Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 16

Tragikomiškas himno giedojimas „maršistų“ mitinge privertė aiktelėti

Antradienį prie Seimo susirinkę „Didžiojo šeimų gynimo maršo“ dalyviai giedojo Lietuvos himną, arba tiksliau, bandė tai padaryti. Vaizdo įrašas su žodžių nemokančios atlikėjos bandymais ėmė plisti socialiniuose tinkluose. Pasigirdo vertinimų, kad tai – pasityčiojimas iš Lietuvos himno. Tiesa, policija taip nemano, o Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis teigia, kad žmonės juokiasi, bet nieko juokingo tame nėra.
Šeimos gynimo maršo dalyvių protestas prie Seimo
Šeimos gynimo maršo dalyvių protestas prie Seimo / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Internete įkeltas vaizdo įrašas, kuriame „Didžiojo šeimų gynimo maršo“ dalyvė bandė sugiedoti Lietuvos himną, tačiau nemokėjo Tautiškos giesmės žodžių, nuolat klydo.

„Susijaudinau“, – nepavykus sudainuoti himno, šyptelėjo atlikėja.

Tad jai į pagalbą puolė vienas žinomiausių „maršistų“ veidų Artūras Orlauskas – atvertė himno tekstą.

VIDEO: Didysis šeimų gynimo maršas. Lietuvos himnas (susijaudinau) | 2021-06-15

Vieniems toks giedojimas, kai nelabai paisyta ne tik Tautiškos giesmės žodžių, bet ir melodijos, pasirodė juokingas, kiti gėdino mitingo organizatorius.

Policija pažeidimo nemato

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas, konservatorius V.Juozapaitis įžvelgė įstatymo pažeidimą.

„Toks valstybės simbolio išniekinimas neturėtų likti nepastebėtas teisėsaugos, juolab kad Tautišką giesmę saugo valstybės himno įstatymas“, – feisbuke rašė politikas.

Valstybės himno įstatymas apibrėžia, kada ir kaip giedamas himnas, teisės akte taip pat yra numatyta atsakomybė už viešą pasityčiojimą iš Lietuvos himno.

Lietuvos policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis 15min trečiadienį teigė, kad žodžių sumaišymas nėra pasityčiojimas iš valstybės himno.

„Patys tyčiojamės iš savo simbolių“

Tuo metu V.Juozapaitis, kalbėdamas su 15min, pabrėžė tikrai nemanantis, jog reikia pradėti tyrimą ir atlikėją traukti atsakomybėn.

„Atkreipiau dėmesį, kad Lietuvos himnas yra vienas valstybės simbolių ir jis yra saugomas įstatymo – ten yra ir tekstas ir muzika pridėta. Akibrokštas, kuris įvyko Seimo kaimynystėje... Žmonės klysta ir visko atsitinka, bet didesnis dėmesys tenka tokio susirinkimo organizatoriams, kurie turėtų pasirūpinti, kad valstybės simboliai deramai būtų atspindėti ir neiškraipyti“, – kalbėjo Seimo narys.

Jis pridūrė, kad tuo organizatoriai juo labiau turėjo pasirūpinti tą pačią dieną minint okupacijos metines.

Jei išsižiojai giedoti himną, būk tikras, kad tu jį pabaigsi garbingai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Juozapaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Juozapaitis

„Ta moteris, vargšė, tikrai buvo negailestingai pakišta organizatorių. Išėjo dar vienas nesusipratimas, apie kurį vėl sukasi kažkokios kalbos (...) Jei išsižiojai giedoti himną, būk tikras, kad tu jį pabaigsi garbingai, tai nėra šiaip sau dainelė, kurią gali bet kas, bet kokiu būdu... Nesinori įžeisti, bet tai, kas vakar buvo, tikrai nebuvo Lietuvos Respublikos himnas“, – pabrėžė Seimo narys.

Anot V.Juozapaičio, vaizdo įrašas platinamas kaip juokingas atvejis, nors iš tiesų nieko juokingo tame nėra.

V.Juozapaitis teigė girdėjęs ir tokių vertinimų, jog tai buvo himno interpretacija, tačiau jis patikino, kad norint interpretuoti, reikia žinių ir nuovokos.

„Ten buvo laisva forma bandyta papasakoti apie tai, kas himne yra rašoma. Taip neturi būti“, – vertino jis.

Politiko teigimu, mes patys tyčiojamės iš savo pagrindinių simbolių, kai tuo metu už Tautinės giesmės giedojimą anksčiau kalino ir vežė į Sibirą.

„Nurašyti, kad mes – tauta ir ką norime, tą darome su savo Tautiška giesme, yra tiesiog nesuvokiama ir nesuprantama. Gaila žmonių, kurie nesupranta ir savo atsakomybės. Grįžtu prie organizatorių atsakomybės – jie puikiai suvokia, kaip tas turi skambėti“, – kalbėjo jis, pabrėžęs, kad nesinori šaipytis iš šio bandymo, nes tai yra nelaimė, ištikusi ir žmogų, kuris giedojo, ir tuos, kurie tai girdėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas