Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 04 /13:54

I.Šimonytės patarėjas žemės ūkiui I.Jankauskas traukiasi dėl nesutarimų su ministru K.Navicku

Premjerės Ingridos Šimonytės patarėjas žemės ūkio klausimais Ignas Jankauskas traukiasi iš pareigų. Jis teigia, jog valstybė yra didžiausioje žemės ūkio politikos krizėje, kokia tik buvo nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Jis traukiasi ir dėl nesutarimų su žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku, kuriam opozicija vėl rengia interpeliaciją.
Ignas Jankauskas
Ignas Jankauskas / Asmeninio archyvo nuotr.

Didžiausia krizė

„Priėmiau ir įgyvendinau vieną sudėtingiausių sprendimų per paskutinius 35 metus. Baigiau karjerą Vyriausybėje. Daugybė už, bet vienu daugiau prieš“, – antradienį savo feisbuko paskyroje rašė I.Jankauskas.

„Prisipažinsiu, važiuoti iš Vilniaus jau nebeturint valstybės tarnautojo pažymėjimo, su kuriuo galėjau patekti į Vyriausybės posėdžių salę, buvo labai emocionalu. Tačiau emocijos liks tik man. Esame didžiausioje žemės ūkio politikos krizėje, kokia tik buvo nepriklausomos Lietuvos istorijoje, tad darbo turime labai daug“, – teigė jis.

Traukiasi ir dėl nesutarimų su ministru

Vėliau I.Jankauskas BNS pripažino, kad iš posto traukiasi ir dėl nesutarimų su žemės ūkio ministru K.Navicku, su kuriuo nepavyko suderinti ir išspręsti problemų dėl pieno krizės. Pasak buvusio patarėjo, sprendimą lėmė ir asmeninės priežastys.

Paskutinis lašas buvo, kad ministras taip ir nesuprato, kaip mes turėtume dirbti, kad gautųsi geri rezultatai.

„Darbas nuotoliu gyvenant Kėdainiuose reikalauja daug laiko ir finansų, ir šeimoje sudėtinga derinti tiek laiką, tiek ir biudžetą. Ir paskutinis lašas buvo, kad ministras taip ir nesuprato, kaip mes turėtume dirbti, kad gautųsi geri rezultatai“, – BNS sakė I.Jankauskas.

„Ypač su pieno krize, viską derinome, bet jis nuėjo lengviausiu keliu ir dėl 8 mln. eurų paramos paskirstymo sprendimą priėmė nesišnekėdamas su labai didele dalimi sektorių. Matau, kad rezultatų nebepadarysime. Nuo pat pradžių mano vienas iš pagrindinių darbų ir misijų buvo priartinti ministrą prie ūkininkų, bet kažkaip jam tas labai nesisekė, taip pat ir šį kartą įvyko“, – sakė jis.

Paskutinė I. Jankausko darbo diena buvo pirmadienis. Jis BNS teigė žadantis konsultuoti žemdirbius finansų klausimais bei prisijungti prie Grūdų augintojų asociacijos, kur iki darbo Vyriausybėje buvo administracijos vadovu.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kęstutis Navickas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kęstutis Navickas

Patarėju tapo sprendžiant nepasitikėjimo K.Navicku situaciją

Iki 2021 metų lapkričio jis buvo Lietuvos grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas.

I.Jankauskas iki paskyrimo premjerės patarėju buvo vienas didžiausių žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko oponentų.

Esame didžiausioje žemės ūkio politikos krizėje, kokia tik buvo nepriklausomos Lietuvos istorijoje, tad darbo turime labai daug.

Žemės ūkio taryba 2021 m. spalio pabaigoje paragino ministrą K.Navicką trauktis iš pareigų, nes jis esą nesprendžia sektoriaus problemų, vengia dialogo, jam trūksta lyderystės, tačiau ministrą į postą delegavusios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų prezidiumas pareiškė jam paramą ir, atsižvelgdamas į žemdirbių susirūpinimą dėl situacijos žemės ūkyje, sudarė darbo grupę siekti platesnio dialogo su žemės ūkio sektoriaus socialiniais partneriais.

Bandant užglaistyti ministerijos ir dalies ūkininkus vienijančių organizacijų konfliktą, sutarta įtraukti jų atstovus į žemės ūkio srities valdymą.

K.Navicko oponentas Lietuvos grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas I.Jankauskas tapo premjerės patarėju žemės ūkio klausimais, o Žemės ūkio ministeriją papildė du viceministrai, susiję su ūkininkų organizacijomis.

Opozicija vėl rengia interpeliaciją

Dabar K.Navickas vėl yra patekęs į kritikos sūkurį dėl pieno supirkimo kainų.

Seimo opozicija antradienį ketina pabaigti rinkti reikiamus parašus dėl interpeliacijos žemės ūkio ministrui K.Navickui.

Dokumentą su maždaug 50-čia klausimų parlamentarai žada įteikti Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen.

Daugiausia klausimų susiję su krize pieno sektoriuje, reformomis ministerijos pavaldžiose įstaigose, problemomis skirtingose žemės ūkio šakose. Dalis interpeliacijos klausimų – dėl „valstybininkų skandalo“, personalijų.

Politikui interpeliacija grasinama ne pirmą kartą. Pareigas jis išsaugojo 2022 metų birželio pradžioje, tada inicijavusi nepasitikėjimą ministru opozicija nenumatytame posėdyje protestuodama nedalyvavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas