Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 11 /19:13

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipėsi į lietuvių minią: Aš – namie!

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienio vakarą su dėkingumo žodžiais kreipėsi į jo pasveikinti susirinkusią lietuvių minią sostinės Lukiškių aikštėje. Jis dėkojo už palaikymą Ukrainos siekiui prisijungti prie NATO, karinę paramą ir rūpestį ukrainiečių pabėgėliais. V.Zelenskis dar kartą pabrėžė, kad jo šalis kaunasi už tai, kad nebūtų daugiau deportacijų iš Baltijos šalių ir Rusijos tankų Europos miestuose.

Tūkstančiai žmonių

Lukiškių aikštėje tūkstančiai žmonių pasitiko maratono „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“ dalyvius, ten vyksta baigiamasis koncertas. Žmonės traukė į miesto centrą nešini Ukrainos, Lietuvos ir NATO vėliavomis. Renginio organizatoriai taip pat dalino susirinkusiems Ukrainos vėliavas.

Lukiškių aikštėje esanti15min žurnalistė Ana Daukševič iš vietos pranešė, kad aikštėje susirinko tūkstančiai žmonių.

Renginyje V.Zelenskis pasirodė su žmona Olena, taip pat atvyko ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda su pirmąja ponia Diana Nausėdiene.

V.Zelenskio pasiklausyti atvykę Ukrainos žurnalistai teigė, kad „tikrasis Ukrainos palaikymas vyksta ne „Litexpo“ centre, o būtent Lukiškių aikštėje“.

15min nuotr./Koncertas „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“
15min nuotr./Koncertas „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“

Pranešus apie V.Zelenskio žengimą į sceną, pasigirdo gausūs plojimai ir šūksniai.

G.Nausėda žadėjo, kad Ukraina bus NATO narė

G.Nausėda sukėlė minios ovacijas, skandavęs, kad mes mylime Ukrainą, Volodymyrą Zelenskį ir pirmąją ponią Oleną Zelenską. G.Nausėda žadėjo, kad Ukraina bus NATO narė.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Koncertas „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Koncertas „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“

„Aš noriu pasidžiaugti tuo, kad mes einame į priekį ir tikrai Ukraina bus NATO narė, – į renginio „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“ žiūrovus kreipėsi G.Nausėda. – Mes neturime teisės elgtis kitaip, nes šiandien ta kaina, kurią moka Ukraina, tai yra pati didžiausia kaina, tai yra kraujo kaina. Jie perka mums laiką, kad mes galėtume pasiruošti ir duoti tvirtą atkirtį Rusijai.“

„Nepraeis Rusija, sustos ji tenai, įklimps ir bus išspirta atgal!“ – emocingai kalbėjo prezidentas, o jo žodžius palydėjo publikos ovacijos.

Antradienio vakarą Lukiškių aikštėje pasitikti maratono dalyviai, iš fronto Ukrainoje atgabenę šios šalies vėliavą.

G.Nausėda sakė šią idėją V.Zelenskiui pristatęs per pastarąjį savo vizitą Kyjive.

„Aš pamačiau, kaip suspindėjo prezidento akys, ir pasakė – aš privalau tenai būti. Tai, kad mums pavyko čia pasikviesti Volodymyrą Zelenskį, yra didelis jūsų nuopelnas“, – sakė Lietuvos vadovas.

Emocinga V.Zelenskio kalba Lukiškių aikštėje

„Ačiū Lietuva, labai ačiū“, – savo kalbą pradėjo V.Zelenskis, pradžioje pridūręs, kad jaučiasi kaip namie.

„Aš dėkingas tau, Vilniau, ir visiems Lietuvos miestams, miesteliams, kiekvienam, kuris palaiko Ukrainą, už tai, kad priglaudėt mūsų žmones, kurie pas jus, Lietuvoje, gelbstisi nuo karo veiksmų. Ačiū jums“, – sakė jis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Koncertas „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Koncertas „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“

„Vilniau, noriu tave pasveikinti ir pasveikinti kiekvieną iš jūsų. Čia, Vilniuje, mes matome Europos progresą, čia žmonės žino, kas yra saugumas ir kaip jį pasiekti, ir žino, kad saugumas yra kartu su Ukraina“, – teigė V.Zelenskis.

„Ačiū Jums, už Jūsų pagalbą mūsų gynybai ir už Jūsų labai aiškią, drąsią poziciją, kad Ukraina būtų pakviesta į NATO. Ukrainos vėliavos Lietuvos gatvėse įrodo, kad mes jau esame sąjungininkai ir Ukraina apgins savo bei jūsų laisvę“, – tęsė jis.

„Aš noriu padėkoti tau, Gitanai, ir padėkoti jums visiems, nes visada visi mums padedat. Ačiū jums, mere, taip pat visiems jums, kurie susirinkote šiandien šioje aikštėje“, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

„Šiandien Vilniuje – Ukrainos karinė vėliava iš Bachmuto, kuris yra vienas iš didžiausių ir pačių reikšmingiausių mūšių už laisvę Europoje (...). Mūsų karinė vėliava iš Bachmuto reiškia, kad niekada niekam, ir lietuviams, neprireiks kovoti prieš rusų karius, nei prie Vilniaus televizijos bokšto, nei kitame mieste ar kitoje Europos sostinėje“, – sakė jis.

Šita mūsų vėliava reiškia, kad niekada, niekada daugiau nebus jokių deportacijų iš Baltijos šalių į Sibirą.

„Šita mūsų vėliava reiškia, kad niekada, niekada daugiau nebus jokių deportacijų iš Baltijos šalių į Sibirą. Niekada nebus Lenkijos padalijimo. Niekada niekas nežemins Vengrijos. Niekada niekas nematys tankų Prahoje. Nebus jokio Žiemos karo Suomijoje. Niekada nebus daugiau okupuotos Europos“, – kalbėjo Rusijos invazijai daugiau nei 500 dienų besipriešinančios Ukrainos lyderis.

„Ukrainos vėliava, nors ir yra nukentėjusi nuo kulkų, bet gyva ir labai didinga, laisva. Tai reiškia, kad kiekviena Europos tautų vėliava bus gyva, didinga ir laisva“, – sakė jis.

„Būtent ten, Bachmuto griuvėsiuose, laukuose, kur vyksta kiti mūšiai, lieka Rusijos ambicijos, Rusijos užpuolikų ambicijos. Rusijos grobikai ir jų ambicijos bus sugriautos“, – teigė jis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Koncertas „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Koncertas „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“

„Ir Lietuva visada priklausys tik jums“, – pabrėžė V.Zelenskis, sukėlęs ovacijas.

„Niekada ir niekam negalima dairytis į Maskvą“, – pareiškė V.Zelenskis.

„Šiandien aš atvykau čia tikėdamas partneriais ir stipria NATO, kuri neabejoja, nepraranda laiko ir neužmerkia akių prieš bet kokią agresiją, – kalbėjo Ukrainos lyderis. – Aš norėčiau, kad mūsų tikėjimas įtikintų priimti tuos sprendimus, kuriuos užsitarnavome mes visi ir kiekvienas iš mūsų. Kiekvienas mūsų karys, pilietis, mama, vaikas – ar tai yra per didelis noras?“ – klausė jis.

V.Zelenskis teigė, kad NATO apsaugos Ukrainą, o Ukraina padarys NATO stipresnę.

„Šlovė Lietuvai ir šlovė Ukrainai“, – lietuviškai savo kalbą užbaigė V.Zelenskis.

Operos solistui Rafailui Karpiui sugiedojus Ukrainos himną susirinkusieji išlydėjo Zelenskius ir Nausėdas galingu šūkiu „Šlovė herojams“.

Prezidentai išvyko į G.Nausėdos surengtą vakarienę NATO viršūnių susitikimo lyderiams Prezidento rūmuose.

Skambant Ukrainos himnui, iškelta bėgikų iš mūšio lauko Ukrainoje atgabenta sušaudyta vėliava.

Ukrainos ir Lietuvos sportininkai, kariai ir žinomi žmonės į NATO viršūnių susitikimą Vilniuje dvi savaites bėgdami kartu nešėsi vėliavą iš fronto linijos Bachmute.

Taip akcijos sumanytojai siekia parodyti Lietuvos paramą Ukrainos siekiams tapti Aljanso nare.

Įspūdinga šventė

Po V.Zelenskio kalbos minios žmonių pasklido po miestą. Gausybė žmonių ant Baltojo tilto, milžiniškos automobilių spūstys, kai kur eismas visiškai sustojęs.

Tačiau pilna Lukiškių aikštė liko klausyti šventinio koncerto.

„Iš tikrųjų atėjau palaikyti Ukrainos įstojimo į NATO, taip pat pamačiau, kad bus ypatingų svečių, prezidentas Zelenskis atvyks, tai norisi ir gyvai pamatyti“, – BNS sakė 24-erių studentė Lavija Žibutytė.

66 metų bibliotekininkė Virginija Pleskienė į renginį atsinešė iš Ukrainos vėliavos padarytą kaspinėlį.

„Aš jį gavau trečią karo dieną prie rusų ambasados. Tai jau dabar beveik 500 dienų kaip aš tą kaspinėlį nešioju, ir todėl klausimas, kodėl aš čia, man atrodo juokingas. Man atrodo, kiekvieno normalaus žmogaus pareiga būti čia“, – teigė ji.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Koncertas „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Koncertas „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“

„Pirmą kartą man gėda, kad aš esu europietė, nes Europos lyderiai elgiasi taip, kad man nesinori prisipažinti, kad aš esu europietė, bet aš didžiuojuosi, kad esu lietuvė, nes lietuviai būtent šio karo metu parodė, kad jie mąsto normaliai, kaip normalūs, laisvi žmonės. Visa tai (parama Ukrainai – BNS) ateina pavėluotai. Kodėl visa tai, ko jie prašo, ateina pusmečiu vėliau?“ – kalbėjo moteris.

Ji tvirtino suprantanti, kad kariaujanti šalis negali būti priimta į NATO, bet, anot jos, Ukrainai būtina suteikti konkretesnių garantijų.

Finansinėje įstaigoje dirbantis ir studijuojantis 21-erių Povilas Kvederas tvirtino atėjęs į renginį išreikšti paramos broliškai tautai.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Koncertas „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Koncertas „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“

„Tai neeilinis renginys Vilniuje, esame patriotiški lietuviai ir Ukraina yra mūsų artima valstybė šitoj situacijoj, ateiname išreikšti palaikymo broliškai tautai, kuri kovoja už mus. Ne tik už mus, už visą Europą“, – sakė jis.

V.Zelenskis apsistojo viešbutyje Pilies gatvėje

Į Vilnių V.Zelenskis atvyko dalyvauti NATO viršūnių susitikime.

Pakeliui į Lietuvą V.Zelenskis pasmerkė kai kurių NATO vadovų nenorą pateikti aiškų Ukrainos prisijungimo prie aljanso tvarkaraštį.

VIDEO: Pamatykite: V.Zelenskis link Lukiškių aikštės palydėtas skanduotėmis ir plojimais

„Neapibrėžtumas yra silpnumas. Ir aš apie tai atvirai diskutuosiu aukščiausio lygio susitikime“, – tviteryje rašė V.Zelenskis.

VIDEO: Patvirtinta: į Vilnių atvyko Volodymyras Zelenskis

Iš oro uosto V.Zelenskis nuvyko į Vilniaus centrą, „Naručio“ viešbutį Pilies gatvėje. Jį, lipantį iš automobilio, nufotografavo Vilniaus miesto tarybos narė Raminta Keršytė.

Nuotraukos sparčiai ėmė plisti socialiniuose tinkluose, ir netrukus prie viešbučio, kuriame apsistojęs Ukrainos prezidentas, ėmė rinktis šimtai žmonių.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Koncertas „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Koncertas „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“

Apie 18.15 val. V.Zelenskis išėjo iš viešbučio su žmona Olena ir, sėdę į automobilį, pajudėjo į Lukiškių aikštę, kur pasakė kalbą.

VIDEO: Pilies gatvėje susirinko minia žmonių – laukia Volodymyro Zelenskio

VIDEO: Pamatykite: Lukiškių aikštėje V.Zelenskio kalbos laukia minia

NATO nustatys Ukrainai reformų kelią

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas Vilniuje pranešė, kad NATO nustatys Ukrainai reformų kelią, kad ji galiausiai galėtų prisijungti prie Aljanso, tačiau nepateiks konkretaus tvarkaraščio.

Lietuvos ambasadorius NATO Deividas Matulionis sako, kad viršūnių susitikimo metu Ukraina nesulauks kvietimo į NATO, tačiau bus nustatyta „gerokai aiškesnė tvarka, kaip tas kvietimas galėtų atsirasti“.

VIDEO: Vilniuje nusileido prezidentinis Lenkijos lėktuvas – tikėtina, kad jame ir Volodymyras Zelenskis

NATO taip pat turėtų paskelbti apie Ukrainos ir NATO tarybos įsteigimą – tai leistų Ukrainai prie vieno stalo su Aljansu aptarti krizines situacijas.

Ukrainiečiai taip pat sulauks pažado, kad NATO nare Ukraina taps be Narystės veiksmų plano – tai galėtų gerokai paspartinti procesą.

Aljansas 2008 metais Bukarešto susitikimo metu pareiškė, kad Ukraina ateityje taps NATO nare, tačiau konkrečių terminų neįvardino.

VIDEO: Žurnalistė iš Ukrainos: šiandien į NATO neįstosime, bet Vilniuje laukiame patikinimo dėl ateities

Kyjivas jau kurį laiką siekė daugiau aiškumo dėl savo narystės perspektyvų, tačiau prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą, V.Zelenskis pernai rugsėjį pateikė oficialią paraišką įstoti į NATO.

Nori aiškesnių įsipareigojimų

Politologas Gintas Karalius teigia, kad griežta retorika V.Zelenskis siekia paspausti partneres, siekdamas aiškesnių įsipareigojimų.

„Jo pareiškimas tviteryje yra piktokas, tačiau, tikiu, kad jo kalba Vilniuje bus sušvelninta, nes vis tik jis vyksta ne pas priešus, o pas draugus, kad kažką gautų“, – 15min sakė politologas iš Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto.

Ukrainos Aukščiausios Rados deputatas Oleksijus Hončarenka 15min teigė, kad ukrainiečių tikslas labiau nei aiškus.

Jo teigimu, Vilniaus viršūnių susitikime Ukraina sulauks daugiau konkretumo nei 2008 metais Bukarešte, bet ne tiek, kiek norėtų su rusų agresija kovojantys ukrainiečiai.

„Mums svarbiausia, kad galutiniuose NATO dokumentuose būtų įrašyta, kad Ukraina yra pakviesta tapti NATO nare. Kaip, kada, kitos detalės taip pat yra svarbios, bet svarbiausia, kad šis suvažiavimas Vilniuje, mūsų mylimame Vilniuje, Lietuvoje, kuri labiausiai palaiko Ukrainą, taptų istoriniu. Istoriniu būtent dėl to, kad čia Ukraina gautų kvietimą į NATO“, – kalbėjo O.Hončarenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas