Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 03

Triukšmas dėl kainų: prekybos tinklus išduoda paviešinti skaičiai

Pirmąjį 2015 metų ketvirtį ir tą patį laikotarpį šiemet penkių didžiausių prekybos tinklų fizinė apyvarta ūgtelėjo 10 proc., tačiau į biudžetą sumokamas nuo kainų pokyčių priklausantis Pridėtinės vertės mokestis (PVM) pakilo net 30 proc.
Parduotuvė
Maisto prekių parduotuvė / 123rf.com nuotr.

Tokiais skaičiais antradienį savo paskyroje pasidalijo ekonomistas, SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Parduodamų ir iš tiekėjų perkamų prekių vertės balansas išaugo nuo 68 mln. eurų iki 103 mln. eurų.

Šiuos skaičius jis paskelbė remdamasis Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) informacija.

Anot G.Nausėdos, prekybos tinklų pardavimo ir pirkimo skirtumas (parduodamų ir iš tiekėjų perkamų prekių vertės balansas) išaugo nuo 68 mln. eurų iki 103 mln. eurų, tai yra apie 50 proc.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Gal tiesiog prekybos centrai nusipelnė gyventi geriau, kadangi geriau gyvename mes, kurie vis perkame, perkame, perkame...? Kažkaip netikiu valdžios krokodilo ašaromis, nes ji tikrai neturėtų spjaudytis, kuomet kainų kilimas išpučia PVM įplaukas, kurias rinkimų bėdai prispyrus galima panaudoti MMA, pensijoms ir kitoms socialinėms išmokoms didinti. Na, o rinkimams pasibaigus galima nukreipti šiuos pinigėlius „produktyvesnėms“ reikmėms“, – rašė jis.

Anot G.Nausėdos, norint, kad kažkas keistųsi, reikia atsigręžti į smulkųjį prekybos sektorių, kurį, ekonomisto žodžiais, mes sėkmingai nustekenome per pastaruosius porą dešimtmečių ir iš kurio liko tik kioskinė parodija.

„Smulkusis verslas, žinoma, negali konkuruoti su „banginiais“ kainomis dėl masto ekonomijos, tačiau jis gali sudaryti prekybos centrų alternatyvą tiems žmonėms, kurie ieško individualumo ir kokybės, o tokių gausėjant viduriniajai klasei randasi vis daugiau“, – teigė jis.

A.Butkevičius apkaltino prekybininkus

Pirmadienį po susitikimo su įvairių institucijų atstovais premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad kainos kilo dėl prekybininkų antkainio.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

Jo teigimu, šių metų pirmąjį ketvirtį prekybininkų taikomas antkainis prekėms – ne tik maisto – yra didesnis, nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Tiesa, iš kur gavo tokius duomenis, premjeras nepasakė, o susitikime dalyvavęs Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas teigė, kad asociacija duomenimis apie antkainius nedisponuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento