Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 06 23

Tautininkai Žaliojo tilto skulptūras siūlo išvežti į Grūtą, o Juzefo Pilsudskio širdį atiduoti Varšuvai

Protesto akciją prie Žaliojo tilto Vilniuje šeštadienį surengę tautininkai siūlo sovietines skulptūras nukelti nuo tilto ir išvežti į Grūto parką, o Vilniuje palaidotą tarpukario Lenkijos vadovo Juzefo Pilsudskio širdį atiduoti Varšuvai.
Žaliojo tilto skulptūros
Žaliojo tilto skulptūros / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Mes, tautininkai, siūlome skulptūras nuo Žaliojo tilto išvežti į Grūtą, o Pilsudskio kūno dalis atiduoti Varšuvai, už kurią jis ir kovojo. Vilnius yra Lietuvos sostinė, o Pilsudskis išdavė  Lietuvą“, – BNS sakė Tautinio jaunimo sąjungos vadovas Julius Panka.

Pasak jo, akcija surengta minint 1941 metų birželio 23-iosios dienos sukilimą.

„Sukilėliai bandė atkovoti tiltus, saugojo infrastruktūrą, kurią besitraukianti sovietinė armija norėjo sunaikinti. Simboliška būtų išvalyti Žaliąjį tiltą, kur stovi kai kuriuos mūsų tautos narius žeidžiančios skulptūros, primenančios Sibiro kančias, nacionalinį pasipriešinimą ir 50 metų sovietizaciją“, – kalbėjo J.Panka.

Prasidėjus Sovietų Sąjungos ir Vokietijos karui, 1941 metų birželį Lietuvoje kilo sukilimas, kurio iniciatoriai tikėjosi atkurti sovietų okupacijos panaikintą Lietuvos valstybingumą. Kai kurie šios datos minėjimo kritikai sukilimą sieja su netrukus kilusiomis žydų žudynėmis.

J.Pilsudskis, kurio širdis palaidota Vilniaus Rasų kapinėse, Lenkijoje garbinamas dėl nepriklausomos valstybės įtvirtinimo po Pirmojo pasaulinio karo, tačiau Lietuvoje jo atminimas kontroversiškas dėl Vilniaus krašto užėmimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas