Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainą pasieks naujas paramos paketas iš Lietuvos: dronai, raketos, šaudmenys ir įranga

Kyjive viešinti ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė susitiko su Ukrainos vadovais – prezidentu Volodymyru Zelenskiu, premjeru Denysu Šmyhaliu ir Aukščiausiosios Rados pirmininku Ruslanu Stefančuku. Premjerė paskelbė apie naują paramos paketą iš Lietuvos.
Ingrida Šimonytė, Volodymyras Zelenskis
Ingrida Šimonytė, Volodymyras Zelenskis / LRVK | Laima Penek nuotr.

Naujas paramos paketas

Pokalbių metu ir bendroje spaudos konferencijoje su V. Zelenskiu ir Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda Premjerė paskelbė, kad iki rugsėjo Ukrainą pasieks naujausias Lietuvos karinės paramos paketas, kuriame yra trumpojo nuotolio oro gynybos sistemos ir raketos, antidronai, kita karinė technika, ginklai, šaudmenys ir įranga. Iki žiemos Ukrainą pasieks daugiau kaip 5000 Lietuvoje gaminamų dronų. Lietuva taip pat skirs beveik 35 mln. eurų pirkti Ukrainai radarus ir išminavimo įrangą.

„Vyriausybė laikysis, o šiemet – tikriausiai ir viršys prisiimtą įsipareigojimą karinei ir saugumo paramai Ukrainai skirti 0,25 proc. BVP (apie 190 mln. eurų). Tokį arba didesnį paramos lygį planuosime ir rengdami kitų metų biudžeto projektą. Raginame ir savo sąjungininkus užsibrėžti ir įgyvendinti analogišką įsipareigojimą“, – sakė I. Šimonytė.

Su Ukrainos vadovais Premjerė taip pat aptarė situaciją fronte, galimybes Lietuvai investuoti į Ukrainos gynybos pramonę, karinės pagalbos prioritetus. I. Šimonytė pabrėžė, kad Lietuva nuolat ragina visus Vakarų sąjungininkus ir pasaulio demokratijas neatidėliojant skirti visą ginkluotę, kurios reikia Ukrainai, kad priešas kuo greičiau būtų nugalėtas mūšio lauke.

Ministrė Pirmininkė pasveikino Ukrainą pradėjus oficialias derybas dėl šalies stojimo į Europos Sąjungą, tačiau kartu pažymėjo, kad nuo dabar prasideda sunkus ir ilgas darbas įgyvendinant būtinas reformas. Lietuva pasirengusi tęsti ir stiprinti visapusišką, taip pat ir ekspertinę, paramą Ukrainai jos europiniame kelyje, prisidėti toliau įgyvendinant reformas ir stiprinant Ukrainos administracinius pajėgumus.

„Kelias nebus lengvas ir trumpas, tačiau esame ir išliksime tvirčiausiais jūsų rėmėjais siekiant ES ir NATO narystės“, – sakė I. Šimonytė.

Lietuvos Vyriausybės vadovė pabrėžė, kad Rusijai nuolat sistemingai ir tikslingai atakuojant Ukrainos energetikos infrastruktūrą, Lietuva ir toliau teiks paramą, būtiną Ukrainos energijos gamybos pajėgumų atstatymui.

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė pasidžiaugė, kad Lietuva yra aktyviai įsitraukusi į Ukrainos švietimo įstaigų atstatymą, pradėjo įgyvendinti programą skirtą sužeistų Ukrainos gynėjų gydymo, medicininės ir psichologinės reabilitacijos ir reintegracijos infrastruktūros sukūrimui ir įgūdžių stiprinimui Žytomyro, Lvivo ir Dnipro regionų medicinos įstaigose.

Susitikimų metu taip pat kalbėta apie būtinybę stiprinti sankcijas Rusijai ir jos sąjungininkėms – Baltarusijai, Iranui ir Šiaurės Korėjai – bei užkardyti galimybes sankcijų apėjimui; sukurti teisinį mechanizmą konfiskuoti ir Ukrainos reikmėms perduoti dėl sankcijų įšaldytą ir imobilizuotą Rusijos turtą. Aptarti tarptautinės atsakomybės už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui, įskaitant pirmapradį agresijos nusikaltimą, klausimai.

Įteikė valstybinį apdovanojimą

LRVK | Laima Penek/Ingrida Šimonytė, Volodymyras Zelenskis
LRVK | Laima Penek/Ingrida Šimonytė, Volodymyras Zelenskis

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis už paramą jo šaliai ir žmonėms Lietuvos Vyriausybės vadovei įteikė vieną iš aukščiausių Ukrainos valstybinių apdovanojimų – Jaroslavo Išmintingojo II-ojo laipsnio ordiną.

Priimdama apdovanojimą Premjerė padėkojo Ukrainos prezidentui, tačiau pabrėžė kad priima jį kaip įvertinimą ne tik Lietuvos vyriausybei, bet visiems Lietuvos žmonėms, kurie nepailstamai remia Ukrainą, daugiau nei 10 metų žūtbūtinėje kovoje prieš Rusijos agresiją gina ne tik savo šalį, bet ir Lietuvą, mūsų bendrus namus – Europą bei pamatines demokratijos vertybes.

Įvairių laipsnių Jaroslavo Išmintingojo ordinais gali būti apdovanojami valstybių ir vyriausybių vadovai, ministrai, parlamentų nariai ir kiti Ukrainai nusipelnę asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas