Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 04 27

Teismas: „Granex“ iš skandalingo maisto skurstantiems pirkimo pašalinta teisėtai

Bendrovei „Granex“ teisme nepavyko įrodyti, kad Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra (ŽŪMPRRA) iš maisto varguoliams pirkimo konkurso ją pašalino be pagrindo. Lietuvos apeliacinis teismas neseniai atmetė bendrovės ieškinį.
Sausi pusryčiai
Sausi pusryčiai / PA Wire/Scanpix nuotr.

„Granex” pernai dalyvavo skandalu pasibaigusiame Agentūros organizuotame maisto nepasiturintiems pirkime, kuriame liūto dalį nugriebė bendrovė „Sanitex“.

Šiai bendrovei buvo naudingas ŽŪMPRRA sprendimas atmesti bendrovės „Granex“ pasiūlymą dėl sausų pusryčių: tuomet vieninteliu šio produkto siūlytoju pirkime liko „Sanitex“.

„Granex“ sausus pusryčius Agentūrai siūlė įsigyti už 2 320 eurų už toną, o pirkimo dokumentuose nurodė dviejų rūšių pusryčius su skirtingomis kainomis.

„Sanitex“ pasiūlymas buvo gerokai brangesnis – 3 800 eurų už toną, tačiau nelikus konkurento, Agentūra pusryčius nupirko iš „Sanitex“.

Agentūrai užkliuvo, kad „Granex“ pateikė du pasiūlymus sausiems pusryčiams, todėl ŽŪMPRRA tai įvardijo kaip alternatyvų pasiūlymą. Anot Agentūros, tokio teikti šiame pirkime nebuvo galima. Agentūra nurodė ketinanti pirkti 900 tonų šio produkto, o „Granex“ teigia savo pasiūlyme kiekį padalijusi po 450 tonų.

Teismas nusprendė, kad ŽŪMPRRA teisi – „Granex“ nepavyko įrodyti, kad du jos pasiūlymus reikėtų vertinti kaip vieną.

Tokį pat kiekį – 900 tonų savo pasiūlyme nurodė ir bendrovė „Sanitex“.

ŽŪMPRRA aiškino, kad „Granex“ pateikė du skirtingus pasiūlymus, o techninėje specifikacijoje buvo nurodytas vienas pirkimo objektas „Sausi pusryčiai“, kuriam reikėjo pateikti vieną pasiūlymą, nurodant vieną kainą.

Teismas nusprendė, kad ŽŪMPRRA teisi – „Granex“ nepavyko įrodyti, kad du jos pasiūlymus reikėtų vertinti kaip vieną.

ŽŪMPRRA sprendimą atmesti „Granex“ pasiūlymą grindė ir tuo, kad ji nepateikė informacijos apie produkto kokybę, tiksliau – produkte aptiktų kumarino ir metalo priemaišų, o bendrovė teigė jų nenurodžiusi, nes nebuvo rasta.

Teismas nusprendė, kad reikėjo nurodyti viską, juolab, kad bendrovė nurodė, kad jos siūlomuose pusryčiuose salmonelių neaptikta.

Agentūrą ketina likviduoti

Po 15min straipsnių apie šį konkursą, kuriame maisto produktai varguoliams buvo perkami išpūstomis kainomis, žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė nusprendė, kad Agentūrą reikia likviduoti – ji pažadėjo, kad Seimas dar pavasario sesijoje svarstys ŽŪMPRRA likvidavimą numatančius teisės aktus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra

Jau yra nuspręsta, kad maistą nepasiturintiems gyventojams kitiems metams pirks Europos socialinio fondo agentūra (ESFA).

Neseniai ESFA už 2014 metais vykdyto pirkimo metu padarytus pažeidimus paprašė ŽŪMPRRA grąžinti daugiau kaip pusę milijono eurų.

Tokių pinigų Agentūra neturi, todėl juos bandys išieškoti iš kaltininkų – buvusių Agentūros vadovų.

Tokių pinigų Agentūra neturi, todėl juos bandys išieškoti iš kaltininkų – buvusių Agentūros vadovų, dėl kurių aferų Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) vis dar vykdo tyrimą.

Po šių skandalų šiais metais nėra nupirkti ir skurstantiems nedalijami miltai.

Pirkimas buvo nutrauktas, nes „Malsena Plius“ siūlė miltus po 600 eurų už toną, „Sanitex“ – po 620 eurų, kai jų kaina rinkoje bemaž perpus mažesnė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pasiūlė Agentūrai prašyti VPT leidimo pradėti neskelbtinas derybas su atmestų pasiūlymų tiekėjais dėl kvietinių miltų įsigijimo palankesne kaina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas