Mikologai (grybų specialistai) teigia, kad dėl vėluojančio pavasario pirmieji bobausiai truputėlį vėluoja. Jiems trūksta drėgmės bei kaitresnės saulės. Plačiau apie pirmuosius bobausius papasakojo LTV laida „Šiandien“.
Prieš ketverius metus, kai pavasaris buvo šiltesnis, pirmieji bobausiai pasirodė kovo mėnesio pabaigoje. Patyrę bobausių rinkėjai teigia, kad šiemet bobausiai dygsta ne jiems įprastose vietose – daugiausia šabakštynuose. Nes po pernykštės audros miško paklotė bobausių augimo vietose suniokota traktorių.
Pagal bobausių derlių sprendžiamas ir visų kitų grybų derlius. Nuo senovės nusistovėjusi tokia tradicija: jeigu bobausių daug yra, vadinasi, bus derlingi metai ir kitiems grybams. Tai LTV sakė įmonės „Ekoratas“ direktorius Almantas Juškevičius.
Perdirbėjai už bobausių kilogramą moka apie 2 litus, šie grybai dygsta apie porą savaičių. Pagrindiniai bobausių pirkėjai – skandinavai.
Anot specialistų, bobausius reikia mokėti tinkamai paruošti. Mikologai juos priskiria prie nuodingųjų, nes turi daug žmogaus sveikatai pavojingo giromitrino.
„Juos reikia tris kartus nuvirti po 10-15 minučių, vandenį kaskart pakeičiant. Vandenį, kuriame virė grybai, reikia išpilti. Nukoštų grybų nebūtina perplauti“, – aiškino Alytaus visuomenės sveikatos centro Varėnos skyriaus vedėja Bronė Kazlauskienė.
Jeigu užvalgius šių grybų po 5–12 valandų pradeda pykinti, kamuoti pilvo skausmai, specialistai ragina nedelsiant kreiptis į medikus.
Maisto ir veterinarijos rizikos instituto medžiagą apie tai, kaip netinkamai paruošti bobausiai gali pakenkti sveikatai, rasite čia.