Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 13

Tas pats COVID-19 testas ir du skirtingi jo rezultatai: vilnietė tokios painiavos sako net neįsivaizdavusi

Kineziterapijos užsiėmime apsilankiusi vilnietė kartu su beveik trejų sūnumi sako net negalėjusi įsivaizduoti, kad jos laukia tokia painiava. Gavusi žinutę, kad su jais dirbusiai specialistei diagnozuotas COVID-19, moteris nusprendė išsitirti, nes turi kūdikį, kartu gyvena ir vyro tėvai. Paaiškėjo, kad ji sveika, o štai sūnus serga. Berniukas pasveiko, bet tai buvo tik istorijos pradžia.
Karantinas Vilniuje
Karantinas Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Su 15min susisiekusi Ieva pasakojo, kad ši istorija nutiko jos sesers šeimai. Du vaikus auginanti moteris su vyresnėliu sūnumi spalio 26 d. lankėsi kineziterapijos užsiėmime ir po kelių dienų sulaukė žinutės iš to centro, kur jis vyko, kad kartu dirbusi specialistė serga COVID-19.

Nusprendė pasidaryti mokamą testą

„Kaip ir viskas aišku, ką reikėtų daryti – izoliuotis ir laukti. Sesuo taip ir padarė, tuoj pat parsivedė sūnų iš darželio. Bet kadangi gyvena su vyro tėvais, turi septynių savaičių kūdikį, dėl saugumo nusprendė pasidaryti testą. Kadangi paskambinus Karštąja linija jai buvo pasakyta, jog jeigu nėra simptomų, testas nebus daromas, sesuo užsiregistravo privačioje klinikoje išsitirti mokamai.

Pasidarė testą penktadienį iš ryto, 8.10 val., mama ir vaikas. Grįžo jie po to testo, abu jautėsi puikiai, vaikas nuėjo miegoti pietų miego ir atsikėlė su temperatūra. Tuo metu ir aš buvau svečiuose, bet taip sutapo, kad vaiko net nemačiau, kontakto neturėjau, jis miegojo kitame kambaryje, antrame namo aukšte. Sesuo, įtardama, kad kažkas vyksta nelabai gero sūnui, nusprendė pasitarti su savo mama, ką daryti dėl mažosios dukrelės. Visi sutarė, kad saugiausia bus vaiką bent trumpam perduoti močiutės ir mano globai“, – pasakojo Ieva.

Pasidarė testą penktadienį mama ir vaikas. Grįžo jie po to testo, abu jautėsi puikiai, vaikas nuėjo miegoti pietų miego ir atsikėlė su temperatūra.

Tą naktį moteris sužinojo ir tyrimų rezultatus – jos testas buvo neigiamas, o sūnaus teigiamas.

„Vaikas sveiko greitai, jau sekmadienį jautėsi kuo puikiausiai. Bet mums kilo daug klausimų dėl mažosios mergytės – ar jau saugu jai grįžti pas tėvus, juk inkubacinis laikotarpis trunka aštuonias dienas. Pasitarę su šeimos gydytoja nusprendėme vis dėlto dar mažylę laikyti atskirai, kol brolis visiškai pasveiks.

Sesuo ir jos vyras jokių simptomų ir toliau nejautė, bet dėl kūdikio vis dėlto norėjo įsitikinti, kad yra sveiki, užsirašyti ir atlikti testus. Tačiau išgirdo, kad jeigu neturi simptomų, nebus ir testo, tai kas beliko – tiktai meluoti... Negerai, tačiau tuo metu kitos išeities neturėjome. Paskambinę jie papasakojo apie simptomus. Prieš tai sesuo su sūnumi tyrėsi mokamai, o tai abiem kainavo 150 eurų, kas nėra mažai, o dabar dviem vėl tiek reikėtų mokėti“, – kalbėjo Ieva.

Du atsakymai

Tiesa, tuo metu, kai praeitą penktadienį su vyru vyko atlikti testų, Ievos sesuo sako jau pajutusi tokius lyg peršalimo simptomus. Kitą dieną gavusi atsakymus vis dėlto nurimo – abu testai buvo neigiami.

Neigiamas testo atsakymas
Neigiamas testo atsakymas

Tačiau pirmadienį situacija apsivertė aukštyn kojom – iš ryto moteris sulaukė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovo skambučio ir klausimo, ar ji žinanti, kad serga COVID-19. Nustebusi moteris dar kartą pasitikrino puslapyje esveikata.lt ir nustebo dar labiau ten radusi antrą pranešimą, kuriame jau parašyta, kad jos testas yra teigiamas, vadinasi, ji serga COVID-19.

Teigiamas testo atsakymas
Teigiamas testo atsakymas

„Išsisaugojome abu atsakymus – neigiamą savaitgalį ir teigiamą pirmadienį. Labai keista. Bet tai dar ne viskas. Sesuo labai išgyveno dėl darželio, kurį lanko sūnus, juk jis ėjo tuo metu, kai jau galbūt buvo užsikrėtęs. Darželis ėmėsi visų priemonių, sesuo susisiekė su visais žmonėmis, su kuriais kontaktavo, visus įspėjo. O NVSC su darželio tėvais susisiekė tik po savaitės, penktadienį, spalio 30 d. Ten dirba savanoriai, gal jie nežino tiksliai, kaip atlikti savo darbą, bet man kyla klausimas – kokią teisę turi klausinėti apie asmens sveikatą, o kitų tėvų klausinėjo, kas serga ir kur užsikrėtė. Negana to, jie paskambino ne visiems tėvams. Vieni tėvai gavo siuntimą atlikti vaikams testą, kiti – ne.

Mūsų pusseserės vaikas irgi kartu lanko tą pačią darželio grupę, ji pati laukiasi, tačiau testą vaikui buvo nurodyta darytis tik tuomet, kai ji užsiminė apie neva juntamus vaiko simptomus. Tai pusseserė ir piktinosi, kodėl ji turėjusi meluoti, o kitiems tėvams NVSC tiesiog nurodė testus atlikti“, – apie situaciją pasakojo Ieva.

Jie paskambino ne visiems tėvams. Vieni tėvai gavo siuntimą atlikti vaikams testą, kiti – ne.

Informacija – skirtinga

Ir tai dar nebuvo šios istorijos pabaiga. „Aš tikrai tikiu šita liga, man gaila sergančių žmonių, bet sistema neveikia arba veikia su didelėmis spragomis. Skambina iš NVSC ir prisistato esantys savanoriai, informacijos trūksta jiems patiems. Vienas susisiekia ir pateikia vieną informaciją, kitas jau kalba visiškai kitaip.

Pirmoji žinia po pranešimo apie teigiamą testą buvo tokia, kad mano sesuo turi viena izoliuotis su sūnumi. Tada sesuo paklausė, kodėl ji turi izoliuotis viena, jeigu vaikui sergant jie visi trys miegojo vienoje lovoje, tai gal ir vyrui reikia izoliuotis? Atsakė, kad ne, nereikia, vyras gali eiti toliau į darbą.

Po poros valandų su jais susisiekė kitas specialistas ir pareiškė, kas jiems tokią nesąmonę pasakė, nes vyras irgi privalo izoliuotis. O vyras šeštadienį grįžo iš darbo ir tada jau izoliuojasi ir jis. Kažkas vyksta labai neaiškaus“, – stebėjosi Ieva.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas

Suprasdama, kad greičiausiai ir NVSC padedantiems savanoriams ne visa tvarka aiški, Ieva vis dėlto atkreipė dėmesį, kad blogiausia, jog tos informacijos trūksta ir užsikrėtusiems ar sąlytį turėjusiems žmonėms, kurie sulaukia prieštaringų žinių.

Susisiekė kitas specialistas ir pareiškė, kad vyras irgi privalo izoliuotis. Vyras grįžo iš darbo ir nuo tada izoliuojasi ir jis. Kažkas vyksta neaiškaus.

„O paskui pyksta ant žmonių, kad jie kažko nesilaiko, kad nedaro to ar ano. Mūsų situacija tokia, kad sesers kūdikis vis dar gyvena su manimi ir mano mama, savo močiute, kuri nedirba ir gali juo rūpintis, kaip ir aš grįžusi iš darbo. Tačiau sesuo su vyru tikrai išgyvena negalėdami patys rūpintis savo vaiku, būdami nuo jo atskirti. O ir vaikui juk stresas būti be mamos.

Žinoma, mes patys pasirinkome šitą atskyrimą, nes norėjome, kaip geriau. Sekmadienį nusprendėme vis dėlto aplankyti su mažyle jos tėvus, juk jiems abiem testai buvo neigiami. Tai susitikome lauke, visi su kaukėmis, stengėmės per arti nebūti vieni kitų. Bet juk galėjome kūdikį ir palikti, sesers juk testo rezultatai neigiami buvo. Kitą dieną viskas apsivertė“, – emocingai pasakojo Ieva.

Ji sako suprantanti, kad istorija skamba painiai, tačiau norėjusi ją papasakoti ir pasidalinti patirtimi, kuri galbūt privers kažką pagalvoti, kad saugotis turi visų pirma pats, nes kontaktų atsekimo, informavimo sistema gali ir pavesti.

„Nieko nenorime nei nubausti, nei guostis niekam, bet tiesiog taip vyksta. Ir nežinau, ar čia gerai vyksta“, – teigė Ieva.

NVSC: informacija nuolat kinta

NVSC visos kaltės šioje istorijoje prisiimti neketina. Kaip teigiama centro komentare, kodėl galėjo būti suklysta su rezultatais, paaiškinti gali Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Informacijos kiekiai yra iš tiesų labai dideli ir pati informacija nuolat kinta, tad neseniai prisijungusiems specialistams gali būti sudėtinga viską greitai perprasti.

O į NVSC informacinę sistemą ateina tik teigiami testų rezultatai: „Tad NVSC specialistai jau matė šių asmenų teigiamus testų rezultatus ir su asmenimis susisiekė. Akivaizdu, kad konsultuojantis specialistas, deja, suklydo paaiškindamas, jog sutuoktiniui nereikia izoliuotis.

Informacijos kiekiai yra iš tiesų labai dideli ir pati informacija nuolat kinta, tad neseniai prisijungusiems specialistams gali būti sudėtinga viską greitai perprasti. Specialistai nuolat stengiasi prisitaikyti prie kintančių sąlygų, vis dėlto ne visada tai pavyksta padaryti ir dėl to galėjo būti pasakyta netiksli informacija. Labai dėl to apgailestaujame.“

Nekalta ir ministerija

Kas kaltas dėl skirtingų testo rezultatų ir šeimos patirto streso, pasakyti negalėjo ir SAM.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija

Vilma Telyčėnienė, Sveikatos apsaugos ministerijos Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių išteklių skyriaus vedėja, 15min perduotame komentare teigė, kad kreiptis reikėtų dar kitur.

„Pacientei rekomenduotume kreiptis į e-sveikatos pagrindinį tvarkytoją, Registrų centrą, kuris galėtų ją informuoti, kada koks sveikatos duomuo buvo pateiktas/peržiūrėtas e.sveikatoje. Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad už sveikatos duomenų tvarkymą ir jų teisingumą atsakingos įstaigos, kurios duomenis teikia – sveikatos priežiūros įstaigos, laboratorijos“, – pasiūliusi kreiptis į šias įstaigas tepasakė V.Telyčėnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas