Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 18

Trijų mažeikiškių – Ramūno, Roberto ir Artūro – žūtis per gaisrą Švedijoje dar miglota

Darbo inspekcija per teisėsaugą bando ištirti trijų mažeikiškių žūties per gaisrą Švedijoje aplinkybes.
Miško gaisras Švedijoje
Asociatyvinė iliustracija: gaisras, Švedijos policija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Valstybinė darbo inspekcija su teisėsaugos pagalba bando išsiaškinti prieš pusę metų Švedijoje įvykusios nelaimės priežastis, kurios metu gaisre žuvo dirbti išvykę trys vyrai iš Mažeikių. Darbo inspektoriams nepavyksta išsiaiškinti įvykio aplinkybių, nes jie negauna reikiamos informacijos iš Švedijos, su jais nebendradarbiauja nei į kelionę vežęs verslininkas, nei po gaisro gyvas likęs mažeikiškis.

Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė BNS patvirtino, kad į Lietuvos generalinę prokuratūrą kreipėsi Lietuvos valstybinės darbo inspekcijos Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyrius, prašydamas tarpininkauti gaunant informaciją iš Švedijos kompetentingų institucijų apie jų atliktų tyrimų metu nustatytas aplinkybes.

Prokuratūra oficialiu raštu kreipėsi į kompetentingą Švedijos instituciją, prašydama suteikti pagalbą administracinių institucijų pradėtame teisiniame procese, siekiant išsiaiškinti gegužės 30 dienos kilusio gaisro aplinkybes.

Prokuratūra pažymi, kad prokuratūros, teismų susižinojimo su užsienio valstybių įstaigomis tvarką nustato Lietuvos Baudžiamojo proceso kodeksas ir tarptautinės sutartys.

Naktį iš gegužės 29-osios į 30-ąją vagonėlyje įsiplieskus gaisrui žuvo trys vyrai iš Mažeikių.

Naktį iš gegužės 29-osios į 30-ąją vagonėlyje prie žvyro kasyklos įsiplieskus gaisrui žuvo trys vyrai iš Mažeikių.

„Šiais teisės aktais aiškiai nustatyta, kokiais atvejais, dėl kokių klausimų ir laikantis kokios procedūros galima kreiptis į užsienio valstybės institucijas. Prokuratūra neturi teisės prašyti iš užsienio valstybių institucijų informacijos apie toje užsienio valstybėje vykstantį baudžiamąjį procesą, jeigu tai nesusiję su Lietuvos Respublikoje vykstančiu baudžiamuoju procesu, kadangi to nenumato teisinį bendradarbiavimą reglamentuojantys teisės aktai. Lietuvos Respublikoje ikiteisminis tyrimas dėl šio įvykio nėra atliekamas“, – rašoma prokuratūros atsakyme BNS.

Naktį iš gegužės 29-osios į 30-ąją vagonėlyje įsiplieskus gaisrui žuvo trys vyrai iš Mažeikių: 26 metų Ramūnas M., 25-erių Robertas R. ir 46-erių Artūras V.

Vagonėlis stovėjo 10 kilometrų nuo Upsalos esančioje žvyro kasykloje ir akmenų skaldykloje.

Valstybinėje darbo inspekcijoje yra sudaryta komisija šiam įvykiui tirti, jos nariai yra vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Gintaras Čepas, jo pavaduotojas Arūnas Lupeika, teisininkai, inspekcijos Telšių skyriaus vadovas. 

Valstybinės darbo inspekcijos Telšių skyriaus vedėjas Stanislovas Ričkus BNS sakė, kad buvo surašytas protokolas dėl reikalaujamų duomenų nepateikimo Vytautui Alšauskui, įmonės „Vytl“ vadovui. Tačiau Mažeikių rajono apylinkės teismas nurodė administracinę bylą tirti iš naujo.

„Turime surašyti protokolą dalyvaujant pažeidėjui, o jis atsisako dalyvauti. Kreipėmės į policiją, kad atvesdintų“, – BNS sakė S.Ričkus. Jis pripažino, kad tai sudėtingiausias atvejis jo praktikoje.

Po gaisro gyvas likęs ketvirtas mažeikiškis anksčiau bendravo su darbo inspektoriais, tačiau vėliau atsisakė, neatsiliepdavo telefonu.

„Jie (žuvusieji-BNS) buvo įdarbinti Lietuvoje. Jiems bemiegant užsidegė. Reikia išsiaiškinti, ar vykdė veiksmus komandiruotėje, ar buvo sutartis dėl miegojimo. Kyla visokių įtarimų. Yra motinos žuvusiųjų ir kiti, giminės, kurie sako – buvo išsiųstas į komandiruotę. Kol kas niekas nenustatyta – nei taip, nei ne“, – BNS sakė S.Ričkus.

Valstybinės darbo inspekcijos Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas BNS sakė, kad žuvusiųjų darbdavys iki šiol atsisako bendradarbiauti su darbo inspekcija ir ją nuolat skundžia.

„Iki šios dienos negalima išsiaiškinti esminių dalykų. Darbuotojai miegojo kemperyje, man tai primena tam tikrą vergovę, jeigu jiems nebuvo sudarytos atskiros sąlygos pavalgyti pailsėti, jeigu tai buvo kemperis, namai ir butinės, ir persirengimo patalpos. Ir iki šiol nėra aišku, kur jis buvo įrengtas ir kaip jis užsidegė. Esminiai klausimai, į kuriuos negalime atsakyti. Prašome visų pagalbos, tame tarpe ir Generalinės prokuratūros“, – BNS sakė S.Balčiūnas. Jis viliasi, kad Švedijos teisėsauga suteiks pagalbą.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Stalo žvakės
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Žvakės

„Aš bendrauju, aš neturiu ką pasakyti, teisėsauga yra viską susirinkusi, aš neturiu ką pasakyti“, – BNS sakė įmonės „Vytl“ vadovas V.Alšauskas.
Kiek vėliau V.Alšauskas BNS teigė, kad teisininkai jam nėra leidę viešai kalbėti apie įvykį Švedijoje.

„Mes viską pateikėm Darbo inspekcijai, o jie nori daugiau nei prokuratūra. Policijai ir prokuratūrai mes esam pateikę, o jie nori daugiau negu prokuratūra. Jie neprašo, jie mane smukdo, jie mane nori sužlugdyti ir baigia sužlugdyti“, – BNS aiškino V.Alšauskas ir kalbėti daugiau atsisakė.

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Aušra Blaževičienė BNS sakė, kad buvo gautas prašymas pirmadienį atvesdinti V.Alšauską į darbo inspekciją, tačiau policininkai vyro nerado nei namuose, jiems nepavyko su juo susisiekti ir telefonu.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas nustato, kad neįleidimas Valstybinės darbo inspekcijos pareigūnų tikrinti pagal jų kompetenciją įmonių, įstaigų, organizacijų, taip pat Valstybinės darbo inspekcijos pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymas užtraukia baudą darbdaviams ar jų įgaliotiems asmenims nuo 28 iki 376 eurų ir pareigūnams bei kitiems asmenims – nuo 8 iki 260 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai