Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 13

Nušautos moters tragedija greitosios pagalbos medikų akimis: kodėl niekaip neatvyksta policija?

Antradienį iškvietimas pas psichikos ligą turinčią moterį dėl paūmėjimo baigėsi tragedija – moteris puolė medikus ir policininkus ir buvo nušauta. Policija po įvykio pranešė pradėjusi tyrimą, vidinis tyrimas vyks ir Greitosios medicinos pagalbos tarnybos Vilniaus filiale. Tačiau iš Bendrojo pagalbos centro (BPC) pateikiamos įvykių chronologijos darosi aišku, kad medikams teko ilgai laukti policijos mėginant išvengti agresyvios moters puolimo.

Kaip skelbė policija, į Vilniaus rajoną, Baraškų kaimą antradienį medikai ir pareigūnai vyko gavę iškvietimą, kad moteriai sutriko sveikata. Skambučio apie tai, kad būtina pagalba psichikos liga sergančiai moteriai, sulaukta po vidurdienio.

Policijos duomenimis, apie 50-ies metų moteris buvo agresyvi, kastuvu apdaužė medikų automobilį bei peiliu puolė medikus ir Vilniaus apskrities VPK Specialiosios parengties skyriaus policininkus.

Policijos pareigūnai keliskart panaudojo elektrošoko prietaisą „Taser“, ašarines dujas, tačiau tai nesustabdė moters, todėl 1990-aisiais metais gimęs, beveik dešimties metų darbo stažą turintis pareigūnas keliskart šovė į moterį. Pasak sostinės policijos, iš viso iššauti penki šūviai.

Policijos departamento atstovo Ramūno Matonio tvirtinimu, pirmieji šūviai buvo į koją, ranką, bet moters nesustabdė. Paskutinė kulka pataikė į pilvą, moteris mirė.

15min nuotr./Įvykio vietoje
15min nuotr./Įvykio vietoje

Dėl įvykio pradėtas tarnybinis patikrinimas, taip pat – ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo ir galimo piktnaudžiavimo. Pasak R.Matonio, tai yra standartiniai veiksmai po tarnybinio ginklo panaudojimo.

Žuvusios moters sūnus 15min sakė negalįs patikėti tokia įvykių eiga. Esą mamai liga kartais paūmėdavo, tačiau jokių didelių konfliktų iki šiol nebūta.

Plačiau – Policininko nušautos moters sūnus: „Man jau niekas nieko neaiškino.

Kada medikams prireikia policijos?

Savo tyrimą ketina atlikti ir Greitosios medicinos pagalbos tarnybos Vilniaus filialas. Jo vadovas Tadeušas Rodzas 15min sakė, kad įvykio vietoje buvę medikai iš esmės nenukentėjo – nė vienas iš jų nesigydo, jie baigė pamainą ir šiuo metu ilsisi.

„Pasiūlėme psichologinę pagalbą, bet jie atsisakė.

Laukiame jų išsamių paaiškinimų, kai tik ateis į darbą. Bus tikrai atliktas auditas, kad tokie atvejai nepasikartotų. Reikia ir visiems kitiems darbuotojams pateikti rekomendacijas, kaip reikėtų panašiose situacijose elgtis. Išvadas turėsime pasidaryti. Ir manau, kad ne tik mes turėsime padaryti išvadas, bet taip pat ir policijos pareigūnai“, – kalbėjo vadovas.

Bus atliktas auditas, kad tokie atvejai nepasikartotų. Reikia ir visiems darbuotojams pateikti rekomendacijas, kaip reikėtų panašiose situacijose elgtis.

Anot T.Rodzo, atvejų, kai greitosios pagalbos medikams prireikia policijos pareigūnų pagalbos pasitaiko: „Praktiškai kasdien būna girti neadekvatūs asmenys, tai kviečiame pagalbos, jeigu yra sužaloti ir atsisako pagalbos, nesukalbamas yra, o pagalbos jam reikia, susiūti ar pan. Tada kviečiami policijos pareigūnai ir tuomet su jais įkalbinėjami vykti į ligoninę, jeigu reikia.“

15min nuotr./Tadeušas Rodzas
15min nuotr./Tadeušas Rodzas

Turint informaciją apie psichikos ligonius, policijos pagalbos medikams irgi prireikia, jeigu tas pacientas yra agresyvus.

Kiek laiko šįkart medikams teko laukti policijos pareigūnų nuvykus pas agresyvią pacientę, T.Rodzas įvardinti nenorėjo. Jo teigimu, kada tiksliai įvykio vietoje atsirado pareigūnai, policija ir turėtų atsakyti. Medikai, kaip sako jis, ten nuvyko „po 19 minučių, kai atsilaisvino ir gavo iškvietimą“. Kiek laiko buvo praėję po nušautos moters sūnaus skambučio BPC (12.13 val.), jis negalėjo įvardinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas