Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 04 /16:52

Įtarimų sulaukęs A.Vrubliauskas sustabdė narystę konservatorių partijoje

Įtarimų dėl „čekiukų“ ketvirtadienį sulaukė įtakingas konservatorius ir buvęs ilgametis Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas, degalus už mokesčių mokėtojų pinigus pylęs tonomis. Tą 15min patvirtino Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Gautus įtarimus pakomentavo ir pats A.Vrubliauskas, kuris tuo pačiu sustabdė narystę partijoje.
Algirdas Vrubliauskas
Algirdas Vrubliauskas / 15min montažas

„Alytaus rajono tarybos nariui Algirdui Vrubliauskui pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir jų panaudojimo, ir sukčiavimo“, – patvirtino 15min informaciją STT atstovė spaudai Julija Gorovniovaitė.

Kaip teigiama vėliau STT išplatintame pranešime, ikiteisminį tyrimą atlieka Kauno valdyba, o tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriausprokuroras.

Žala – 20 tūkst. eurų

Anot STT, buvęs Alytaus rajono meras A.Vrubliauskas, kaip tarybos narys, turėjo teisę gauti išmokas patirtoms išlaidoms, vykdant tarybos nario veiklą, apmokėti.

„Tyrimo duomenimis, įtariamasis vykdydamas individualią veiklą, patirtas kuro ir transporto priemonių remonto išlaidas galimai deklaruodavo ir kaip išlaidas, susijusias su tarybos nario veikla“, – rašoma pranešime.

„2019–2023 metų laikotarpiu, kaip įtariama, jis, siekdamas gauti kompensacijas dėl neva patirtų išlaidų, Alytaus rajono savivaldybės administracijai pateikdavo suklastotus finansinius dokumentus. Tokiu būdu jis, galimai piktnaudžiaudamas tarnyba, padarė didelę neturtinę žalą savivaldybei ir apgaule įgijo beveik 20 tūkst. eurų“, – priduriama jame.

„Nieko aš nevertinu“

Pats A.Vrubliauskas 15min teigė kol kas dar detaliai nesusipažinęs su pateiktais įtarimais, todėl jų nenorintis vertinti.

„Nieko aš nevertinu, aš dar noriu įsigilinti, tada ir vertinsiu, kai įsigilinsiu“, – sakė buvęs Alytaus rajono meras.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Algirdas Vrubliauskas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Algirdas Vrubliauskas

Jis neatsakė į klausimą, ar jau grąžino įsisavintas lėšas į savivaldybės biudžetą.

„Nenoriu dabar kalbėti, aš pasirašiau, kad nieko negaliu komentuot“, – pabrėžė politikas ir netrukus neatsisveikinęs baigė pokalbį.

Sustabdė narystę partijoje

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vykdomasis sekretorius Martynas Prievelis ketvirtadienio vakarą15min teigė, kad A.Vrubliauskas sustabdė narystę partijoje.

BNS nuotr./TS-LKD
BNS nuotr./TS-LKD

„Šiandien gavome informaciją, kad jis stabdo narystę partijoje“, – teigė partijos atstovas.

Jo teigimu, A.Vrubliauskas partijos nariu buvo nuo 1996 metų.

Partijos vadovybė įtakingo ir ilgamečio jos nario veiksmų ir sulauktų įtarimų 15min kol kas nekomentavo.

Pylė degalus tonomis

15min primena, kad A.Vrubliausko pavardė „čekiukų“ skandale nuskambėjo pernai rugsėjį, kai paaiškėjo, kad buvęs rajono meras degalus pylė tonomis į savo turėtą mobilią kolonėlę.

Jo pateikti degalų kvitai, anot iniciatyvos „Skaidrinam“, buvo „įspūdingi“ – politikas pildavosi degalus tonomis ir atsiskaitydavo tik grynaisiais, o ant kvitų buvo nurodomi A.Vrubliausko, kaip ūkininko, rekvizitai.

Tuo metu pats politikas vengė atsakyti į 15min klausimus, žadėjo į juos atsakyti raštu, tačiau taip ir neatsakė.

Kaip skelbė „Skaidrinam“ tyrimas, A.Vrubliauskas kompensuodavo pilamus degalus į tarnybinį, asmeninį automobilius bei mobilią kuro kolonėlę. Pavyzdžiui, vieną kartą buvęs meras degalinėje įsipylė 999 litrus dyzelino. A.Vrubliauskas degalinėse atsiskaitydavo tik grynaisiais pinigais.

Kompensuodamas lėšas, A.Vrubliauskas pateikdavo tiek savo kaip fizinio asmens, tiek kaip ūkininko rekvizitus.

19 tyrimų

STT taip pat pranešė šiuo metu vykdanti 19 ikiteisminių tyrimų dėl savivaldybių tarybų narių išmokų.

Jie vykdomi Vilniaus, Kauno, Šiaulių miestų bei Kauno, Alytaus, Utenos, Ukmergės, Kretingos, Ignalinos, Mažeikių, Šilutės, Jonavos, Lazdijų, Pasvalio, Prienų rajonų ir Birštono, Marijampolės, Neringos, Pagėgių savivaldybėse.

„Ikiteisminiai tyrimai atliekami siekiant patikslinti ir įvertinti, ar nebuvo piktnaudžiaujama tarybos nariams skiriant išmokas su jų, kaip tarybos narių, veikla susijusioms išlaidoms apmokėti“, – rašoma pranešime.

Ikiteisminiai tyrimai pradėti atsižvelgiant į viešojoje erdvėje skelbiamą informaciją ir gaunamus pranešimus dėl įtariamo savivaldybių lėšų neskaidraus, nepagrįsto naudojimo ir atskaitomybės trūkumo bei skaidrumo stokos savivaldoje regimybės.

Informaciją apie galimai neteisėtai naudojamas tarybų narių išmokas skelbia visuomenininko ir laidų vedėjo Andriaus Tapino iniciatyva „Skaidrinam“.

Įtarimai šiuo metu yra pareikšti dar 3 asmenims, vienas iš jų – socialdemokratas, Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas