Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 12

„Tėvynės labui“: jei S.Skvernelis nekurs partijos, tai kam jam to reikia?

Jei prekės ženklo „Tėvynės labui“ registracija bus patvirtina, politinėje veikloje šį žodžių junginį galės naudoti tik premjeras Saulius Skvernelis, sako jo patarėjas Skirmantas Malinauskas. Tačiau ministras pirmininkas, anot jo, neturi planų kurti tokio pavadinimo politinio darinio, rengti susirinkimų. Politologas Lauras Bielinis abejoja: kam tuomet siekti registruoti ženklą, jei nenaudosi jo savo reikmėms?
Kauniečių susitikimas su Sauliumi Skverneliu
Kauniečių susitikimas su Sauliumi Skverneliu / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Šūkį „Tėvynės labui“ S.Skvernelis įtraukė į politinę komunikaciją, kai dalyvavo prezidento rinkimuose. Jiems pasibaigus, kažkas Registrų centro duomenų bazėje rezervavo tokį pat pavadinimą. Rezervacija baigėsi gruodžio 6 dieną.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas

„S.Skvernelis nėra nieko rezervavęs iki šiol – iki gruodžio 2 dienos. Apie tai, kad [pavadinimas] rezervuotas Registrų centre daugiau negu prieš pusmetį, aš sužinojau iš žurnalistų klausimo“, – 15min komentavo S.Malinauskas ir teigė nežinantis, kas atliko rezervaciją.

Neaišku, kas pavadinimą rezervavo Registrų centre

„Buvo kalbėta, kad galbūt žmogus, kuris susijęs su kampanija, galbūt žmogus, kuris nesusijęs su kampanija. Vytautas Bakas (S.Skvernelio rinkimų štabo vadovas – 15min) lyg ir minėjo, kad jis žino, kas buvo, bet atsakymas konkretus toks: tai nebuvo nei Saulius Skvernelis, nei jo politinės komandos nariai“, – patikino patarėjas.

V.Bakas neigė pats rezervavęs pavadinimą „Tėvynės labui“, neigė ir žinantis, kas tai padarė.

„Neturiu tokių duomenų, kas rezervavo“, – 15min nurodė jis, o su žodžių junginiu teigė susijęs tik dėl prezidentinės kampanijos.

„Apie tokiu vardu kuriamą politinį judėjimą nieko nežinau. Ir pats nesiruošiu tokiu vardu [kurti] ar nesvarsčiau, kad tokiam judėjimui galėtų būti suteiktas toks pavadinimas“, – patikino V.Bakas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Apie tai, kad S.Skvernelis pateikė paraišką registruoti prekės ženklą pavadinimu „Tėvynės labui“, antradienį pranešė naujienų portalas tv3.lt. Iš paraiškos matyti, kad ženklo savininku siekiančiam tapti premjerui atstovauja Dominykas Vanhara – teisininkas, buvęs S.Skvernelio patikėtinis rinkimų metu.

Galbūt jis anksčiau rezervavo pavadinimą?

„Tikrai ne aš, galiu užtikrinti. O daugiau dėl prekės ženklo – dovanokit, neturiu jokių įgaliojimų komentuoti savo santykių su klientu. Tai yra advokato konfidencialumas, pažeisčiau Advokatūros įstatymą“, – teigė jis.

Ženklo nenaudos ir kitiems neleis

Paraišką užregistruoti prekės ženklą S.Skvernelis pateikė gruodžio 2-ąją. Iš jos matyti, kad junginį „Tėvynės labui“ premjeras bando susieti su politinių susirinkimų rengimo veikla.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai ar Liberalų sąjūdis taip pat yra registravusios prekės ženklus. Jų nurodyta veikla – švietimas, mokymas, pramogos, sportinė ir kultūrinė veikla.

Gal S.Skvernelis planuoja turą po Lietuvą?

S.Malinauskas tai paneigė – esą premjeras šio ženklo politinėje veikloje apskritai nenaudos: „Jis ne tam registruojamas, kad būtų daromi politiniai susirinkimai. Jis registruojamas tam, kad nebūtų naudojamas ir kiti neturėtų pagrindo jo naudoti.“

Patarėjas taip pat paneigė ministro pirmininko planus kurti tokio pavadinimo organizaciją.

„Yra registruotas prekės ženklas ne kokiai produkcijai daryti – ūkinei komercinei veiklai vykdyti ar panašiai, tik politiniams susirinkimams. Vienintelis ribojimas būtų, jeigu jis būtų užregistruotas Sauliaus Skvernelio vardu, niekas negalėtų įkurti politinio judėjimo pavadinimu „Tėvynės labui“. Vienintelis Saulius Skvernelis tokią teisę turėtų. Jis yra aiškiai pasakęs, kad to nedarys“, – komentavo S.Malinauskas.

Svarsto keisti savininką

S.Skvernelis, jo teigimu, niekaip kitaip, tik registruodamas prekės ženklą, gali užtikrinti, kad žodžių junginys „Tėvynės labui“ būtų „apsaugotas“.

„Šiuo metu viešojoje erdvėje, feisbuke yra nuskambėję komunikacijos specialistų siūlymai, galbūt būtų galima kitaip išspręsti šitą klausimą, pavyzdžiui, kad ne Saulius Skvernelis registruotų, bet ta pati Šaulių sąjunga arba Lietuvos kariuomenė, policija. Tai irgi svarstytina, jeigu jie sutiktų tai padaryti“, – svarstė S.Malinauskas.

„Jokiu būdu šitas šūkis nėra savinamasis, neatsiranda jokie ribojimai jį naudoti kur kitur, išskyrus vienintelį reikalavimą, tai yra politinių susirinkimų rengimas“, – pridūrė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Lauras Bielinis
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Lauras Bielinis

Vytauto Didžiojo universiteto politologas L.Bielinis suabejojo, ar tikrai Lietuvoje nesusikurs politinis darinys pavadinimu „Tėvynės labui“. O jei ne darinys, gal gims agitacinė kampanija?

„Jeigu jis sako, kad nenaudos savo reikmėms ar vardo sustiprinimui šio ženklo ir nekurs partijos šiuo pavadinimu, tai paprasčiausiai kyla klausimas: kam jam išvis reikia šito daikto? Kam jis jį registruoja?

O jeigu jis jį registruoja, vadinasi, kažkam panaudos. Panaudos, vadinasi, turės naudą sau – politinę naudą, kultūrinę galbūt – kas jį žino. Tokiu būdu registruodamas prekės ženklą jis galvoja apie savo ateitį ir fiksuoja tam tikras simbolines pozicijas“, – komentavo mokslininkas.

Neatmeta, kad S.Skvernelis kurs partiją

„Gali būti, kad čia bus ne politinė partija, o ilgai trunkanti politinė akcija, savotiška agitacinė kampanija. Kampanija, kuri bus paženklinta šiuo ženklu“, – svarstė jis.

Politologas neatmetė versijos, kad bandant registruoti prekės ženklą visuomenės dėmesį siekiama nukreipti nuo istorijos apie išasfaltuotą gatvę, kurioje gyvena premjeras, ar nuo prezidento raginimo atstatydinti susisiekimo ministrą.

„Užgožti gana skandalingus įvykius galima tiktai kitu skandalingu įvykiu arba ryškiu įvykiu. Šiuo atveju buvo pabandyta taip. Bet manyčiau, kad tai nebus tiktai vardan skandalo užgožimo. Tai bus vardan rinkiminės kampanijos“, – dėstė L.Bielinis.

Tačiau norint įsitraukti į rinkimus, reikia ir darinio. Ar tokį kurti, kai iki Seimo rinkimų liko mažiau nei metai, ne per vėlu?

„Techniškai žvelgiant iš tikrųjų reikėjo daug anksčiau tą daryti, nes dabar kol sukursi, kol užregistruosi, kol pradės funkcionuoti struktūra, jau ateis ir ruduo. Realiai šį darinį reikėjo steigti daug anksčiau“, – kalbėjo politologas ir ragino neatmesti galimybės, kad S.Skvernelio inicijuotas judėjimas dar susiburs.

„Kartais politinės struktūros kuriasi ir prieš kelis mėnesius, ir netgi laimi, kai atliepia situaciją, žmonių nuotaikas“, – teigė L.Bielinis.

Planų neatskleidžia

Paskelbęs, kad serga limfoma, ministras pirmininkas teigė svarstantis įvairius variantus dėl savo politinės ateities ir sprendimą žadėjo priimti pasveikęs.

„Kai aš visiškai pasveiksiu, o taip ir bus, tada reikės galvoti, ką toliau daryti. Laiko dar turime, dabar svarbiausia baigti rudens sesijos pagrindinius darbus“, – anksčiau „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „24/7“ kalbėjo S.Skvernelis.

Sužinojęs ligos diagnozę, jis tikino svarstęs įvairius variantus, tarp jų ir trauktis iš politikos: „Yra, neslėpsiu, pasvarstymų viską pakeisti iš esmės.“

Kiti eiliniai Seimo rinkimai vyks 2020-ųjų spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas