Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 21

Teismas: Generalinė prokuratūra pagrįstai nepripažino A.Petrošiaus pranešėju

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė pareiškėjo Antano Petrošiaus skundą, kuriuo jis skundė Generalinės prokuratūros sprendimą nepripažinti jo pranešėju pagal Lietuvos Respublikos pranešėjų apsaugos įstatymą.
Antanas Petrošius ir Specialiųjų tyrimų tarnyba
Antanas Petrošius ir Specialiųjų tyrimų tarnyba / 15min nuotr.

Pareiškėjas 2020 m. pavasarį Generalinei prokuratūrai pateikė pranešimą, kad Specialiųjų tyrimų tarnyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas, kuriame jis yra įtariamasis. Tyrimo metu vienas šios institucijos pareigūnas, anot pareiškėjo, yra atlikęs neteisėtų veiksmų: neteisėtai darė poveikį ikiteisminio tyrimo teisėjams, neteisėtai teikė ikiteisminio tyrimo duomenis tretiesiems asmenims.

Generalinė prokuratūra priėmė sprendimą nepripažinti jo pranešėju, nes tam nėra būtinų sąlygų: pareiškėjas su STT nebuvo ir nėra susijęs jokiais tarnybos, darbo ar sutartiniais santykiais. Prokuratūros sprendime taip pat konstatuota, jog yra pagrindo manyti, kad galimai buvo padaryti teisės pažeidimai ar net nusikalstama veika, todėl informacija turi būti tiriama – pareiškėjo pateikta informacija nagrinėjimui ir procesinio sprendimo priėmimui buvo perduota pagal kompetenciją kitam Generalinės prokuratūros padaliniui.

Atmesdamas A.Petrošiaus skundą, teismas pažymėjo, kad pagal Lietuvos Respublikos pranešėjų apsaugos įstatymą pranešėju laikomas asmuo, kuris pateikia informaciją apie pažeidimą įstaigoje, su kuria jį sieja ar siejo tarnybos ar darbo santykiai arba sutartiniai santykiai ir kurį kompetentinga institucija pripažįsta pranešėju, rašoma Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininko padėjėjo ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Audrio Kutrevičiaus penktadienį paviešintame pranešime.

Anot teismo, pareiškėjas nebuvo ir nėra susijęs su STT darbo ar tarnybiniais santykiais, o aplinkybės, kurioms esant jam tapo žinoma apie pranešime nurodyto STT pareigūno susirašinėjimus ir jų turinį, yra susijusios su ikiteisminio tyrimo atlikimu pareiškėjo atžvilgiu.

Šis teismo sprendimas per 30 kalendorinių dienų nuo jo paskelbimo apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, paduodant skundą per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito