Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 09 01

Trečdaliu per metus paaugusi Bukiškio progimnazija plėstis nebeturi kur: daugiau vaikų jau netilps

Mokyklų trūkumas aplink Vilnių – ne šiemet kilusi problema. Lietuviškos mokyklos čia perpildytos, vaikų daugėja, tad neretai klasėms išnaudojamos visos pastatų erdvės. Taip yra ir Bukiškio progimnazijoje, kurios steigėja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM). Mokinių čia per metus padaugėjo trečdaliu, o pirmokų tiek, kad vietoj planuotų dviejų klasių teko atidaryti tris.
Naujų mokslo metų pradžia Bukiškio progimnazijoje
Naujų mokslo metų pradžia Bukiškio progimnazijoje / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Bukiškio progimnazija – viena iš arti dešimties Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose veikiančių bendrojo ugdymo mokyklų, kurias prieš kelis dešimtmečius įsteigė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Rugsėjo 1-ąją čia apsilankė ir švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas. Tardamas sveikinimo žodį jis sakė mėginąs nesusigraudinti, tačiau džiaugėsi šios mokyklos bendruomene.

„Prieš metus atsiskyrusi ir tapusi savarankiška mokykla jau parodė pirmus sėkmės rezultatus. Auga mokinių skaičius, mokykla naujus mokslo metus pasitinka atsinaujinusi, naujos klasės, gamtos mokyklos auditorija.

Esu dėkingas už šios mokyklos atvirumą, matome, kaip sėkmingai integruojami ir iš Ukrainos atvykę mokiniai, iš užsienio grįžusių šeimų vaikai. Tas atvirumas mums visiems yra būtinas“, – kalbėjo G.Jakštas.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Gintautas Jakštas
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Gintautas Jakštas

Šventės vedėjas, vienas iš mokyklos pradinukų, pareiškė, kad jam ši Rugsėjo 1-oji būsianti tikrai įsimintina – pirmą kartą susitiko su ministru. Tačiau klausimą jis uždavė ne ministrui, o šio patarėjui, nes buvę labai smalsu sužinoti, ką gi reikia patarti ministrui.

33 proc. daugiau vaikų

Šiuos mokslo metus Bukiškio mokykloje pradės arti 300 mokinių – likus dienai iki Rugsėjo 1-osios sąrašuose buvo apie 270. Kaip sako mokyklos direktorė dr. Gitana Notrimaitė-Muzikevičienė, tai yra maždaug trečdaliu daugiau, nei buvo prieš metus.

„Mes priimame vaikų tiek, kiek galime, nes mūsų mokykla nėra didelė, pastatas nėra didelis. Šiemet planavome turėti dvi pirmas klases, bet atidarėme tris. Tuo situacija skiriasi nuo praėjusių metų. Ir pirmą kartą šitoje mokykloje yra sukomplektuotos dvi penktos klasės, nes iki šiol būdavo po vieną klasę.

Mūsų mokykla yra labai išaugusi – 33 proc., trečdaliu, padidėjo mokinių skaičius nuo pernai. Tai susiję su demografiniu augimu rajone“, – kalbėjo direktorė.

Šiemet planavome turėti dvi pirmas klases, bet atidarėme tris. Ir pirmą kartą mokykloje yra dvi penktos klasės, iki šiol būdavo po vieną.

Tikslaus skaičiaus ji teigė negalinti pasakyti, nes jis kol kas dar keitėsi, ketvirtadienį apie pietus vaikų buvo apie 270. O pernai nė 200 nebuvo.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Naujų mokslo metų pradžia Bukiškio progimnazijoje
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Naujų mokslo metų pradžia Bukiškio progimnazijoje

Sunkumai dėl pavežėjimo

Paklausta, ar dar užtenka erdvių klasėms ir suolams jose, direktorė tikino, kad tikrai taip: „Esame įrengę naujų klasių, mokiniai tikrai turi ir suolus, ir kabinetus.

Didžiausia rajono mokyklų, ypač tų, kurios nepavaldžios savivaldybei, bėda yra mokinių pavežėjimas. Vilniaus rajono infrastruktūra, ypač aplink Bukiškį, Avižienius, yra labai prastai sutvarkyta, todėl tėvai prašo pavežėti net ir tuos mokinius, kurie gyvena visai netoli mokyklos, nes jiems yra nesaugu ateiti. Neapšviesta, nėra šaligatvių, nėra perėjų.

Rajono savivaldybė dėl to turėtų pasitempti. Mero patarėja yra pasižadėjusi, kad organizuos susitikimą ir kitą savaitę mūsų mokyklos bendruomenė susitiks su Vilniaus rajono vicemeru ir kalbėsimės apie infrastruktūros reikalus.“

Vilniaus rajono infrastruktūra, ypač aplink Bukiškį, Avižienius, yra labai prastai sutvarkyta, todėl tėvai prašo pavežėti net ir tuos mokinius, kurie gyvena netoli, nes jiems nesaugu ateiti.

Direktorė sako, kad šiais mokslo metais mokykla priėmė visus norinčius vaikus, tačiau kitąmet greičiausiai bus problemų – mokinių skaičius didės, o priimti daugiau jau nebus galimybių.

Daugiau jau netilps

Priimti daugiau nebėra šansų, nebent steigėjas imsis kokių nors priemonių. Direktorė pripažino, kad mokyklos pastatas senas, jam būtinas rimtas remontas, nors stengiamasi tvarkytis, kiek išgalima.

„Reikėtų rekonstrukcijos, tuomet turbūt būtų galvojama ir apie patalpų plėtrą. Yra svarstoma darželį iškelti į moduliukus, tuomet visas keturių aukštų priestatas būtų tik pradinei mokyklai. Dabar viename flange turime visą progimnaziją, o kitame – darželį“, – kalbėjo G.Notrimaitė-Muzikevičienė.

Rugsėjo 1-ąją mokykloje apsilankė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas. Direktorė susitikimo išvakarėse neslėpė, kad ketina pasidalinti su ministru ne tik džiaugsmais, bet ir rūpesčiais.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Naujų mokslo metų pradžia Bukiškio progimnazijoje
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Naujų mokslo metų pradžia Bukiškio progimnazijoje

„Ministerija yra mūsų steigėjas, labai geranoriška, tikrai pasikalbėsime ir apie tai, – užtikrino direktorė. – Galimybės visur yra ribotos, bet mūsų atveju koją dar kiša labai prasta infrastruktūra. Nes ir šiandien sulaukiau tėvų skambučio, jie prašo, kad pavežėtų mokykla, nors jie gyvena netoliese. Nes nesaugu, nėra šaligatvių.

Kartais atrodo taip, lyg Vilniaus rajono savivaldybė nėra suinteresuota savo gyventojų sveikata. Nes mokykla yra netoli vaikų namų, jie galėtų važiuoti dviračiu, paspirtuku, mes tai skatintume. Bet dabar tai tiesiog pavojinga.“

Per metus daug nuveikta

Pačiai direktorei šioje mokykloje tai pirma Rugsėjo 1-oji, ji dirbti pradėjo pernai lapkritį.

Kaip po oficialiosios šventės ir trumpos ekskursijos po progimnaziją pastebėjo ministras G.Jakštas, per tuos metus mokykla gerokai pasikeitė – ir tai ne tik administracijos, bet ir visos mokyklos bendruomenės nuopelnas, nes esą tėvai negailėjo jėgų padėdami.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Naujų mokslo metų pradžia Bukiškio progimnazijoje
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Naujų mokslo metų pradžia Bukiškio progimnazijoje

„Direktorė rodė vaizdus, kaip čia viskas atrodė pernai, tai pokytis didžiulis“, – šypsojosi ministras, žadėdamas, kad įvertins galimybes, ar būtų įmanoma čia pradėti renovaciją, o galbūt ir plėtrą.

Mokykla išties kvepia dažais, kaip prieš šventę juokėsi direktorė, viskas, kas planuota, buvo spėta iki rugsėjo 1-osios.

Visoje Lietuvoje tiek pirmokų, tiek mokinių apskritai mažėja. ŠMSM preliminariais duomenimis, 2023–2024 mokslo metais daugiau nei 900 bendrojo ugdymo mokyklų mokysis beveik 344 tūkst. mokinių. Tai puse tūkstančio mažiau negu praėjusiais mokslo metais.

Prognozuojama, kad į pirmą klasę susirinks 2,3 tūkst. mažiau pirmokų: 28,9 tūkst., pernai jų buvo 31,2 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius