Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 09 26 /2017 09 27

Gediminas Kirkilas 15min studijoje: „Naujų partijų nekursime“

15min studijoje apsilankęs Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas, Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas tikina, kad net išmesti iš partijos vienuolika „frakcijų koalicijos“ sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija pasirašiusių socialdemokratų naujos partijos nekurs ir savo partijai nekenks.

„Mes tikrai nieko nedarysime, kad partija skiltų. Mes nekursime kitų partijų, kaip dažnai atsitikdavo pas liberalus. Mes sieksime diskusijos ir teisinių priemonių pagalba laimėti šitą bylą. Nemanau, kad partijai tai bus naudinga, nemanau. Todėl aš ir sakau: ieškoti kompromisų reikia“, – teigė G.Kirkilas.

Politikas mano, kad išmetus jį – buvusį partijos pirmininką, partijai „įvaizdžio smūgis bus daug didesnis“ nei pačiam G.Kirkilui asmeniškai.

Jeigu partijos taryba būtų priėmusi sprendimą, kad, taip, mes išeiname, nutraukiame koalicijos sutartį, bet siūlome frakcijai remti mažumos Vyriausybę, viskas būtų tvarkoje.

Anot jo, sutartis su „valstiečiais“ dabar rodo, kad frakcija pasinaudojo savo autonomija ir teise reikšti iniciatyvą.

„Čia yra mūsų iniciatyva, mes turime teisę ją siūlyti. Aš net kaip partijos pirmininko pavaduotojas turiu tokią teisę. Nesuprantu, kodėl jos nesvarsto partijos prezidiumas ir taryba“, – teigė G.Kirkilas.

Anot jo, taip turėtų ir nutikti. Tiesa, kol kas neaišku, ar tame pačiame posėdyje nebus svarstomi ir siūlymai visus vienuolika sutartį pasirašiusių socialdemokratų šalinti iš partijos.

G.Kirkilas tikino esąs pasirengęs padėti partijos pirmininkui rasti kompromisą ir išvengti partijos skilimo. Tačiau kol kas didžiulę patirtį turintis politikas sako iš naujo partijos pirmininko pasigendantis idėjų, ką daryti toliau.

„Visada yra viena išeitis – kalbėtis, kalbėtis ir kalbėtis. Aš net frakcijos posėdyje sakiau – sėdėkime čia tol, kol rasime bendrą sutarimą, tačiau manęs niekas nepaklausė“, – apgailestavo G.Kirkilas.

Anot jo, išeitimi, kai abi pusės konfliktą išspręstų garbingai ir nenuolaidžiaudamos, galėtų tapti jo paties dar vasarą parengtas memorandumas, kuris galėtų virsti paramos mažumos Vyriausybei įžanga.

„Jeigu partijos taryba būtų priėmusi sprendimą, kad, taip, mes išeiname, nutraukiame koalicijos sutartį, bet siūlome frakcijai remti mažumos Vyriausybę, viskas būtų tvarkoje“, – sakė G.Kirkilas.

G.Kirkilas yra vienas iš vienuolikos Seimo socialdemokratų, kurie pasirašė po sekmadienį Socialdemokratų frakcijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga sudaryta „frakcijų koalicijos“ sutartimi.

Pirmadienį Socialdemokratų frakcijoje buvo balsuojama, ar tokiam dokumentui pritarti. Už tai, kad būtų sudaryta „frakcijų koalicija“, balsavo dešimt frakcijos narių, prieš buvo keturi, vienas susilaikė.

G.Kirkilas buvo tarp balsavusių už dokumentą.

„Frakcijų koaliciją“ Socialdemokratų partijos frakcija priėmė nepaisydama šeštadienį šios partijos tarybos priimto sprendimo trauktis iš valdančiosios daugumos.

Neatmetama, kad linkę toliau dirbti su „valstiečiais“ socialdemokratai gali būti šalinami iš partijos, tačiau kol kas partijos pirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad pasirašiusieji susitarimą dar gali savo parašus atšaukti ir nuobaudų nesulaukti.

Užduokite klausimą
Kviečiame pateikti klausimą 15min studijos svečiui.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?