Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

U.von der Leyen išdėstė A.Kubiliui, kas bus jo portfelyje

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen Andriui Kubiliui, kuris bus atsakingas už gynybą ir kosmosą, bei kitiems paskelbtiems eurokomisarams parašė lūkesčių laiškus. Iš A.Kubiliui parašyto laiško galima susidaryti aiškesnį vaizdą, kokios bus atsakomybės ir šio naujo portfelio svoris, jei jo kandidatūrą patvirtins Europos Parlamentas.
Henna Virkkunen, Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius
Henna Virkkunen, Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius / dpa/Scanpix/Postimees/15min

A.Kubilius turėtų būti pavaldus vykdančiajai vicepirmininkei suomei Hennai Virkkunen, kuri bus atsakinga už technologijų suverenumą, saugumą ir demokratiją. Tačiau vykdant savo pareigas, jam teks dirbti kartu su skirtingais viceprezidentais.

U.von der Leyen laiške A.Kubiliui pabrėžia, kad Europos Parlamentui pateiktose naujos Komisijos politinėse gairėse daugiausia dėmesio skiriama saugumo užtikrinimui vis pavojingesniame ir neramesniame pasaulyje.

dpa/Scanpix/Ursula von der Leyen
dpa/Scanpix/Ursula von der Leyen

„Didėjančios ir sudėtingos grėsmės, su kuriomis susiduria Europa, rodo, kad Europa turi žengti kitą žingsnį gynybos srityje. Mums reikia apmąstyti būsimą Europos saugumo struktūrą, turime investuoti į savo saugumą ir gynybą, glaudžiai bendradarbiaudami su mūsų partneriais ir NATO.

Valstybės narės visada bus atsakingos už savo ginkluotąsias pajėgas – nuo doktrinos iki dislokavimo. Tai yra absoliutus kiekvienos Europos valstybės pagrindas. Tačiau Europa gali daug kuo padėti – investicijomis, pramone, moksliniais tyrimais, inovacijomis ir dar daugiau. Šio darbo pagrindas turi būti vienas paprastas principas: Europa turi išleisti daugiau, išleisti geriau, išleisti europietiškai“, – rašo U.von der Leyen.

Europos Komisijos pirmininkė praneša A.Kubiliui, kad jis taip pat bus atsakingas už kosmoso sritį, akcentuodama kosmoso sąsajas su Europos saugumu ir gynyba.

U.von der Leyen įpareigoja A.Kubilių per pirmąsias 100 kadencijos dienų pristatyti Baltąją knygą dėl Europos gynybos ateities. Joje turėtų būti suformuluotas naujas požiūris į gynybą ir nustatyti investicijų poreikiai, kad būtų sukurti visapusiški Europos gynybos pajėgumai, grindžiami bendromis investicijomis, ir ES bei valstybės narės būtų pasirengusios patiems ekstremaliausiems kariniams atvejams.

Europos Komisijos pirmininkė nori, kad A.Kubilius kartu su valstybėmis narėmis dirbtų stiprinant karinį mobilumą ir pašalinant visas likusias kliūtis. A.Kubiliui taip pat nurodoma bendradarbiauti su už tvarų transportą ir turizmą atsakingu Komisijos nariu, kad toliau būtų stiprinamas dvejopos paskirties transporto infrastruktūros koridorius transeuropiniame tinkle. A.Kubiliui taip pat pavedama nustatyti ir išnaudoti ES dvejopos paskirties (civilinės ir karinės) potencialą visose susijusiose srityse.

Lietuvos eurokomisaras taip pat turės siekti sukurti bendrą gynybos produktų ir paslaugų rinką, didinti gamybos pajėgumus ir skatinti bendrus Europos įrangos pirkimus. Taip pat – siekti gynybos įrangos standartizavimo ir derinimo.

A.Kubiliui taip pat suteikiamos atsakomybės ir oro gynybos bei kibernetinio saugumo srityse.

A.Kubilius bus atsakingas už Europos gynybos pramonės strategijos įgyvendinimą, Europos gynybos fondo investicijų priežiūrą. Jis taip pat turės skatinti viešąsias ir privačias investicijas į gynybą, dirbdamas kartu su Europos investicijų banku. A.Kubilius taip pat turės spręsti ES pažeidžiamumo dėl kibernetinių ir hibridinių atakų problemas bei stiprinti atsparumą.

Lietuvos eurokomisarui taip pat teks prisidėti prie ES ir NATO partnerystės stiprinimo.

Kalbant apie kosmoso sritį, A.Kubiliui nurodyta užtikrinti ES kosmoso saugumo ir gynybos strategijos įgyvendinimą. Jis turėtų skatinti stiprią ir inovatyvią kosmoso industriją. A.Kubilius taip pat vadovaus kuriant ES kosmoso taisykles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas