Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 11

Teritorijų planavimo įstatymas įsibėgėja: Kaunas pirmasis patvirtino naują bendrąjį planą

Praėjus šimtui dienų nuo naujojo Teritorijų planavimo įstatymo įsigaliojimo, nuraškytas didžiausias vaisius – Kaunas tapo pirmuoju miestu, parengusiu bendrąjį planą pagal naująjį įstatymą. Kauno meras Andrius Kupčinskas teigė, kad lengva nebuvo, tačiau džiaugėsi tuo, jog gyventojai ir investuotojai sutaupys ir laiko, ir pinigų. Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė tikino, kad šis pasiekimas rodo, jog įstatymas veikia tinkamai, ir džiaugėsi, kad Kauno miesto plėtra bus racionali ir suplanuota.
Kauno panorama
Kauno panorama / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Kauno miesto savivaldybės sudarytame bendrajame plane numatytas miesto vystymas iki 2023 metų. A.Kupčinskas teigė, kas svarbiausia, jog dabar miestas vystytųsi ne chaotiškai. Anot jo, parengti bendrąjį planą lengva nebuvo, tačiau pagaliau gyventojai ir investuotojai galės atsikvėpti lengviau – nuo šiol jie nešvaistys laiko ir pinigų detaliųjų planų rengimui. „Apie įstatymų pakeitimus žinojome nuo praeitų metų. Tada padaugėjo žmonių, norinčių keisti teritorijos paskirtį, žmonės planuoja investicijas ir nori atlikti minėtą procedūrą greičiau. Taigi teko atlaikyti nemažą krūvį“, – kalbėjo Kauno meras.

A.Kupčinskas pabrėžė, kad prie bendrojo plano rengimo prisidėjo investuotojai, bendruomenių nariai, seniūnaičiai ir gyventojai: „Aišku, vieni nori keisti į gamybinės ar komercinės paskirties, kiti į gyvenamosios. Gavome daugiau kaip 200 prašymų dėl bendrojo plano pakeitimo, tad, suprantama, nebuvo lengva viską suderinti ir suformuoti bendrą nuomonę, dar sunkiau buvo pateikti ją tarybai. Tačiau dabar, kai patvirtinome bendrąjį planą, tikiu, kad sumažės nesklandumų. Investuotojai, kurie planuoja statyti daugiabučius ar plėsti gamyklines teritorijas, galės sutaupyti laiko ir greičiau realizuoti idėjas“, – džiaugėsi jis.

Investuotojai, kurie planuoja statyti daugiabučius ar plėsti gamyklines teritorijas, galės sutaupyti laiko ir greičiau realizuoti idėjas, teigė A.Kupčinskas.

Kauno meras teigė, kad įstatymas nėra tobulas, tačiau reikia ne sėdėti ir dejuoti, o imtis veiksmų: „Pripažinkime, kad klumpes reikėjo sunešioti, bet didelio pasirinkimo ir nebuvo. Geriau jau imiesi, kad ir sunkaus darbo, nei nedarai nieko. Siekėme gerovės miestui, kad jis vystytųsi darniai.

Kai kurie įstatymų aspektai nėra tobuli, bet juos pakeisti užtruktų daug laiko. Taigi lieka tik imti ir dirbti. Dabar džiaugiuosi, kad atlikome šį darbą.“

Operatyviu įstatymo vykdymu pasidžiaugė ir viceministrė D.Matonienė. Ji teigė, kad tai puikus pavyzdys ir kitiems Lietuvos miestams. Pasak viceministrės, Kauno miesto pasiekimas rodo, kad naujasis Teritorijų planavimo įstatymas veikia. D.Matonienė pabrėžė, kad šio įstatymo esmė sumažinti biurokratiją – dabar gyventojams nereikia sukti galvos ir rengti detaliųjų planų.

„Kaunas, patvirtinęs bendrąjį planą sudaro realiai palankesnes galimybes investuoti, statyti ir tikiu, kad tai prisidės prie šio regiono konkurencingumo didinimo“, – sakė D.Matonienė.

Viceministrė pridūrė, kad tai svarbu ir komerciniams objektams, kurie dėl ilgai trunkančių procedūrų užsitęsdavo arba užstrigavo. „Kaunas, patvirtinęs bendrąjį planą, sudaro realiai palankesnes galimybes investuoti, statyti ir tikiu, kad tai prisidės prie šio regiono konkurencingumo didinimo“, – teigė D.Matonienė.

D.Matonienė priminė, koks svarbus yra darnus ir racionalus teritorijų planavimas. Chaotiška miestų plėtra gali pakenkti ne tik aplinkinėms teritorijoms, biologinei įvairovei, bet ir įvairiais būdais saugomoms teritorijoms ir kultūros paveldui.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas