Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 13

Tarp mokinių plinta nauja grėsminga mada – uostomasis tabakas

Nors Lietuvoje uostuomuoju tabaku prekiauti draudžiama, paaugliai be vargo jo įsigyja internetu, skelbia portalas klaipeda.diena.lt. Mokyklose sukamas net verslas – vyresni mokiniai siūlo uostomuoju tabaku prekiauti jaunesniems.
Tabako draudimas
Tabako draudimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

38 metų klaipėdietė laikraščio „Klaipėda“ redakcijai pasakojo, kad tarp savo trylikamečio sūnaus daiktų rado dėžutę su uostomuoju tabaku. Jos sūnus papasakojo, kad dėžutę jam davė vyresni mokyklos draugai. Paaugliui jie pasiūlė užsidirbti. „Sūnus tvirtino, kad vyresni mokiniai jam pardavė tabako dėžutę už 8 litus. Paaugliai teigė, kad prekę jis galės parduoti už 12 litų ir taip užsidirbs. Sūnus susigundė uždarbiu. Jis pasakė, kad taip verčiasi ne vienas draugas“, – pasakojo moteris.

Nors Lietuvoje, kaip ir kitose ES šalyse, išskyrus Švediją, prekyba uostomuoju tabaku draudžiama, tačiau internete skelbimų, siūlančių pirkti šios medžiagos, yra daug. Pasirinkimas čia išties labai didelis. Prekiaujama ir silpnesniu, ir ypač stipriu uostomuoju tabaku. Teigiama, kad yra įvairiausių jo skonių: vaisių, eukalipto, vaisvandenių, irisų, kavos kremo ar net energinių gėrimų. Dėžutė, kurioje telpa nuo 4 iki 10 gramų, dažniausiai kainuoja nuo 5 iki 10 litų. Tačiau yra ir ypač brangaus uostomojo tabako, kurio 10 gramų kainuoja 60 litų.

Kad uostamiesčio mokyklose mokiniai vartoja uostomąjį tabaką, byloja ir Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro atliekami tyrimai. Vienas tokių buvo vykdytas rudenį. Tyrimo metu apklausti visi Klaipėdos dešimtokai. Tam buvo panaudota speciali Islandijos mokslininkų anketa, adaptuota Lietuvai. Vienas klausimų buvo, ar mokiniai vartoja uostomąjį tabaką. Tikslūs tyrimo rezultatai turėtų būti artimiausiomis dienomis. 

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Miliauskaitė-Merkienė pabrėžė, kad Tabako kontrolės įstatymo nuostatos draudžia Lietuvoje parduoti oraliniam vartojimui skirtą tabaką, taip pat ir uostomąjį. Juridiniams asmenims už tokius pažeidimus gresia bauda nuo 5 tūkst. iki 10 tūkst. litų. 

Lietuvos sveikatos mokslo universiteto Sveikatos tyrimų instituto vadovas dr. Aurelijus Veryga teigė, kad uostomojo tabako poveikis labai panašus, kaip ir kitų jo produktų. Skiriasi tik organų pažeidimai. „Uostomasis tabakas nerūkomas. Jis nėra įkvepiamas į plaučius. Tačiau poveikis centrinei nervų sistemai yra identiškas, kaip ir cigarečių. Nesvarbu, ar rūko, ar uosto, nikotino vis tiek gauna“, – tvirtino A.Veryga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas