Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 01

Tarptautinių santykių ekspertas: Rytų Europa – patraukliausia Europoje

„Patraukliausia Europos dalis šiuo metu yra Rytų Europa. Tai šalys, kurios ilgą laiką buvo okupuotos Sovietų Sąjungos, jai žlugus 1991 m. tapo laisvos, integravosi į Europos Sąjungą, bet daugeliu atžvilgių išsaugojo savarankiškumą“, – ketvirtadienį Vilniuje vykusio Baltijos regiono šalių investuotojų forumu (BIF 2017) metu teigė pasaulinį pripažinimą pelnęs tarptautinių santykių ekspertas dr. George‘as Friedmanas.
Baltijos regiono šalių investuotojų forumas (BIF 2017)
Baltijos regiono šalių investuotojų forumas (BIF 2017) / Organizatorių nuotr.

„Čia (Rytų Europoje – aut. past.) pilna išsilavinusių žmonių, ir šiuo požiūriu, regionas yra vienas unikaliausių pasaulyje. Besivystančiose ekonomikose švietimas ir išsilavinusi visuomenė suteikia milžinišką pranašumą“, − pridūrė jis.

Anot G.Friedmano, Lietuva ir Baltijos šalys pasižymi ypatingomis plėtros perspektyvomis, verslui imlia kultūra. Tobulėjant šalių institucinei aplinkai bei augant ekonomikai, jo teigimu, artimiausius du dešimtmečius valstybių laukia plėtra ir aktyvi transformacija.

Organizatorių nuotr./Baltijos regiono šalių investuotojų forumas (BIF 2017)
Organizatorių nuotr./Baltijos regiono šalių investuotojų forumas (BIF 2017)

Tikėtinas proveržis nebūtinai reiškia du dešimtmečius taikos ir ramybės. Tačiau G.Friedmano nuomone, neslūgstanti įtampa pasaulyje nėra vien tik neigiamas reiškinys.

„Geopolitinė įtampa nebūtinai trukdo ekonominei plėtrai, veikiau priešingai. Mikroschemos, internetas – šie ir daugelis kitų pasaulį pakeitusių išradimų buvo sukurti kaip tik didelės geopolitinės įtampos sąlygomis. Tarp jos ir ekonominio augimo yra tiesioginis ryšys“, – spaudai išplatintame pranešime cituojamas ekspertas.

Organizatorių nuotr./Baltijos regiono šalių investuotojų forumas (BIF 2017)
Organizatorių nuotr./Baltijos regiono šalių investuotojų forumas (BIF 2017)

Trečią kartą Lietuvoje vykstantį Baltijos regiono šalių investuotojų forumą organizuoja asociacija „Investors‘ Forum“. Jos vadovų teigimu, išsilavinusius, aukštos kvalifikacijos darbuotojus investuotojai laiko vienu didžiausiu Lietuvos konkurenciniu pranašumu, tačiau jam puoselėti ir plėsti būtinos kryptingos valstybės pastangos.

„Švietimo sistema, nepakankamai efektyviai ruošianti šiuolaikinei darbo rinkai būtinus specialistus, yra itin svarbus iššūkis Lietuvos investiciniam patrauklumui. Reguliariai atliekami Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indekso tyrimai rodo, kad 6 iš 10 investuotojų švietimą laiko viena labiausiai pokyčių reikalaujančių sričių. Siekdami visapusiškai pasitelkti mūsų visuomenės potencialą ir pasiekti proveržį, kurį prognozuoja pagrindinis konferencijos pranešėjas, švietimui ir esminėms jo reformoms turime skirti didžiausią dėmesį“, − pabrėžia asociacijos valdybos pirmininkas Rolandas Valiūnas.

Konferencijos dalyviai taip pat diskutavo apie būdus pritraukti tiesioginių užsienio investicijų ir būdus išsiskirti tarptautinėje konkurencinėje kovoje dėl investuotojų. Pamokomis verslui, visuomenei ir ateities vyriausybėms bei įgyta patirtimi vienoje didžiausių nepriklausomos Lietuvos privatizavimo istorijų dalijosi buvęs „Mažeikių naftos“ generalinis direktorius Jim Scheel ir buvęs premjeras Andrius Kubilius.

Į kas dvejus metus vykstančią konferenciją šiemet atvyko daugiau kaip 450 dalyvių: daugiau kaip 100 Lietuvos garbės konsulų ir ekonomikos diplomatų iš viso pasaulio ir per 300 regiono verslo bei politikos lyderių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento