Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Teisėsaugos pareigūnų federacija inicijuoja derybas dėl naujos kolektyvinės sutarties

Artėjant bausmių vykdymo sistemos šakos kolektyvinės sutarties galiojimo terminui, Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) prašo institucijų pradėti derybas dėl naujos sutarties – joje federacija sieks įtvirtinti darbo ir atostogų sąlygas, užmokesčio sistemą.
Vilniaus kalėjimas
Vilniaus kalėjimas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Apie tai paskelbta šią savaitę LTPF išplatintame pranešime, kuriame federacija nurodė išsiuntusi kvietimą Vyriausybei, Teisingumo ministerijai ir Lietuvos kalėjimų tarnybai.

LTPF kartu su jos vienijamomis Ikiteisminio tyrimo įstaigų bei Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinėmis sąjungomis kviečia pradėti derybas dėl naujos kolektyvinės sutarties atsižvelgdama ir į tai, kad nuo šių metų įsigaliojo atnaujintas Vidaus tarnybos statutas, priimti pareigūnams aktualių įstatymų pakeitimai.

Profsąjungų federacija: sutartį galima gerokai patobulinti

Kaip BNS sakė LTPF pirmininkė Loreta Soščekienė, federacija kol kas nėra pateikusi kolektyvinės sutarties projekto, tik prašo suteikti įgaliojimus derėtis Kalėjimų tarnybai, nes „kol jie neturi įgaliojimų, tol mes negalime teikti jokių projektų“.

„Sutartis yra ganėtinai seniai pasirašyta ir ją galima gerokai patobulinti, susitarti darbuotojų sąlygas dėl atostogų, dėl mokslų ir daugelio dalykų. (...) Naujoje sutartyje galėtume aptarti ir darbo užmokesčio sistemą, nes dabar kiekviena statutinė įstaiga yra sukūrusi ir pasitvirtinusi darbo užmokesčio sistemą – pagal galiojančius įstatymus, ta darbo užmokesčio sistema turėtų atsirasti šakos kolektyvinėje sutartyje, jeigu sutartis yra“, – nurodė L. Soščekienė.

Pasak jos, taip darbuotojų atstovai galėtų geriau prižiūrėti darbo užmokesčio sistemos vykdymą, tai yra „vienas iš prioritetų“.

„Tikiuosi, kad nebus jokių trukdžių konstruktyvioms deryboms, ko labiausiai tikimės tiek iš Teisingumo ministerijos, tiek iš Kalėjimų tarnybos. (...) Tiesiog norime, kad sutartis būtų gera abiem pusėms. Tai reiškia, turėsime rimtai padirbėti“, – sakė L. Soščekienė.

Dabartinė bausmių vykdymo sistemos šakos kolektyvinė sutartis pradėjo galioti 2020-ųjų birželio 18 dieną, ji galiojo dvejus metus ir 2022-aisiais buvo pratęsta dar dviem. Sutarties galiojimas baigiasi šių metų birželio 18 dieną.

L. Soščekienės teigimu, federacija naujas sąlygas norėtų suderėti iki vasaros.

Kalėjimų tarnyba: susitarimo reikia dėl institucinių, įstatymų pokyčių

Lietuvos kalėjimų tarnyba BNS šią savaitę patvirtino gavusi LTPF kreipimąsi ir nurodė, kad derybų procesas prasidės, kai tarnybai bus suteikti įgaliojimai.

Kaip nurodoma Kalėjimų tarnybos komentare, nuo bausmių vykdymo sistemos šakos kolektyvinės sutarties pasirašymo sistemoje įvyko daug pokyčių.

„Kalėjimų departamentas ir jam pavaldžios įstaigos tapo vienu juridiniu vienetu, Lietuvos probacijos tarnyba tapo atskiru juridiniu vienetu, pavaldžiu Teisingumo ministerijai, nuo 2024 metų įsigaliojo daug Vidaus tarnybos statuto ir Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimų, kurie reikalauja sutarties pakeitimo“, – teigė Kalėjimų tarnyba.

Ministerija suteiks įgaliojimus derėtis

Teisingumo ministrės patarėjas Paulius Žeimys BNS patvirtino ministeriją gavus LTPF kreipimąsi dėl kolektyvinių derybų. Pasak jo, ministerija sutinka su prašymu sudaryti naują bausmių vykdymo sistemos šakos kolektyvinę sutartį.

„Dėl to Teisingumo ministerija jau rengia ir artimiausiu metu inicijuos tam reikalingo Vyriausybės nutarimo pakeitimus. Jais vadovaujantis Lietuvos kalėjimų tarnybai ir Lietuvos probacijos tarnybai bus suteikti įgaliojimai derėtis su profesinių sąjungų organizacijomis“, – BNS pateiktame komentare nurodė P. Žeimys.

Jis pridūrė, kad kol kas ministerija „linkusi nevertinti“ derybinių pozicijų.

„Tikimasi, kad derybos bus baigtos iki šių metų birželio 18 dienos, kuomet baigs galioti dabartinė bausmių vykdymo sistemos šakos kolektyvinė sutartis su profesinių sąjungų organizacijomis“, – sakė ministrės patarėjas.

1999 metais įkurta LTPF skelbia esanti didžiausiu pareigūnams ir darbuotojams atstovaujančių profesinių sąjungų susivienijimu, federacijos organizacijų narių skaičius viršija 5 tūkst.

Federacijos narių yra policijos, pasienio, priešgaisrinės apsaugos, bausmių vykdymo, muitinės, viešojo saugumo, vadovybės apsaugos, probacijos, migracijos, vidaus reikalų sistemos medicinos tarnybų profesinėse sąjungose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius