Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 16

Tiesa ar melas? A.Gedvilas kaltina Statistikos departamentą klaidinimu

Seimo narys Aidas Gedvilas socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė „pričiupęs“ Lietuvos statistikos departamentą dviprasmiškai skleidžiant duomenis. Esą neįgudusius skaitytojus departamento pateikti duomenys klaidina ir skatina atrasti ryšį tarp mirčių statistikos ir vakcinacijos. Tokią parlamentaro interpretaciją kritikuoja statistikos ekspertai – jų teigimu, duomenys gana akivaizdžiai parodo, kad priežastinio ryšio tarp vakcinacijos ir mirties nėra.
Aidas Gedvilas
Aidas Gedvilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Taip, skaičiai atrodo šokiruojantys, tačiau juos naudoti, neperskaičius tarp eilučių, negalima. Patys skaičiai neparodo ar asmuo mirė nuo vakcinos ar su vakcina. Nepraraskime budrumo, elkimės atsargiai, vertinkime duomenis kritiškai ir toliau reikalaukime trūkstamos/papildomos informacijos“, – socialiniame tinkle „Facebook“ išplatintoje žinutėje ragino A.Gedvilas.

Darbo partijos frakcijos narys skleidžiamoje žinutėje nurodė, kad ryšio tarp vakcinacijos ir mirčių negalima nustatyti dėl Statistikos departamento pateikiamų duomenų trūkumo.

Esą tą patį kartojo jį konsultavę statistikos ekspertai. Tačiau kartu parlamentaras neatmetė, kad toks ryšys galimas ir paragino ieškoti „priežastinių ryšių“.

A.Gedvilo pasidalyti skaičiai pasėjo nemažai abejonių – dalis komentatorių suprato juos kaip įrodymą, kad nuo skiepų galbūt miršta žmonės.

Duomenų mokslininko Vaidoto Zemlio-Balevičiaus manymu, Seimo narys problemą kelia dirbtinai – priežastinio ryšio tarp departamento skelbiamų duomenų ir vakcinacijos nėra, skaitytojus klaidina ne paskelbti duomenys, o tokia jų interpretacija.

A.Gedvilo siunčiamoje žinutėje, neva cituojančioje Statistikos departamentą, labiausiai klaidinanti atrodo vieta, kurioje ganėtinai aiškiai nurodoma, kad Lietuvoje tariamai buvo fiksuota mirčių nuo vakcinų.

„Mirė nuo C vakcinų – 3933 žmonės“, – savo oficialioje „Facebook“ paskyroje paskelbė Seimo narys.

15min susisiekus su A.Gedvilu, jis aiškino šių skaičių pats nerašęs, o tiesiog pasidalijęs informaciją, kurią esą jam privačiomis žinutėmis siuntė ne vienas interneto vartotojas.

Parlamentaras aiškino, kad tokiu būdu jis užkirto kelią galimoms manipuliacijoms ir klaidingoms interpretacijoms, kad Lietuvoje dėl vakcinacijos būtų fiksuota mirčių.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi