Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 20 /16:11

Švietimo ministras profesinėms sąjungoms žada teikti atnaujintus siūlymus dėl algų kėlimo

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas trečiadienį su premjere ir finansų ministre sako aptaręs „įvairius variantus“ dėl galimo atlyginimų kėlimo streikuoti ketinantiems pedagogams kitąmet, tačiau juos tvirtino pirmiausiai norintis pristatyti profsąjungoms.
Švietimo ministras Gintautas Jakštas
Švietimo ministras Gintautas Jakštas

„Aptarėme įvairius variantus, juos pristatysiu profesinėms sąjungoms penktadienį. Negalėčiau detalizuoti, norisi, kad pirmiausiai pasiektų profesines sąjungas siūlymai ne per žiniasklaidą, o tiesiogiai“, – BNS trečiadienį sakė G.Jakštas.

„Pristatysiu dabar kitą siūlymą profesinėms sąjungoms penktadienį“, – tvirtino jis.

Vyriausybė kitąmet pedagogų atlyginimus ketina kelti dviem etapais – nuo sausio ir nuo rugsėjo, kad šie pasiektų 130 proc. šalies atlyginimų vidurkio dydį, tačiau streikuoti žadančių pedagogų atstovai nori reikšmingesnio algų augimo jau sausį.

G.Jakštas antradienį derybose su profesinėmis sąjungomis nesulaukė paramos siūlymui bendrai atlyginimus kelti 20,5 procento: nuo sausio – 6 proc., o likusią dalį pridėti rugsėjį.

„Susitikime su profesinėmis sąjungomis nebuvo galutinio sutarimo visiško ir dėl galutinio kėlimo, bet didžiausias diskusijas sukėlė tas pirmas žingsnis, kad jie norėtų didesnio pirmo žingsnio (...). Daugiau nei 20 proc. niekam niekur nekyla atlyginimai, čia tikrai būtų istorinis įvykis mokytojams, bet pirmas žingsnis labiausiai sukėlė abejonių. Apie tai kalbėjome ir su premjere“, – tvirtino ministras.

G.Jakštas sakė, kad mokytojų algų kėlimui kitais metais papildomai reikės apie 300 mln. eurų.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos vadovas Egidijus Milešinas po derybų antradienį teigė, kad siūlomas augimas netenkina ir mokytojo alga nuo sausio turi didėti ne mažiau 10 procentų.

Streiką planuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Andrius Navickas teigė, jog jų siekis yra bendras 56 proc. mokytojų atlyginimų augimas.

Jis pažymėjo, kad Švietimo ministerijos pirminė pozicija „tikrai negali būti laikoma ir net nėra arti susitarimo“, o kol kas planų atšaukti streiką rugsėjo pabaigoje nėra.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjunga penktadienį surengė įspėjamąjį streiką, o rugsėjo 29 dieną planuoja pradėti tikrąjį streiką.

2021 metų rugsėjo 1 dieną parlamentinių partijų vadovai pasirašė nacionalinį susitarimą dėl švietimo, kuriuo, be kita ko, įsipareigojo didinti švietimui skiriamą bendrojo vidaus produkto dalį, didinti mokytojų atlyginimus, įtvirtino kitus įsipareigojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas