Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 16 /16:39

Tiesa ar melas? G.Surplys naujų koronaviruso atvejų skaičių sumažino iki 28

Premjero patarėjas Giedrius Surplys ketvirtadienį spaudos konferencijoje nurodė, kad Lietuvoje trečiadienį nustatyti nauji 28 koronaviruso atvejai, o ne 37, kaip ryte informavo Sveikatos apsaugos ministerija. Pasak G.Surplio, realiai šiuo metu Lietuvoje sergančiųjų yra mažiau nei tūkstantis. Tačiau Nacionalinis visuomenės sveikatos centras neturi duomenų, pagrindžiančių G.Surplio teiginius. Tokių duomenų neturi ir Sveikatos apsaugos ministerija.
Algirdas Šešelgis ir Giedrius Surplys
Algirdas Šešelgis ir Giedrius Surplys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Buvo nustatyti 37 nauji teigiami atvejai. Tik norėčiau atkreipti dėmesį, kad 9 iš jų yra pakartotiniai – reiškia žmogui, kuris jau sirgo ir, deja, tas virusas dar neatsitraukė. Tai reiškia, kad naujų atvejų 28. Iš viso nustatyti Lietuvoje 1128 atvejai. Turime 30 mirčių ir turime 178 pasveikusius žmones“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė G.Surplys.

Paklaustas, kokiu būdu jis suskaičiavo 28, o ne 37 naujus atvejus, jei būtent tokiu skaičiumi padidėjo ir bendra Lietuvoje nustatytų atvejų suma, G.Surplys išsisukinėjo.

„Toj lentelėj, pažiūrėkit, mes jau čia labai techniškai kalbame, bet toj lentelėje, kuri kiekvieną rytą yra platinama žiniasklaidos atstovams, yra atsiradęs naujas stulpelis, kuris yra pakartotiniai atvejai, berods, man atrodo. Tai nauji reiškia tiesiog tai, kad šiandien nustatyta tiek naujų atvejų, bet iš jų jau galime identifikuoti tuos, kurie kartojasi, kurie atlikti žmogui, kuris jau susirgo ir tiesiog toj lentelėj yra atskiras stulpelis, kuriame nurodyta, kad yra šią parą devyni pakartotiniai atvejai. Dėl to sakau, kad praeitą parą nustatyti 37 teigiami, tačiau iš jų jau galime minusuoti 9, kurie nustatyti pasikartojant tam pačiam žmogui, kuris jau sirgo“, – aiškino G.Surplys.

koronastop
koronastop

Pastebėjus, kad visi 37 yra priskaičiuoti prie naujų atvejų, premjero patarėjas kalbėjo toliau:

„Tą informaciją mes nuolatos pildome, tiksliname ir stengiamės ją pateikti įvairiais pjūviais. Aš tiesiog atkreipiu dėmesį, kad ta lentelė tam ir duodama žiniasklaidai, kad jūs galėtumėte patys tuos įvairius pjūvius darytis. Vėlgi tas bendras skaičius, kuris šiuo metu yra 1128, jis yra bendras – kiek kiekvieną dieną laboratorijoje buvo nustatyta atvejų, bet, kaip jau esu minėjęs anksčiau, iš tų atvejų jau galima atimti žmones, kurie, na, deja, mirė. Taip pat galima atimti žmones, kurie pasveiko. Taip pat galime atimti ir tuos, kurie pakartotinai yra nustatyti, kad vis dar serga.

VIDEO: Iš Vyriausybės – apie psichologines problemas ir jų prevenciją karantino metu

Žodžiu, šiuos duomenis įvairiais pjūviais pjaustant galima pamatyti realų vaizdą, realesnį, sakykim taip, kuris (rodo, – red. past.), kad Lietuvoje užsikrėtusių šiuo metu sergančių asmenų mes turime tikrai mažiau negu 1000, kadangi daug kas pasveiko ir kai kurie numirė, o, deja, deja, numirė, o kiti dar tebeserga ir jau antrą ar kelintą kartą jiems po pakartotinų tyrimų nustatoma, kad jie serga“, – aiškino G.Surplys.

15min patikrino, ar G.Surplys kalbėjo tiesą ir išties naujų atvejų yra 28, o ne 37, kaip ketvirtadienį skelbė Sveikatos apsaugos ministerija.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyr. specialistė Daiva Razmuvienė tikino išvis nemačiusi lentelės, apie kurią kalbėjo G.Surplys. Ji ragino remtis Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis ir papildomų komentarų klausti ministerijos.

Negaliu pasakyti, kokiame kontekste G.Surplio buvo pasakyta, ar kaltinti jo melu, bet prašau remtis SAM paskelbtais duomenimis.

Ministerijos Spaudos tarnybos vedėja Valda Dirginčienė 15min nurodė, kad trečiadienį Lietuvoje iš tiesų nustatyti 37 nauji koronaviruso atvejai.

„Remkitės tais skaičiais, kuriuos ministerija išplatino šiandien ryte. Tai yra tikslūs šios dienos duomenys. Šiuo metu Lietuvoje nustatytų atvejų yra 1128, per vakar dieną naujų – 37. Negaliu už gerbiamą G.Surplį pasakyti, kuo jis remiasi. Prašome remtis oficialiais SAM duomenimis. Negaliu pasakyti, kokiame kontekste G.Surplio buvo pasakyta, ar kaltinti jo melu, bet prašau remtis SAM paskelbtais duomenimis“, –kalbėjo V.Dirginčienė.

Taigi, 15min vertinimu, premjero patarėjas G.Surplys sakė netiesą teigdamas, kad trečiadienį nustatyti 28 nauji infekcijos atvejai, nes 9 kiti buvo pakartotiniai. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys rodo, kad laboratorijos naujus atvejus nustatė 37, o dar 9 teigiami rezultatai gauti atliekant pakartotinius tyrimus jau užsikrėtusiems asmenims.

Papildyta 16.40 val. G.Surplys pripažino suklydęs. Spaudos konferencijoje jis tikino, kad „ne visai tiksliai pateikė skaičius“ ir aiškino pasąmoningai norėjęs geresnių duomenų.

Klausiamas, ar negalvoja trauktis, nes ne pirmą kartą suklysta, G.Surplys tikino, kad tai sprendžia premjeras.

„Klausimas geras, laukiau jo. Noriu pasakyti, kad sprendimą priima premjeras. Aš esu jo patarėjas, jo paskirtas į šias pareigas“, – teigė G.Surplys ir akcentavo, kad tikslumas jam labai svarbus. Visgi klaidų esą niekam nepavyksta išvengti.

„Kelių susirgusių, ne mirusių, noriu pabrėžti, skaičius galbūt nėra visiškai fatalinės klaidos“, – teisinosi Visuomenės informavimo grupės vadovas.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas