Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 31

Tvyrant įtampai dėl Baltarusijos, į Vilnių atvyksta JAV senatorių delegacija

Tarptautinei bendruomenei didinant spaudimą Baltarusijos režimui, į Vilnių šią savaitę atvyksta Jungtinių Valstijų senatorių delegacija. Du demokratai ir respublikonas Lietuvoje susitiks su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja. Apie vizitą paskelbta po to, kai JAV administracija pranešė įvesianti sankcijas Baltarusijai dėl žurnalisto Romano Protasevičiaus arešto, nutupdžius lėktuvą, kuriuo jis skrido į Vilnių.
Palaikymo akcija Baltarusijai
Palaikymo akcija Baltarusijai / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Demokratų atstovas Chrisas Murphy teigia, kad šiuo vizitu bus pademonstruotas abiejų didžiausių JAV politinių partijų palaikymas S.Cichanouskajai. Kartu su juo į Vilnių atvyks demokratė Jeanne Shaheen ir respublikonas Robas Portmanas.

15min žiniomis, vizitas turėtų vykti antradienį. Vėliau senatoriai dar lankysis Ukrainoje ir Sakartvele.

„Tai nedviprasmiškas viso JAV Senato paramos ženklas baltarusių pasirinkimui ir svarbiausiam jų tikslui – laisviems ir demokratiškiems rinkimams“, – 15min sakė Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

JAV prezidento administracija penktadienį paskelbė, kad įves sankcijas Baltarusijai dėl „Ryanair“ lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske ir Baltarusijos opozicijos žurnalisto bei aktyvisto Romano Protasevičiaus bei jo draugės Sofios Sapegos arešto.

Baltieji rūmai paskelbė, kad kartu su Europos Sąjunga rengia tikslinių sankcijų, nukreiptų į pagrindinius A. Lukašenkos režimo narius, sąrašą.

„Manau, šis vizito Lietuvoje bus labai svarbus suderinant mūsų veiksmus, pabrėžiant transatlantinio ryšio tvirtumą ir dar kartą parodant, kad JAV kartu su mumis yra darbais, o ne tik žodžiais“, – sakė Ž.Pavilionis.

Reaguodama į lėktuvo nutupdymą, Europos Sąjunga uždraudė Baltarusijos oro bendrovėms įskristi į savo oro erdvę ir paragino ES šalių oro vežėjus nesinaudoti Baltarusijos oro erdve.

ES taip pat grasina Kremliaus remiamam A.Lukašenkos režimui griežtomis ekonominėmis sankcijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas