Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 01 26

Teismas nenurodė, ar Seimo nariai balsuodami gali nepaklusti partijų valiai

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį nutraukė skundo nagrinėjimą, kuriuo parlamentaras Jonas Jagminas siekė išsiaiškinti, ar partijų sprendimai įpareigoti jų narius Seime balsuoti taip, kaip nutarė partijos struktūros, nepažeidžia konstitucinės Seimo narių teisės į laisvą mandatą.
Jonas Jagminas
Jonas Jagminas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Ši nutartis yra neskundžiama, todėl J.Jagminas teigia, kad teismui nusprendus nutraukti bylą, partijoms paliekama erdvė savivaliauti.

„Aiškėja, kad kažkas mūsų valstybėje yra negerai. Laisvo Seimo nario kaip ir nėra. Reikia tai pripažinti“, – teismo nutartimi piktinasi J.Jagminas.

Todėl jis ketina apie teismo nutartį informuoti Seimą ir prezidentę Dalią Grybauskaitę, kad ši žinotų, jog LVAT priima „nei šiokius, nei tokius“ sprendimus.

Anot jo, šio teismo išaiškinimo laukė didelė dalis Seimo narių, kurie yra nepatenkinti partijų įpareigojimais dėl teisės aktų balsuoti taip, kaip nutarė frakcijos.

„Aš esu pirmas ir kol kas vienintelis Seimo narys, nenorėjęs taikstytis su politinės partijos diktatu dėl balsavimų priimant Lietuvos Respublikos teisės aktus ir išdrįsęs pasipriešinti galingai nematomai sistemai, kuri, deja, bet šiandien veikia“, – tikino J.Jagminas, atkreipdamas dėmesį, kad Seimo rinkimuose kandidatūrai išsikelti jam pakanka asmeninių pinigų.

Politikas tikina iki šiol manąs, kad Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) vadovai, versdami jį balsuoti prieš įsitikinimus, būtų verti net apkaltos.

„Savo vaikams ir anūkams, vaikaičiams pasakysiu: niekada neturėkite jokių reikalų su LSDP, su jos vadovais ir kitais šios partijos politiniais intrigantais. Su apgailestavimu galiu pasakyti, kad nėra a.a. Algirdo Brazausko – nėra ir LSDP. Yra tik grupelė pilkų žmogelių, kurie nepasidalina valdžia ir neturi jokio lyderio“, – liejo pagiežą buvusiems partiečiams J.Jagminas.

Bylą Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nagrinėjo metus, jo sprendimo laukė ir Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teimas sprendžiantis, ar teisėtai Lietuvos socialdemokratų partija už partinės drausmės nesilaikymą  balsuojant J.Jagminui skyrė papeikimą.

J.Jagminas LSDP prezidiumo papeikimą gavo už tai, kad keletą kartų per Seimo plenarinius posėdžius balsavo kitaip nei buvo nusprendusi frakcija. J.Jagminas kartą balsavo prieš partijos sprendimą, kai nepalaikė siūlymo inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus, kitą kartą neparėmė projekto dėl progresinių mokesčių įvedimo.

Parlamentaras aiškina, jog partinė nuobauda jam skirta pažeidžiant Seimo statutą ir Konstituciją, kurie numato, jog Seimo nario mandatas – laisvas, ir parlamentaras už balsavimus ar kalbas Seime negali būti persekiojamas. Pasak Seimo nario, tai reiškia, jog partijos negali riboti Seimo nario teisės balsuoti pagal įsitikinimus.

Apskundęs LSDP prezidiumo sprendimą teismui, Seimo narys J.Jagminas buvo pašalintas iš opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos.

Dabar jis priklauso Mišriai Seimo narių grupei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas