Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 20

„Tvarkiečių“ rojus Laurų kvartalo pašonėje: Remigijus Žemaitaitis nuslėpė žemės sklypo pirkimą

Vilniaus pakraštyje, Laurų gatvėje, bręsta graži kaimynystė. Pernai čia, prie pat Neries, sklypus nusipirko du „Tvarkos ir teisingumo“ partijos nariai – buvęs Vilniaus meras Juozas Imbrasas bei naujasis partijos lyderis Remigijus Žemaitaitis. Pastarasis, beje, sandorį nuslėpė nuo rinkėjų.
R.Žemaitaičio namas Laurų gatvėje Vilniuje
R.Žemaitaičio namas Laurų gatvėje Vilniuje

15min žiniomis, du „tvarkiečiai“ namų valdas įsirenginėja vienas šalia kito. Negana to, žemė yra teritorijoje, į kurią šiuo metu pretenzijas reiškia „Vilniaus vandenys“.

Pirko dviese, bet vienas nutylėjo

Neoficialiais 15min duomenimis, du gretimus sklypus Laurų gatvėje, prie pat Neries, J.Imbrasas su R.Žemaitaičiu nusipirko pernai. „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas R.Žemaitaitis Laurų gatvės namų valdos savininku tapo 2015 m. balandį, šiemet kartu su juo į Seimą išrinktas J.Imbrasas – liepą. Tačiau tik vienas iš dviejų politikų laikėsi įstatymo ir deklaravo žemės pirkimo sandorį.

VIDEO: „Tvarkiečių“ rojus Laurų kvartalo pašonėje: Remigijus Žemaitaitis nuslėpė stambų NT sandorį

Sąžiningai pasielgė J.Imbrasas. Kandidatuodamas į Seimą, jis deklaravo pernai liepą už 30 tūkst. eurų nusipirkęs sklypą Vilniuje. R.Žemaitaitis kaimyninio sklypo pirkimą nuslėpė.

Jokių duomenų apie sandorį nėra nei Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK), nei Vyriausiajai rinkimų komisijai teiktose R.Žemaitaičio deklaracijose.

Pirko iš Šilutės politiko

Sklypą Laurų gatvėje R.Žemaitaičiui pardavė Vladas Kainovaitis, buvęs „tvarkietis“, Šilutės tarybos narys, išrinktas pagal visuomeninio komiteto „Už žmonių valdžią“ sąrašą.

Lijanos Jagintavičienės nuotr./Vladas Kainovaitis
Lijanos Jagintavičienės nuotr./Vladas Kainovaitis

Nors abu politikai privalo per trumpą laiką deklaruoti visus stambesnius sandorius, V.Kainovaitis, kaip ir R.Žemaitaitis, VTEK nedeklaravo įvykdęs žemės pardavimo sandorį.

Beje, „Google“ palydovinėse nuotraukose matyti, kad R.Žemaitaitis sklypą pirko toli gražu ne tuščią. Pamatai čia matomi jau 2014 m. vasarą darytoje nuotraukoje, o 2015 m. rudenį čia jau stūksojo baigti pastatai.

Pretenzijas reiškia „Vilniaus vandenys“

O teritorija puiki. Iki garsiojo Laurų kvartalo – kelios minutės automobiliu. Aplink gamta, miškai, iki Neries – vos keliasdešimt metrų. Tik viena bėda – 15min žiniomis, R.Žemaitaičio ir J.Imbraso valdos kertasi su teritorija, kuri turėtų priklausyti „Vilniaus vandenims“.

Pirmadienį „Vilniaus vandenys“ informavo, kad imsis teisinių priemonių dėl ankstesnės įmonės vadovybės aplaidumo. Laiku nesuformavus sklypų įmonės vandenvietėse, čia pradėjo rastis privatūs sklypai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./AB „Vilniaus vandenys“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./AB „Vilniaus vandenys“

„Šis klausimas yra itin aktualus vaizdingose Neries paupyje esančiose Pečiukų, Virių bei Nemenčinės vandenvietėse. Šalia jų buvo suformuoti sklypai, jau pastatyti ir šiuo metu tebestatomi namai neatsižvelgus į kaimynystėje esančius vandens gręžinius, nenumačius reikiamo atstumo nuo jų ir neįrengus tinkamų privažiavimų prie šių sklypų“, – pirmadienį išplatintame pranešime teigia „Vilniaus vandenys“.

15min žiniomis, J.Imbraso ir R.Žemaitaičio sklypai patenka tarp tų, kurie suformuoti vandenvietei turėjusioje priklausyti teritorijoje.

Kelsis gyventi

R.Žemaitaitis 15min teigė, kad namas netrukus bus baigtas ir jis jame apsigyvens. Registrų centro duomenimis, kol kas ten nėra registruotas nei vienas statinys.

„Tikiuosi šią savaitę priduoti paskutinius dokumentus. 2015 m. gegužę įsigijau tik sklypą. Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI) jį deklaravau“, – tikino parlamentaras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Paklaustas, kaip šis sklypas atsirado Šilutės rajono savivaldybės tarybos nario rankose, R.Žemaitaitis teigė, kad tai sena istorija:

„Žmogus savo laiku investavo, jo dukra turėjo gyventi Vilniuje šioje vietoje, bet ji išvyko į Švediją, nes ištekėjo. Buvo susikaupusios skolos už tą žemę.

Pats tuo metu turėjau butą. Jį pardaviau, padengiau skolas Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT). Sumokėjau 27 tūkst. eurų, bet valstybei dar yra apie 17 tūkst. eurų skola.

Jis tą sklypą iš NŽT nusipirko seniai. Investicijų jis ieškojo jau gal kokiais 2009 m. Aš pirkau tik sklypą. Pasakiau, kad jis sutvarkytų statybų leidimus ir man jokių problemų nekiltų. Kad su manim kaip politiku niekas nerištų, kad kažkur einu, kažko prašau.

Pasakiau, kai jau bus statybos leidimas, sėdam ir pasirašom galutinę sutartį. Pirkau tik sklypą, o namą pasistačiau pats.“

Pasikvietė J.Imbrasą

R.Žemaitaitis tvirtino, kad J.Imbrasas sklypą greta nusipirko jo paragintas: „Pasiūliau greta sklypą nusipirkti ir Juozui. Jis gyvena bute Šilo gatvėje ir turi seną sodybą Miškonių kaime. Mūsų su Juozu labai geri santykiai. Sakiau jam: „Davai, jeigu nori, važiuok, pirkis, nes kaina pakankamai normali.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Imbrasas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Imbrasas

Po pokalbio su R.Žemaitaičiu, 15min J.Imbraso telefonu pasiekti nepavyko.

„Tvarkiečių“ lyderis paaiškino, kad sklypą vaizdingoje vietoje buvo nusipirkę keturi ar penki asmenys, o po to jį pasidalino, nes per krizę buvo labai į skolas sulindę.

„Daugiausiai ten sklypų ten buvo įsigijęs amžiną atilsį Algirdas Pilvelis. Neseniai buvo parduotas paskutinis sklypas. Siūliau jį pirkti vienam kolegai, nes pardavinėjo žiauriai pigiai. Penkių arų sklypą pardavė už 22 tūkst. eurų“, – teigė R.Žemaitaitis.

Paklausus, ar prestižinėje Laurų gatvėje neatsiras „Tvarkos ir teisingumo“ rajonėlis, parlamentaras patikino, kad garsusis Laurų kvartalas toli: „Jame ir aš su mielu noru pagyvenčiau. Ten viskas aptverta, net prieiti negalima. Nežinau, kodėl ten Laurų gatvė, nes realiai ten yra sodų bendrija. Apie dvidešimt sodų sklypų ir buvusi sena gyvenvietė.“

Deklaraciją papildys

R.Žemaitaitis tikino, kad viskas deklaruota VMI. „Mane praėjusiais metais tikrino mokesčių inspekcija, viskas deklaruota. Vežiau visas sutartis iš notaro. Viską moku bankiniais pavedimais – už elektros pajungimą, skolas.

Baigsis posėdis, pažiūrėsiu, kad tikrai VTEK deklaracijoje nėra. Papildysiu“, – sakė jis.

Politiko namas yra ant Neries kranto. Paklaustas, kaip pavyko jį pasistatyti tokioje vietoje, R.Žemaitaitis paaiškino, kad ten stovėjo senas namas, kurio vietoje iškilo naujas:

„Taip, mes ant Neries kranto, bet yra buvę namai. Mano kaimynas yra buvęs „Vilniaus vandenų“ direktorius. Jam sklypą skyrė „Vilniaus vandenys“ ir už tai neėmė jokio nuomos mokesčio.

Jis pats pas mane atėjęs buvo. Padariau jam vandentiekį, nuotekų tinklus, nes buvo supuvę. Nutiesiau naują vandens trasą žmogui, kad jis atkirstas nebūtų. Jie man pasakojo, kaip ten buvo sodai, kaip didelis namas stovėjo.“

Prarado atmintį

R.Žemaitaičiui sklypą pardavęs Šilutės tarybos narys V.Kainovaitis su 15min nebuvo kalbus. Jis neprisiminė nei kainos, nei kitų sklypo pardavimo aplinkybių.

„Su tuo sklypu senos istorijos, viskas parduota, viskas anuliuota, nieko aš neturiu. Kažkada nusipirkau žemę. Kada tas buvo... Net neatsimenu, kaip tai buvo. Šimtas metų. Žemės savininkas Remigijus Žemaitaitis, jo ir klauskit. Jis turi visas sutartis.

Neatsimenu, už kiek pardaviau. Tai buvo prieš trejus metus. Jis skolas padengė, nors net nežinojau, kad jos tokios prisikaupė. Dar pinigai buvo sumokėti. Viskas yra sutartyse“, – teigė jis.

Paklaustas, ar parduodant sklypą statybos jau buvo pradėtos, V.Kainovaitis patikino: „Pardaviau tik sklypą. Statybos, kai pardavinėjau, dar nevyko.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai