Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2015 05 27

Teritorijų planavimo įstatymas lengvina gyventojų dalią

2014-ais metais priimto Teritorijų planavimo įstatymo (TPĮ) tikslas, anot Aplinkos viceministrės Daivos Matonienės, buvo paversti teritorijų planavimą efektyvesniu, greitesniu ir produktyvesniu procesu. Naujasis TPĮ keliais žingsniais sutrumpina žmogaus kelią nuo idėjos iki rakto ir tai palengvina tiek gyventojų, tiek investuotojų dalią. Kad TPĮ ir jo įgyvendinamųjų teisės aktų nuostatos sėkmingai prigijo įrodo ir Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos turimi duomenys – teritorijų planavimo dokumentų (TPD) skaičius per metus sumažėjo daugiau kaip trečdaliu (36,5 proc.).
IMG_9890
Teritorijų planavimas

Mažiau trečdaliu

Planavimo organizatorių pateikiamų tikrinti teritorijų planavimo dokumentų (TPD) skaičius per metus sumažėjo daugiau kaip trečdaliu (36,5 proc.). Tai nustatė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (VTPSI), atlikusi su teritorijų planavimo valstybine priežiūra susijusios veiklos per šių metų pirmąjį ketvirtį analizę ir rezultatus palyginusi su 2014 metų tuo pačiu laikotarpiu.

VTPSI teritorinių skyrių specialistai per 2015 metų I ketvirtį patikrino 48 TPD, pradėtus rengti po naujos Teritorijų planavimo įstatymo (TPĮ) redakcijos įsigaliojimo 2014 m. sausio 1 d. Pagal anksčiau galiojusio TPĮ nuostatas pradėtų rengti dokumentų tikrinti pateikta 513. Šie TPD – tai savivaldybės ir vietovės lygmens bendrieji planai, vietovės lygmens detalieji planai, taip pat savivaldybės ir vietovės lygmens specialieji planai, išskyrus žemėtvarkos ir miškų tvarkymo schemas, kaimo plėtros žemėtvarkos projektus.

Planavimo organizatorių pateikiamų tikrinti teritorijų planavimo dokumentų (TPD) skaičius per metus sumažėjo daugiau kaip trečdaliu (36,5 proc.)

Sėkmingai prigijo

Atliktos analizės rezultatai rodo, kad naujojo TPĮ ir jo įgyvendinamųjų teisės aktų nuostatos sėkmingai prigijo ir statybas planuojančių gyventojų dalia akivaizdžiai lengvėja. Naujojo reglamentavimo taikymas praktikoje leidžia išvengti TPD rengimo rūpesčių.

Rezultatai džiaugėsi ir viceministrė D.Matonienė, anot jos, matyti, kad tikslai pasiekti: „Siekėme teritorijų planavimo procedūras padaryti paprastesnes, efektyvesnes ir greitesnes. Biurokratinių žingsnių gausa atimdavo iš statytojų ne tik laiko, bet ir pinigų, o kartais gal ir noro. Naujasis įstatymas itin palankiai veikia ekonominę aplinką, ji tampa palankesnė ir atviresnė verslui. Be to, įstatymas palankus ne tik žmonėms, verslui, bet ir aplinkai, gamtai, nes dabar galiojantis teritorijų planavimas užtikrina aukštą aplinkos apsaugos lygį. Dabar – viskas paprasčiau ir rezultatai rodo, kad žmonės naudojasi.“

Pagal dabar galiojantį teisinį reguliavimą žemės sklypų detalieji planai nerengiami, mažiausia planuojama teritorija – kvartalas. Taip pat numatyta galimybė žemės sklype, esančiame urbanizuotoje ir urbanizuojamoje teritorijoje, kuriai neparengti detalieji planai, arba žemės sklype, esančiame neurbanizuotoje ir neurbanizuojamoje teritorijoje, vykdyti statybą, atitinkančią savivaldybės lygmens bendrojo plano ir (ar) vietovės lygmens bendrojo plano, jeigu jis parengtas, sprendinius. Tokiu atveju norint teisėtai vykdyti statybą pakanka vadovautis šio plano sprendiniais ir Statybos įstatymo nuostatomis.

Aplinkos ministerija primena, kokia svarbi yra darni miestų plėtra. Neracionalius miestų vystymasis gali padaryti nepataisomą žalą aplinkai. Tik tvari miestų raida gali užtikrinti kraštovaizdžio, gamtos telkinių, aplinkinių teritorijų ir kultūros paveldo objektų saugumą bei žmonių gyvenimo kokybę.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius