Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 15

Sveikatos reikalų komitetas: Vilniaus miesto savivaldybė nesugeba išlaikyti Vilniaus priklausomybės ligų centro

Trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komitetas, reaguodamas į Vilniaus priklausomybės ligų centro darbuotojų ir Kauno apskrities priklausomybės ligų centro direktoriaus kreipimusis, svarstė klausimą dėl Vilniaus priklausomybės ligų centro finansavimo ir tolimesnio įstaigos teisinio statuso.
Vilniaus priklausomybės ligų centras
Vilniaus priklausomybės ligų centras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus priklausomybės ligų centro direktoriaus pavaduotojas informavo, kad Vilniaus priklausomybės ligų centras finansavimą gavo tik pirmajam 2013 metų ketvirčiui. Nuo šių metų balandžio mėnesio centras negauna finansavimo nei medikamentams, nei darbuotojų atlyginimams. Vilniaus miesto savivaldybė, kuri atsakinga už Vilniaus priklausomybės ligų centro išlaikymą, pranešė neturinti galimybių skirti lėšų tolimesnei centro veiklai.

Komitetas, atsižvelgdamas į susidariusią situaciją, nedelsiant kreipsis į Vyriausybę, prašydamas su visomis suinteresuotomis pusėmis – Vilniaus miesto savivaldybe, Sveikatos apsaugos ministerija ir Finansų ministerija – organizuoti pasitarimą, kuriame būtų sprendžiamas ne tik Vilniaus priklausomybės ligų centro finansavimo klausimas, bet ir galimybė perduoti šį centrą Sveikatos apsaugos ministerijos pavaldumui, siekiant išvengti panašių problemų ateityje. Komiteto pirmininkės Dangutės Mikutienės nuomone, 157 centro darbuotojai, negaunantys atlyginimo, nekalti, kad valdininkai išbraukė juos iš valstybės gyvenimo.

Komitetas nusprendė grąžinti iniciatoriams tobulinti Farmacijos įstatymo 8 straipsnio papildymo įstatymo projektą, kuriuo siekiama nustatyti pareigą Sveikatos apsaugos ministerijai parengti ir patvirtinti bendrą ligoninėse vartojamų vaistų sąrašą. Komiteto nuomone, tikslinga palikti galimybę būtinų vaistų sąrašą nustatyti pačioms sveikatos priežiūros įstaigoms, nes stacionarinės sveikatos priežiūros įstaigos teikia skirtingo lygio sveikatos priežiūros paslaugas, o šių paslaugų teikimui reikalingi skirtingi vaistiniai preparatai.

Vilniaus savivaldybės Sveikatos skyrius teigė, kad tik Vilniaus priklausomybės ligų centras yra išlaikomas iš savivaldybės biudžeto lėšų, nes kiti tokie pat centrai Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje jau nuo 2010 metų finansuojami iš valstybės biudžeto, skiriant tikslinę dotaciją.

Esą šiemet Vilniaus taryba nusprendė centrui skirti tik 1,5 mln. Lt, kadangi daugiau lėšų miestas tiesiog neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas