pat, kaip ir išgijus nuo gripo ar kitų infekcinių ligų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas