Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 13

Sveiki mokyklų valgiai skanūs ne visiems: nuo „bado“ gelbėja greitas maistas

Rugsėjį į mokyklas grįžę moksleiviai valgyklose rado ne tik naujų patiekalų, bet ir pasikeitusio skonio senųjų. Dabar kepsniuose mažiau druskos, padažų, valgyklos turi konvekcines krosneles, kuriose gaminamas maistas sveikesnis, nei iki tol čirškintas aliejuje.
Užkandžiai
Užkandžiai / 123RF.com nuotr.

Šie pasikeitimai tai – Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymas, kaip turi būti gaminamas maistas švietimo įstaigų valgyklose. Ministerija išleido Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą, kuris labai tiksliai apibrėžė, kokie produktai rekomenduotini, kokie – ne. Nurodymai įsigaliojo nuo mokslo metų pradžios.

„Nuo šiol sumažintas cukraus kiekis, tai atitinkamai maitinimo įstaigos užsakydamos produktus žiūri į jo kiekį tiek duonoje, arbatoje, tiek sultyse. Tai, kas pasikeitė akivaizdžiai, – ant stalo nėra padėta druskos, bet yra padėta virinto vandens, kas taip pat rekomenduotina pagal šį aprašą. Be to, nerekomenduojamas keptas, rūkytas maistas“, – apie pasikeitimus sakė Alytaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Rimvyda Ališauskienė.

VIDEO: Sveiki valgiai mokyklose skanūs ne visiems: mokiniai ieško greito maisto

Iki vasaros atostogų gamintą „Kijevo kotletą“ mielai pirko Jotvingių gimnazistai, o dabar, pasak šios mokymo įstaigos mokinių prezidento Edvinas Česnulio, sveikai gamintą patiekalą renkasi vos trečdalis. Priežastis – kitas skonis.

Supratę, kad maistas, nors ir sveikesnis, tačiau ne toks skanus, dalis moksleivių patraukė į šalia mokyklų esančias parduotuves, kas spėja – į kavines. Per ilgąją pertrauką Dzūkijos mokyklos mokiniai „užgula" šalia esančią „Iki“ parduotuvę, o Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazistai – ikiuką („Porą“) miesto centre.

Pirmajame Alytuje, Klevų gatvėje, veikianti kavinė netgi informavo, kad savo meniu formuoja pagal klientų pomėgius, tad, „skirtingai nei mokymo įstaigų valgyklos, niekieno skrandžių neauklės“.

„Daugelis mokinių buvo pripratę valgyti patiekalus su padažais, kokius valgo ir namuose. Todėl pradėjus mažiau naudoti druskos ar padažų, patiekalo skonis ne toks, koks buvo. Manau, kad pertvarkyti maitinimo tvarką reikia palaipsniui pradedant nuo darželio, kad vaikai priprastų. Dalis besimokančių mūsų gimnazijoje jau pilnamečiai, todėl keisti jų įpročius – sunku", – sakė E.Česnulis.

Anot Alytaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos R.Ališauskienės, vaikai neturėtų palikti mokyklos ugdymo proceso metu, valgyti mokykloje. Komisija, išvykusi tikrinti ugdymo įstaigų, koks maistas tiekiamas vaikams, kaip švietimo įstaigos pasiruošusios mokslo metams – išvadas pateiks per rugsėjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?