Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 13

Tai, ko nebuvo penkmetį: nebe darbuotojai rinksis darbdavį

Ekonomistams skaičiuojant recesijos tikimybę, o darbo rinkos specialistams svarstant, kad šiais metais įsidarbinti gali būti sunkiau, kyla klausimas, kur link suka darbo rinka. Apie tai 15min videolaidoje „15/15“ diskutuoja ISM Vadovų magistrantūros Lyderystės programos vadovė dr. Alisa Miniotaitė ir „Emplonet“ Kauno ir Klaipėdos padalinių vadovė Rima Juškienė.
Darbo rinka
Darbo rinka / 123RF.com nuotr.

Pradėkime nuo darbo rinkos tendencijų. Alisa, kokias jūs jas matote šiais metais ir galbūt galėtumėt truputį palyginti su tuo, kas buvo pernai?

A.Miniotaitė: Taip, tikrai jau praėjusių metų rugsėjį–spalį papūtė labai nauji vėjai. Iš darbdavių mes girdėjome, kad stabdo naujų vietų steigimą arba tas steigimas bus žymiai nuosaikesnis.

Na, kodėl taip įvyko? Tai ir dėl karo, ir energetikos išteklių kainos, dėl pabrangusių palūkanų, vartojimo mažėjimo ir mūsų rinkoje, ir eksporto rinkose. Mes žinome, kad Lietuva greičiausiai nepatirs recesijos, tačiau eksporto rinkose tai įvyko, vadinasi, įmonės veržiasi diržus ir, aišku, nebesamdo ir neplanuoja samdyti naujų darbuotojų. Arba gerokai mažiau.

Matome, kad iš tikrųjų samda yra sumažėjusi, naujų darbo vietų gruodį, lyginant su lapkričiu, registruota 30 proc. mažiau, padidėjo nedarbas šešiomis dešimtosiomis procento. Taigi, tai, ko nematėme gerą penkmetį – kad nebe darbuotojai rinksis darbdavį, o vėl grįšime prie to, kad darbdaviai rinksis darbuotoją.

– Rima, ar jūs pastebite tokias pačias tendencijas ir ar galima sakyti, kad pereina rinka į darbdavių pasirinkimo pusę?

R.Juškienė: Na, aš sakyčiau, kad vis tiek, lyginant su pernai, darbo rinka ir toliau išliks iš tiesų labai dinamiška. Matome, kad organizacijos ir toliau susidurs su iššūkiais, kalbant apie darbuotojų pritraukimą ir išlaikymą. Tačiau dėl geopolitinės situacijos, galimos recesijos galbūt rinka šiek tiek ir pasikoreguos, tačiau tai tikrai nereiškia, jog geidžiamiausioms pozicijoms užimti turėsime didelį darbuotojų pasirinkimą rinkoje. Taip tikrai nebus.

Kalbant iš mūsų klientų – darbdavių, įmonių – pusės, mes girdime, kad galbūt šiek tiek samdos procesas bus pristabdytas, bet, nepaisant to, po vieną–du žmones jie ketina šiais metais samdyti dėl plėtros, o ne dėl kaitos.

– O kokio tai dydžio, jeigu ne paslaptis, įmonės yra?

R.Juškienė: Labai įvairiai, gal, sakyčiau, ne tiek nuo dydžio priklauso, o nuo srities, kurioje dirba.

Asmeninio arch. nuotr./Dr. Alisa Miniotaitė, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Lyderystės modulio vadovė
Asmeninio arch. nuotr./Dr. Alisa Miniotaitė, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Lyderystės modulio vadovė

Gali būti ir eksporto sritis, transporto sritis tikrai yra numatę plėtrą.

– Alisa, kaip jūs manote, kurių profesijų atstovams gali būti sudėtingiau šiais metais?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas