Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 24

Tiesa ar melas? G.Surplys: „Pagal tyrimų skaičių tūkstančiui gyventojų Lietuva yra pirmoji ES jau tris dienas“

Visuomenės informavimo grupei vadovaujantis premjero patarėjas Giedrius Surplys ketvirtadienį spaudos konferencijoje pasidžiaugė, kad Lietuva jau tris dienas pagal tyrimų skaičių tūkstančiui gyventojų pirmauja Europos Sąjungoje. Ar taip ir yra?
Giedrius Surplys
Giedrius Surplys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Pagal tyrimų skaičių tūkstančiui gyventojų Lietuva yra pirmoji Europos Sąjungoje jau tris dienas, po mūsų rikiuojasi Portugalija, Estija, Italija ir kitos šalys“, – spaudos konferencijoje Vyriausybėje ketvirtadienį pranešė G.Surplys.

Šia informacija taip pat pasidalijo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

15min nutarė patikrinti, ar tai tikrai tiesa, ir paprašė G.Surplio pateikti informacijos šaltinį.

Jis nurodė rėmęsis Oksfordo universiteto mokslininkų ir nevyriausybinės organizacijos „Global Change Data Lab“ sukurtu infografiku, kuriame pateikiami duomenys apie tyrimų kiekius pasaulyje – https://ourworldindata.org.

G.Surplys tvirtino, kad šiuo šaltiniu pasitiki, nes tinklalapyje suminėtos pasaulinės žiniasklaidos priemonės, kurios pasitiki šiuo šaltiniu.

Tuo pačiu šaltiniu remdamasi Lietuvos pasiekimais pasidžiaugė ir Orijana Mašalė, Visuomenės informavimo grupės narė.

„Tas momentas, kai tikrini kelis kartus, nes lietuviškas savikritiškumas rėkia, kad taip negali būti. Bet taip yra: jau kelinta diena iš eilės Lietuvoje yra atliekama daugiausiai koronaviruso testų pasaulyje, skaičiuojant tūkstančiui gyventojų!“ – rašė ji feisbuke.

O.Mašalė, tiesa, tikina, kad Lietuvoje esą atliekama daugiausia tyrimų tūkstančiui žmonių per dieną ne tik Europoje, bet visame pasaulyje.

Ji prideda nuotrauką, kuri esą tai įrodo, tačiau neatkreipia dėmesio, kad Lietuva čia lyginama ne su visomis valstybėmis, o tik JAV, Pietų Korėja, Ekvadoru, Senegalu, Indija ir Indonezija.

Įspėja apie statistikos trūkumus

Šio statistinio tinklalapio kūrėjai aiškiai nurodo, kad duomenis pateikia skirtingais pjūviais, be to, akcentuoja, kad negali gauti visų pasaulio valstybių duomenų, taip pat, kad šalys skirtingai interpretuoja, ką reiškia „atlikti tyrimai“ – vienos skaičiuoja ištirtus mėginius, kitos žmones, vienos skaičiuoja tik PRG testus, kitos – ir serologinius. Todėl patys autoriai ragina aklai nepasitikėti skelbiamais duomenimis ir juos tikrinti.

15min teiravosi G.Surplio, ar jis tai darė – pirmiausia, ar pastebėjo, kad https://ourworldindata.org duomenys neparodo visos ES situacijos, nes dalies ES valstybių duomenys tiesiog čia nėra fiksuojami. Taip pat klausėme, ar Visuomenės informavimo grupė lygino šiuos duomenis su kitu statistiką apie COVID-19 pateikiančiu tinklalapiu, kuriuo paprastai remiasi medikai – https://www.worldometers.info/coronavirus/, tačiau G.Surplys nebeatsakė.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto profesorius Mindaugas Stankūnas, kasdien analizuojantis duomenis apie Lietuvos kovą su COVID-19, savo darbe remiasi būtent šiuo šaltiniu.

Pasak jo, pagal atliktų tyrimų skaičių tūkstančiui šalies gyventojų Europos Sąjungoje Lietuva šiuo metu yra penktoje vietoje.

„Mes esame 5 vietoje ES po Liuksemburgo, Maltos, Kipro ir Estijos“, – 15min teigė jis.

Net ir pagal šaltinį, kuriuo remiasi G.Surplys, pažymėjus visas ES valstybes, kurių duomenys analizuojami, negalima teigti to, ką sakė Visuomenės informavimo grupės vadovas, kad pagal tyrimų skaičių tūkstančiui gyventojų Lietuva yra pirmoji Europos Sąjungoje jau tris dienas.

Mat dar antradienį Liuksemburgas ištyrė daugiau, pirmadienį daugiau ištyrė ir Estija, o trečiadienio Estijos duomenys nebuvo suvesti.

Viena diena – dar ne viskas

Vytauto Didžiojo universiteto mokslo darbuotojas daktaras Daumantas Stumbrys 15min teigė, kad abu minimi šaltiniai yra dažniausiai naudojami ir gana patikimi.

„Jie laikomi patogiausiais ir dažniausiai naudojamais ir jie abu remiasi duomenimis, kurie pateikiami oficialių žinybų – Pasaulio sveikatos organizacijos ir ministerijų. Mes galime jais remtis kaip pakankamai patikimais“, – aiškino jis.

Pasak mokslininko, viename šaltinyje pateikiami duomenys apie testus, atliktus per dieną, kitame – iš viso atliktų testų tūkstančiui gyventojų duomenys. Pastarieji, jo nuomone, patikimesni.

Asmeninio albumo nuotr./Daumantas Stumbrys
Asmeninio albumo nuotr./Daumantas Stumbrys

„Siūlyčiau pasižiūrėti ne dienos rezultatus, nes vieną dieną gali daugiau testų atlikti, o kitą mažiau ir tai iškreipia rezultatus. Pasižiūrėjus į kasdienius Lietuvos duomenis ir matome, kad jie šokinėja – per Velykų savaitgalį niekas nedarė testų, tai jei būtų tos dienos duomenys pateikti, tai būtų visai kita situacija. Todėl norint pasilyginti, geriau žiūrėti į absoliutų testų skaičių, atliktą tūkstančiui gyventojų. Čia mes matome, kad Lietuva nėra pirmoje vietoje, tačiau galime spręsti, kad esame tarp šalių, kur testų padaroma pakankamai daug“, – teigė jis.

Be to, pasak specialisto, lyginant duomenis, svarbu atkreipti dėmesį, kada toje šalyje fiksuotas pirmasis naujojo koronaviruso atvejis, nes akivaizdu, kad anksčiau fiksavusios atvejus šalys turėjo daugiau laiko atlikti daugiau tyrimų.

„Jei mes esame skirtingose stadijose, mes vėlgi negalime lyginti to, nes skirtingose stadijose skirtingai testuojama. Į tai irgi reiktų atsižvelgti“, – ragino jis.

D.Stumbrys vertino, kad G.Surplio teiginio gal ir negalima vadinti manipuliacija statistika, tačiau akivaizdu, kad jis pasirinko tą šaltinį, kuriame Lietuva atrodo geriau.

„Jei surandi patogų rodiklį, tai jį ir stengiesi iškelti į priekį. Mano galva, toks tiesiog kalbėjimas apie kažkokios vienos dienos rodiklius neparodo realios situacijos platesniame kontekste“, – taip G.Surplio pasidžiaugimą įvertino VDU daktaras.

15min vertinimu, G.Surplio teiginyje, kad pagal tyrimų skaičių tūkstančiui gyventojų Lietuva yra pirmoji Europos Sąjungoje jau tris dienas, yra tik krislas tiesos.

Pagal šaltinį, kuriuo remiasi G.Surplys, Lietuvoje trečiadienį išties atlikta daugiausia tyrimų tūkstančiui gyventojui, bet čia neprieinami visų ES šalių duomenys. Be to, negalima teigti, kad Lietuva pirmoji jau tris dienas, nes Estijos trečiadienio duomenų nėra, o dar antradienį Lietuvą lenkė Liuksemburgas.

Beje, kaip pataria mokslininkas, vienos dienos duomenys apskritai mažai ką statistiškai atskleidžia, todėl patikimesni bendrai atliktų tyrimų tūkstančiui gyventojų duomenys. Čia Lietuva šiuo metu yra penktoji tarp ES valstybių.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai