Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 28

Tymo turgelyje – nauji pavasario vėjai

Tymo turgelis – ekologiškų, pačių ūkininkų pagamintų ar užaugintų produktų prekyvietė. Tai medinis, labai jaukus turgelis, pastatytas dar 2007 metais, netoli Užupio, prie Vilnelės, Maironio bei Aukštaičių gatvių sankirtoje. Iš pradžių jis buvo vienintelis ekologiškų prekių turgelis visame mieste, dabar jau skaičiuojantis septintus savo metus, tačiau išlaikęs savo dvasią ir idėją. Čia iki šiol kiekvieną ketvirtadienį aktyviai vyksta prekyba ūkininkų nuoširdžiai ir su meile užauginta bei pagaminta produkcija.
Tymo turgelis šalia Užupio
Tymo turgelis šalia Užupio / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Turgelis turi ištikimą pirkėjų ratą, pardavėjai ir pirkėjai dažnai yra geri pažįstami. „Būtent tokių turgelių Vilniuje nėra daug, o ir jų idėja, ir vizija yra visiškai kitokia nei mūsų, – apie Tymo turgelį pasakojo administratorė Lina, dirbanti čia jau ilgą laiką. – Žmonės čia ateina ne tik pirkti prekių, bet ir pabendrauti, čia jie gauna asmeninio dėmesio, skirtingai nei prekybos centruose.“ 

Turgelio prekeiviams gamta, žemė yra labai didelė vertybė. „Jei vyksta aplinkosaugos, gamtą tausojančios akcijos, tai turgelis visuomet yra ta vieta, kur renkami parašai, skleidžiamos gamtai draugiškos idėjos, – atviravo Lina. – Aš čia jaučiuosi savame kailyje. Pažįstu daugumą prekiaujančių ūkininkų, žinau kai kurių džiaugsmus ir rūpesčius.“ Nemažai ūkininkų prekiauja Tymo turgelyje nuo pat jo įkūrimo, vienas kitą pažįsta ir puikiai sutaria. 

Būtent tokių turgelių Vilniuje nėra daug, o ir jų idėja, ir vizija yra visiškai kitokia nei mūsų. Žmonės čia ateina ne tik pirkti prekių, bet ir pabendrauti, čia jie gauna asmeninio dėmesio, skirtingai nei prekybos centruose, – pasakojo administratorė Lina.

Tymo turguje yra prekiaujama daugybe įvairių produktų. Kai kurie iš jų itin autentiški, turintys savo unikalią istoriją. Pavyzdžiui, išskirtinė ir viena iš įdomesnių gėrybių, kurią galima rasti turguje, – „Vyrų duona“, kuri kepama Ukmergės rajone. Ją kepa tėvas ir sūnus –  Mindaugas ir Nerijus Kriaučiūnai. Duona yra gaminama pagal seną močiutės receptą, kepama senovinėje krosnyje, maišoma ir raugiama kubiluose, nenaudojant jokios technikos. Pagal senovines šeimos tradicijas ant duonos įspaudžiamas kryžius, o šonuose – įdubėles pagal tai kiek šeimoje yra vaikų. Taip pat ji ypatinga tuo, kad yra tinkama ir diabetikams, mat į ją nededama cukraus. 

2013 m. pabaigoje Tymo turgeliui buvo iškilusi dilema, kaip Šekspyro „Hamlete“, „būti ar nebūti“ jam tokiam, koks jis yra, nes buvo paskelbtas konkursas naujam turgaus administratoriui. Kad išliktų tokie, kokie yra ir būtų sau šeimininkai, turgelio prekiautojai susibūrė į asociaciją ir laimėjo Vilniaus miesto savivaldybės paskelbtą konkursą, kurio vienas iš įsipareigojimų – investuoti 50 tūkst. Lt sumą į grindinio renovaciją, nes situacija jau buvo kritiška – grindys įlūždavo, kartais būdavo slidu. Ūkininkai neslepia, kad šiemet laukia išbandymų metas, jie prisiėmė didelę atsakomybę, bet tiki, kad viskas klostysis sklandžiai.

Renovacija jau vykdoma, planuojama darbus baigti artimiausiu metu.

Tymo turgelis ne tik atsinaujina, bet ir keičia savo darbą laiką. Nuo šių metų gegužės 1 dienos turgus dirbs ne tik kaip įprasta – kiekvieną ketvirtadienį 11–17 val., bet ir kiekvieną šeštadienį 9–12 val., kad žmonės prieš pabėgdami iš Vilniaus galėtų užsukti ir apsipirkti. Taip Tymo turgelis siekia pritraukti daugiau žmonių, ypač tų, kuriems ketvirtadieniais dėl dienos darbų ne visada atsiranda laiko apsilankyti turguje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais