Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 18

Ukrainos užsienio reikalų viceministrė: Rusijos pralaimėjimas reikš imperializmo pabaigą

Rusijos pralaimėjimas pradėtame kare prieš Ukrainą reikš imperializmo pabaigą, sako savo šalies pergale neabejojanti Ukrainos užsienio reikalų viceministrė Eminė Džepar.
Rusijos raketų atakos Dnipropetrovsko srityje padariniai
Rusijos raketų atakos Dnipropetrovsko srityje padariniai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„1990-aisiais nesibaigė konfrontacijos ir sovietinio imperializmo eros procesas, todėl Rusijos pralaimėjimas reikš imperializmo pabaigą ir sunaikins geležinę uždangą, kurią Rusija siekia atkurti“, – Andrejaus Sacharovo konferencijoje Vilniuje kalbėjo ji.

„Tačiau teisinga ir ilgalaikė taika neįmanoma be kiekvieno Ukrainos teritorijos centimetro sugrąžinimo, nes okupacija yra karo forma“, – nuotoliniame kreipimesi į konferencijos dalyvius pažymėjo viceministrė.

Savo ruožtu, Ukrainos tarnybos pranešė, kad anksti ketvirtadienį jos sostinę ir kitas vietoves sukrėtė, anot pareigūnų, precedento neturinčios oro atakos, praėjus dienai po to, kai ukrainiečiai sutarė su Rusija pratęsti susitarimą dėl grūdų eksporto Juodąja jūra.

„Turime atimti iš Kremliaus galimybę panaudoti savo karinę galią prieš Ukrainą ar bet kurią kitą valstybę, kad pasiektume šį tikslą, norėčiau dar kartą paraginti aprūpinti Ukrainą visa reikiama ginkluote, kad šalis galėtų pasiekti pergalę mūšio lauke“, – kalbėjo E. Džepar.

Ji taip pat nurodė, jog labai svarbu išlaikyti ir stiprinti sankcijas bei neleisti Rusijai pelnytis iš energetikos resursų.

Anot A.Sacharovo tyrimų centro vykdomojo direktoriaus Roberto van Voreno, šiuo metu nėra per anksti galvoti apie pokario iššūkius su kuriais susidurs Ukraina.

„Ukrainą teks atkurti, tačiau svarbu, kad šalies atkūrimas nebūtų bandymas grįžti į senas vėžes, o veikiau tai būtų galimybė žengti šuolį į priekį ir kurti geresnes sąlygas“, – kalbėjo jis.

Andrejaus Sacharovo konferencija Vilniuje vyksta jau 13 kartą. Pats A.Sacharovas yra Nobelio premijos taikos premijos laureatas, žmogaus teisių aktyvistas, fizikas miręs 1989 metais.

Kai 1975 metais A.Sacharovui buvo skirta Nobelio taikos premija, sovietų valdžia neleido jam išvykti iš šalies, todėl Osle jo kalbą perskaitė ir premiją atsiėmė žmona Jelena Bonner.

Pats A.Sacharovas tuo metu atvyko į Vilniuje surengtą kito garsaus rusų disidento, savo draugo Sergejaus Kovaliovo teismą už paramą Lietuvos katalikams.

„Dabar politinės aplinkybės pasikeitė, tačiau gėrio ir blogio kova išlieka ta pati. Gera žinoti, kad ukrainiečiai dabar stovi gėrio pusėje“, – nuotoliu konferencijos dalyviams sakė Lvivo katalikų universiteto prorektorius, Ukrainos Helsinkio grupės steigėjas ir buvęs politinis kalinys Myroslavas Marynovičius.

Teigiama, kad A.Sacharovo veikla paskatino ir Lietuvos intelektualų įsitraukimą į disidentinę veiklą sovietiniu laikotarpiu. 1976 metais buvę politiniai kaliniai Viktoras Petkus, Ona Lukauskaite-Poškienė, kartu su poetu Tomu Venclova, kunigu Karoliu Garucku, fizikos mokslų daktaru Eitanu Finkelšteinu įkūrė Lietuvos Helsinkio grupę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas