Po daugiau nei mėnesį trukusių darbų riebaliniai pelekai buvo pašalinti net 35 470 vnt. skyriuje paaugintų lašišų rituolių. Sužymėti individai buvo įvairaus dydžio, t. y. 6–20 cm ilgio. Viskas buvo atliekama ypač greitai ir profesionaliai, kad žuvys patirtų kaip įmanoma mažiau streso.
Įgyti patirties, kaip šiuos darbus vykdyti, įstaigos specialistai 2022 m. sausio 12–13 d. vyko į Rygą (Latvija), kur apsilankė Maisto saugos, gyvūnų sveikatos ir aplinkos moksliniame institute (BIOR) ir jo padaliniuose bei pamatė lašišų rituolių pelekų karpymo procesą gyvai.
Pritaikius kaimyninės šalies praktiką, Meškerinėje buvo sėkmingai sukurta lašišų rituolių riebalinių pelekų karpymo sistema. Darbai vyko sklandžiai ir pagal planą.
Šis dirbtiniu būdu išveistų ir valstybinių vandens telkinių įžuvinimui skirtų lašišų žymėjimo būdas nuo 2022 m. sausio 1 d. yra teisiškai reglamentuotas. Nuo šių metų pradžios Baltijos jūroje vienas žvejys mėgėjas per dieną gali sugauti ir pasilikti sau ne daugiau kaip 1 dirbtinai įveistą lašišą su nukirptu riebaliniu peleku. Į krantą ji turi būti iškrauta neišdarinėta. Pagautos lašišos, kurių riebalinis pelekas nenukirptas, turi būti nedelsiant paleistos atgal į jūrą.
Pirmoji lašišų be riebalinių pelekų partija, kurią sudarys apie 30 tūkst. vnt. žuvų, į Lietuvos vandens telkinius bus išleista šių metų gegužės mėnesį.
Nuo šių metų sausio 1-osios Lietuvoje draudžiama natūraliai gamtoje besiveisiančių lašišų žvejyba.