Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2009 02 27

Teismas: prokurorai nepagrįstai atsisakė tirti parlamentaro G.Songailos skundą dėl šmeižto

Vilniaus apygardos teismas (VAT) penktadienį panaikino prokurorų atsisakymą tirti parlamentaro Gintaro Songailos skundą dėl šmeižto, teigdamas, kad jų nutarimas nepagrįstas ir nemotyvuotas.
Gintaras Songaila
Gintaras Songaila / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Teismas taip pat panaikino Vilniaus miesto pirmojo apylinkės teismo sprendimą atmesti G.Songailos skundą dėl to paties Generalinės prokuratūros (GP) prokuroro nutarimo, pranešė Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai. G.Songaila yra šios partijos narys.

Pasak TS-LKD, VAT nutartis galutinė ir neskundžiama.

G.Songaila gruodį kreipėsi į generalinį prokurorą Algimantą Valantiną prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl kito parlamentaro – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderio Valdemaro Tomaševskio teiginių, kuriuos vadina „kriminaliniu šmeižimu“. Pastarasis pareiškė, kad konservatorius esą galėjo būti KGB agentas.

GP prokuroras ir žemesnės instancijos teismo teisėja, anot konservatorių, išaiškino, kad V.Tomaševskio paskleista informacija gali būti vertinama ne kaip žinia, o kaip nuomonė, kritika, tačiau konservatorius tokius sprendimus skundė aukštesnei instancijai.

Apie tai, kad G.Songaila neva galėjo bendradarbiauti su KGB V.Tomaševskis prabilo po to, kai konservatorius ėmėsi iniciatyvos išsiaiškinti, ar Lenko korta neprieštarauja Seimo nario mandatui. Su tokiu klausimu G.Songaila kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją, kuri kreipimąsi perdavė Seimui.

„Tai skandalas, nes Lietuvos VRK viršijo savo įgaliojimus. Mums Lietuvos Seimo narių mandatus gal panaikinti tik Seimas. Mano nuomone, kažkas nori pabloginti gerus Lietuvos santykius su Lenkija. Tai provokacija. Neatmetu galimybės, kad G.Songaila gali būti KGB agentas“, – Lenkijos dienraščiui „Rzeczpospolita“ tuomet pareiškė V.Tomaševskis.

Jis ir kitas LLRA atstovas Seime Michailas Mackevičius, turintys Lenko kortas, VRK yra pateikę paaiškinimus, kad jie nėra susiję priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei.

Skundą VRK pateikusio G.Songailos teigimu, V.Tomaševskis ir M.Mackevičius galimai nuslėpė savo ryšius su užsienio valstybe ir taip galėjo pažeisti Konstituciją.

Šiuo metu Seimas ketina svarstyti G.Songailos siūlymą kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl Lenko kortos suderinamumo su Seimo nario mandatu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas