Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 17

Tradicinį kavaleristų „Pentinų žygį“ kartu įveikė JAV ir Lietuvos kariai

JAV sausumos pajėgų 16-ojo lauko artilerijos pulko 3-iasis batalionas „Rolling Thunder“ (3-16), dislokuotas Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje, rugpjūčio 17 dieną surengė tradicines kavaleristų varžybas – „Pentinų žygį“ (angl. „Spur Ride“), kurį įveikęs karys visam gyvenimui tampa Pentinų ordino nariu. Dėl galimybės išsikovoti ir nešioti pentinus varžėsi daugiau nei 130 JAV bei Lietuvos kariuomenės karių, kurie sudarė 10 komandų, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai.
Žygis
Žygis / Tomo Kavaliausko nuotr.

„Pentinų žygis – kavalerijos tradicija, kuri atskleidžia mūsų įgūdžius atlikti iškeltas užduotis ir susieja su mūsų istorija. 3-16 batalionui tai yra galimybė išbandyti save psichologiškai ir fiziškai bei sutvirtinti tarpusavio draugystę, tad Lietuvos karių dalyvavimas šiose varžybose leidžia sustiprinti bendradarbiavimą“, – pažymėjo 3-iojo bataliono vadas plk. ltn. Simon Welte.

JAV kavalerijos vienetuose „Pentinų žygio“ tradicija užgimė kartu su kavalerija ir yra perduodama iš kartos į kartą jau daugelį šimtmečių. Kai naujokai stojo į kavalerijos dalinius, jie stokodavo elgesio su žirgais patirties. Vyresnieji karininkai juos mokydavo tinkamai elgtis su žirgais ir išvengti bet kokių sužeidimų ar žirgų praradimo. Tik kai naujokai sugebėdavo įrodyti savo sugebėjimus kariauti raiti, jie buvo apdovanojami pentinais – taip prasidėjo ši tradicija.

Šiandien „Pentinų žygis“ visų pirma yra varžybos, kuriose kariai gali išbandyti savo jėgas, siekti profesinio tobulėjimo, stiprinti darbo komandoje įgūdžius. Komandoms teko įveikti penkias įvairias taktines užduotis, kaip medicininės pagalbos teikimas, artilerijos ugnies koregavimas, transporto evakuacija, 3-16 bataliono istorijos išmanymas ir radijo ryšio užmezgimas.

Kiekviena užduotis yra skirta išbandyti karių gebėjimus veikti efektyviai ir sėkmingai, net ir stresinėse situacijose. Remiantis Pentinų ordino nuostatomis, sidabrinius pentinus gauna visi, kurie sėkmingai įveikė „Pentinų žygį“, o auksiniais pentinais apdovanojami kariai, dalyvavę koviniuose veiksmuose JAV kariuomenės kavalerijos vienetuose.

JAV Sausumos pajėgų 8-ojo kavalerijos pulko 1-asis „Mustangs“ batalionas (1-8), liepos mėnesį, taip pat organizavo „Pentinų žygio“ varžybas, kuriose varžėsi 24 komandos iš JAV, Lietuvos, Vokietijos bei Kroatijos atstovų. Iš viso 281 karys sėkmingai įveikė Lietuvoje 1-8 bataliono surengtą „Pentinų žygį“.

JAV kariuomenės 8-ojo kavalerijos pulko 1-ojo bataliono ir juos remiančio 16-ojo lauko artilerijos pulko 3-ojo bataliono kariai atvyko iš Teksaso valstijoje esančio Fort Hood, būdami Lietuvoje jie nuolat dalyvauja pratybose ir taip didina sąjungininkų kariuomenių sąveiką. JAV sausumos pajėgų kariai Baltijos šalyse ir Rytų Europoje rotuojami nuo 2014 m. pavasario, kaip dalis JAV Sausumos pajėgų operacijos rytinėje Aljanso dalyje „Atlanto ryžtas“ (angl. Atlantic Resolve).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas