Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 09 01

Švietimo ministras – apie prezidento siūlymą tarpininkauti: manau, pavyks susitarti su mokytojais

Rugsėjo 1-ąją Vilniaus rajono Bukiškio progimnazijoje apsilankęs švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas diplomatiškai išsisuko paklaustas, ar ministerijai reikia prezidento kaip tarpininko dialogui su streiku grasinančiais mokytojais. Gitanas Nausėda kartoja esąs pasirengęs imtis tarpininko vaidmens, o iš ministerijos pasigenda geranoriškumo.

Bukiškio progimnazija yra viena iš maždaug dešimties Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų, kurių steigėja yra Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM). Šalia sostinės plečiantis gyvenamiesiems rajonams lietuviškų mokyklų čia trūksta, o ir veikiančios itin greitai užsipildo.

Štai ši mokykla per metus paaugo trečdaliu ir daugiau, kaip sako jos direktorė dr. Gitana Notrimaitė-Muzikevičienė, plėstis jau nėra kur.

Apie šios ir kitų ministerijos įsteigtų mokyklų ateitį, nuotaikas prieš šią Rugsėjo 1-ąją, įtampą dėl galimo streiko ir prezidento G.Nausėdos norus būti tarpininku – interviu su švietimo, mokslo ir sproto ministru Gintautu Jakštu.

– Ministre, sveikindamas švietimo bendruomenę Rugsėjo 1-osios proga kvietėte mokytis neskubant, nuosekliai tyrinėjant. Ar, jūsų nuomone, dabartinės ugdymo programos, pačios mokyklos yra pritaikytos tam, kad šis jūsų linkėjimas išsipildytų?

– Jos labai stipriai juda. Turime dėl to ir atnaujintose programose 30 proc. mokytojams laisvai pasirenkamo turinio, kur gali mokytojas nuspręsti skirti kažkurioms temoms daugiau laiko, jeigu tai mokiniams sunkiau suprantama, gali pasirinkti ir kažkokių naujų temų.

Nes tik supratę, ką mes mokomės ir kodėl to reikia, galėsime ir ilgiau atsiminti, ir bus ne tik žinios, bet ir kompetencijos kartu įgytos.

Bet bendrai ugdymo programos, jeigu mokomasi nuosekliai, tikrai nėra tokios, kad reikėtų skubėti norint jas „praeiti“ – kaip mes turime tokį įprastą žodį. Bet reikėtų siekti įsigilinti, ne tik išmokti, bet ir suprasti, ką mes mokomės.

Nes tik supratę, ką mes mokomės ir kodėl to reikia, galėsime ir ilgiau atsiminti, ir bus ne tik žinios, bet ir kompetencijos kartu įgytos.

– O ar mokytojai tam irgi pasiruošę?

– Mokytojai nuolat ruošiasi. Mokytojų bendruomenė yra labai didelė. Žinoma, yra visokių skirtingų atvejų, bet manau, kad mokytojų bendruomenė yra pakankamai adaptyvi ir mokytojai nuolat mokosi.

Yra įvairūs kursai, patys mokytojai domisi. Tad manau, mokytojai visiems iššūkiams yra pasiruošę.

– Šita Rugsėjo 1-oji atėjo jums gana įtemptu laiku, kadangi daug kalbama apie galimą mokytojų streiką. Su kokiomis nuotaikomis pats pasitinkate mokslo metų pradžią? Ar pavyks susitarti su pedagogų bendruomenės atstovais?

– Nuolat bendraujame su profesinėmis sąjungomis, nėra turbūt tokios savaitės, kad nesusitiktume ir nediskutuotume apie tai, ką reikėtų padaryti.

Kitas susitikimas ir su ponu Navicku (Andrius Navickas, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas, jo vadovaujama profesinė sąjunga rengiasi streikui - red. past.) numatytas kitą antradienį, iki to laiko laukiu, kad atsiųs realistinius pasiūlymus, kuriuos galėsime aptarti.

Tai, kas numatoma kitiems metams, mes tikrai įgyvendinsim, dėl to neturėtų kilti jokių sunkumų.

Nes šiuo metu galiojanti sutartis, kuriai keliami nauji reikalavimai, galioja iki 2024 metų, tačiau pati profesinė sąjunga siūlo, kad galbūt reikėtų tą sutartį pratęsti ir turėtume ilgalaikiškesnius įsipareigojimus.

Tai, kas numatoma kitiems metams, mes tikrai įgyvendinsim, dėl to neturėtų kilti jokių sunkumų.

– Galbūt pasitelksite prezidentą G.Nausėdą, kuris sako galįs tarpininkauti? Reikės prezidento tarpininkavimo?

– Manau, kad pavyks susitarti su mokytojais.

– Mokslo metų pradžios šventėje esate mokykloje, kurios steigėja yra ŠMSM. Kaip vertinate tai, kad ministerija vis dar turi apie 10 savo įsteigtų mokyklų Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose ir ar nereikėtų to pavaldumo keisti?

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Naujų mokslo metų pradžia Bukiškio progimnazijoje
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Naujų mokslo metų pradžia Bukiškio progimnazijoje

– Labai džiaugiuosi galėdamas šiandien būti šitoje mokykloje, pamatyti tikrą bendruomenę, ne tokią, kai susirenka atskirai mokiniai, mokytojai, tėvai pirmą kartą rugsėjo 1-ąją susitinka. Matyti, kad įdeda visi savo pastangas, jog tai būtų bendruomenė, o ne tiesiog mokykla – kažkoks pastatas ar patalpa, kur susirenkama. Tai labai džiaugiuosi galėdamas šitą šventę pasitikti būtent su šita mokykla.

Mums labai svarbu, kad Lietuvoje būtų visur, kur norima, pasiekiamas ugdymas lietuvių kalba. Matant, kad to dar trūksta kai kuriuose rajonuose, į tai investuoja ministerija.

Matome, kad kyla iššūkių ir dėl infrastruktūros, ir dėl patalpų atnaujinimo. Buvo daug investuota, prisideda ir patys tėvai savo darbais čia. Dėl to labai smagu matyti, kaip kuriama mokykla jų pačių rankomis. Mes padedame iš ministerijos pusės, kiek galime.

Mums labai svarbu, kad Lietuvoje būtų, kur norima, visur pasiekiamas ugdymas lietuvių kalba. Matant, kad to dar trūksta kai kuriuose rajonuose, į tai investuoja ministerija. Manau, ateityje šito daryti nereikės, bet kol kas tai dar yra reikalinga.

– Greitų sprendimų neturėtų būti dėl šių mokyklų perdavimo, tarkim, rajonų savivaldybėms?

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Naujų mokslo metų pradžia Bukiškio progimnazijoje
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Naujų mokslo metų pradžia Bukiškio progimnazijoje

– Greitu metu ne, bet, manau, ateitis bus tokia. Klausimas tik, kada būsime pasiruošę tai ateičiai. Tą prognozuoti kol kas dar sudėtinga.

– Bukiškio progimnazija per pastaruosius metus apsitvarkė, tačiau pastatui reikėtų rimtesnio remonto, renovacijos, galbūt ir plėtros. Ar bendruomenė gali to tikėtis?

– Nemažai yra atlikta per šituos metus. Kolegos lankėsi praėjusių metų pabaigoje, matė, kaip atrodė patalpos, direktorė man rodė ir filmuotą medžiagą, kaip atrodė. Ir kaip atrodo dabar – yra atnaujintos klasės, sukurta gamtos mokslų klasė, kuriai dar reikalinga įranga, bet laukiama, kada startuos projektas ir galės jie ją įsigyti.

Dėl pačios renovacijos, žiūrėsime, kokios bus galimybės, kad galėtume prisidėti patys. Labai džiaugiamės, kad įsitraukia tėvai, neieškoma, tiesiog neprašoma, nelaukiama, kada kas nors padarys, bet visi, kas kiek gali, deda pastangas. Dedame tas pastangas ir mes iš ministerijos pusės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius