Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

TS-LKD suvažiavime aptartos svarbiausios Lietuvos vystymosi gairės ir patvirtinta partijos programa

Savaitgalį vykusiame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) suvažiavime, kuris buvo skirtas pristatyti ir patvirtinti partijos rinkimų programą „Ginti ir auginti“, buvo aptartos svarbiausios Lietuvos vystymosi gairės: gynyba, saugumas, energetinė nepriklausomybė, pagalba Ukrainai, švietimo reformos, sveikatos ir socialinė apsauga.
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) suvažiavimas
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) suvažiavimas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Kreipdamasis į suvažiavimo dalyvius, TS-LKD pirmininkas, Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kalbėjo apie geopolitinę situaciją ir pabrėžė, kad diktatoriams atsirasti leidžiama, kai galios institucijos neužkerta tam kelio, demonstruoja silpnumą, kai tyli ir susitaiko politinis, verslo, teisėsaugos bei kultūros elitas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

Partijos pirmininką neramina tai, kad po Europos parlamentų rinkimų į paviršių kyla antisemitinės, antiukrainietiškos, prorusiškos jėgos. „Turime patvirtinti politinius įsipareigojimus, kurie apsaugotų nuo radikalizmo šmėklos, todėl Tėvynės sąjunga rems vakarietišką poziciją, stiprią NATO, skirs dėmesio gynybai, rems Ukrainą, stiprins Lietuvos ekonomikos ir finansų stabilumą“, – teigė G.Landsbergis.

Įvardijo iššūkius ir rado kuo pasidžiaugti

Anot Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės, ši kadencija buvo kupina iššūkių – nuo pandemijos iki kiauro pasienio, nuo Rusijos karo iki infliacijos padarinių likvidavimo: „Ramesniais laikotarpiais nepoilsiavome, pasiekėme susitarimą dėl krašto gynybos ir švietimo finansavimo, gaminome savo energiją. Mums reikia drąsos ir dar didesnio proveržio ginti ir auginti galimybių Lietuvą švietimo, socialinės ir gynybos srityse.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Europarlamentaras Andrius Kubilius pasidžiaugė ekonominiais Lietuvos rodikliais ir pažymėjo, kad Lietuvos politikoje trūksta optimizmo ir pasitikėjimo žmonėmis: „Turime išmokti auginti savo šalies ateitį, mažiau gręžiotis į praeitį ir verkšlenti. Mums reikia naujo ambicingo kurso pasaulyje, kuriame atsiveria naujos galimybės.“

Lietuva – ketvirta valstybė ES pagal skiriamą finansavimą gynybai

Suvažiavime diskusiją, skirtą programai „Ginti“, pradėjo Finansų ministrė Gintarė Skaistė: „Per šią kadenciją 2,5 karto padidinome krašto gynybos finansavimą.“ Svarbiausia, pasiektas susitarimas su kitomis partijomis, Gynybos fondo susitarimas įpareigoja, kad ateityje jokia kita valdžia negalės skirti mažiau nei 3 proc. nuo BVP.

M. Mikulėno nuotr./TS-LKD suvažiavimo akimirkos
M. Mikulėno nuotr./TS-LKD suvažiavimo akimirkos

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kaščiūnas pabrėžė svarbią taisyklę – taika per galią: „Būsi stiprus – priešas nepuls. Lietuviška divizija – NATO naujų planų išraiška.“

Bus toliau plečiamas 4400 priedangų tinklas, tam skirta 885 mln. EUR.

Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, sėkmingai suvaldyta migrantų krizė paskatino kitus rimtus sprendimus – per maksimaliai trumpą laiką pastatytas fizinis barjeras, įsteigta moderni sienų stebėjimo sistema, pasieniečiai apginkluoti moderniais vakarietiškais ginklais ir sunkiąja ginkluote.

Žygimantas Pavilionis pabrėžė, kad tai ne tik šios vyriausybės pasiekimas, tai didžiausias laimėjimas, kurį pasiekė Lietuva per 20 metų įstojusį į ES ir NATO: „Esame stiprūs tiek, kiek vieningi.“

Diskutuojant apie ateities planus, G.Skaistė pabrėžė, kad kritiškai svarbu stiprinti gynybos pramonę šalies viduje: „Patvirtinta gynybos pramonės vystymo strategija, pakeistos ES struktūrinių fondų paramos taisyklės, kad ginkluotę gaminančios įmonės galėtų gauti finansavimą.“

A.Bilotaitė teigė, kad bus toliau plečiamas 4400 priedangų tinklas, tam skirta 885 mln. EUR. Planuojama, kad didieji miestai turėtų tiek priedangų, kuriuose galėtų saugiai pasislėpti 65 proc. gyventojų, rajonuose – 40 proc.

M. Mikulėno nuotr./TS-LKD suvažiavimo akimirkos
M. Mikulėno nuotr./TS-LKD suvažiavimo akimirkos

Auganti Lietuva – nuo švietimo, energetikos iki gyvūnų gerovės

Antrojoje diskusijos dalyje, kuri skirta programai „Auginti“, Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pabrėžė, kad kuo daugiau investuosime į žmonių išsilavinimą, tuo sėkmingesnė bus Lietuva: pagrindiniai akcentai yra investicijos į švietimą, dėmesys kiekvieno vaiko pažangai, studijų pasirinkimas pagal savo galimybes.

Prieš 4 metus Lietuva savo energijos pasigamino 20-30 proc., dabar 65 proc.

Energetikos ministras Dainius Kreivys pristatė pagrindinius pasiekimus: uždaryta siena energetikai su Rusija, jungtys su kontinentine Europa. Prieš 4 metus Lietuva savo energijos pasigamino 20-30 proc., dabar 65 proc. Laikantis žaliojo kurso, reikės 6-is kartus daugiau energijos, todėl bus statomas jūros vėjo jėgainių parkas, vystoma vandenilio gamyba.

Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė apžvelgė su visa koalicija įgyventintą ambicingą programą: priimtas Saugomų teritorijų įstatymas, sudarytos galimybės besivystančioms savivaldybėms saugoti savo medžius, penkis kartus išplėstas Punios šilo rezervatas, sėkminga kova su nelegaliais gamtos teršėjais. Mažinama verslinė žvejyba, nuo 2027 m. neliks kailinių žvėrelių fermų.

M. Mikulėno nuotr./TS-LKD suvažiavimo akimirkos
M. Mikulėno nuotr./TS-LKD suvažiavimo akimirkos

Žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus teigimu, sėkmės formulę lėmė sėkmingas bendras darbas, investavimas į modernią energetiką. Į žemės ūkį ateina dronai, robotizacija, todėl reikia remti naują kartą, kurie dirbtų su tvariomis technologijomis.

Suvažiavimo pabaigoje Vilniaus meras Valdas Benkunskas apibendrino, kad į šiuos rinkimus partija žengia ypatingomis aplinkybėmis, neramiomis nuotaikomis, kuriomis gyvena visas pasaulis: „Kai sunku, visada yra vilties ir tikėjimas šviesa. Apie tai yra mūsų rinkimų programa. Mūsų partija turi puikių idėjų, patirties, žinių ir komandą.“

Politinė reklama bus apmokėta iš Tėvynės sąjungos Lietuvos Krikščionių demokratų PK sąskaitos. Užsakė: UAB Open Agency

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas