Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 30 /22:09

Pajūryje – audros šėlsmas: virsta medžiai, jūra niokoja kopas, Šventoji išsiliejo į krantus

Uostamiestyje siaučiant audrai, jūra niokoja paplūdimius ir jų infrastruktūrą, audros nuostolius ketinama įvertinti pirmadienį, teigia Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. Palangos Vytauto gatvėje nuvirtęs medis kuriam laikui užtvėrė eismą, Šventojoje upė išsiliejo į krantus, išsiliejo ir Palangos upė Rąžė.

„Vandeniui atslūgus galbūt situacija matysis šiek tiek šviesėliau, bet dabar ji kelia nerimą, susirūpinimą“, – BNS sekmadienį sakė uostamiesčio vadovas.

„Pirmadienį mes kalbėsime apie tai, kad kiek įmanoma greičiau įvertintume pasekmes, nuostolius ir nedelsdami spręstume klausimą apie atstatymą, valymą ir finansavimą“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, pakilęs jūros vanduo jau plauna kopas ir paplūdimių infrastruktūrą.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas

„Nerimą labiausiai kelia, kad jūra vis labiau ir labiau pasiglemžia dalį Klaipėdos ir Lietuvos paplūdimio. Jau dabar paplaunamos ne tik prieigos prie kopų ar prie takų, bet jau dabar kopos yra plaunamos. Nurimus vėjui bus galima ir tikrai neišvengiamai įvertinti realias pasekmes, kiek tai kainuos“, – kalbėjo V.Grubliauskas.

Anot mero, situacija yra rimta ir padarinių likvidavimui gali prireikti „rimtesnių finansavimo šaltinių“.

„Nežinau, ar galime kalbėti apie dar vieną ekstremaliąją situaciją Klaipėdoje, nes ten yra daug parametrų, kada ji gali būti skelbiama, tačiau esmė yra ta, kad lėšų sutvarkymui tikrai reikės, turbūt reikės ne tiek ir mažai, turbūt reikės ir rimtesnių finansavimo šaltinių ieškoti, nes beveik per visą paplūdimį nuo pat jūros vartų link Melnragės, Girulių matosi infrastruktūros suardymas“, – teigė uostamiesčio vadovas.

Jis sakė, kad reiks atstatyti ne tik paplūdimius, o ir suniokotą infrastruktūrą.

„Manau, kad reikės atstatinėti ne tik paplūdimius, bet ir infrastruktūrą, kuri dabar paplauta, ten ir statiniai palei jūrą, ir takai prie jos, aš jau nebekalbu apie gelbėtojų bokštelius ar kitus dalykus, kurie jau dabar yra vandenyje“, – sakė V.Grubliauskas.

Jo teigimu, pirmadienį, kai vėjas nurims, nuostolius ketinama įvertinti su tarnybomis, kol kas ekstremaliųjų situacijų komisija nebus šaukiama.

V.Grubliauskas vėliau paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip jis namų kieme tvarko vėjo aplaužytą medį.

Audra niokoja ir Palangą bei Šventąją

Nors kiek anksčiau Palangos meras Šarūnas Vaitkus feisbuke pranešė, kad vėjas miestui kol kas buvo gailestingas, įdienojus audra pridarė žalos mieste.

15min fotografas užfiksavo Vytauto g. nuvirtusį medį, dėl kurio kurį laiką buvo uždarytas eismas. Pastebėta, kaip Palangoje Prie centrinės gelbėtojų stoties vėjas nešiojo keletą metalinių stogo ar sienos dalių.

Audros padarinius jaučia ir Šventoji. Čia upė išsiliejo į krantus, užliejo poilsio namelius

„Dėl stipraus vėjo jūra nebepriima upės vandens“, – feisbuke rašė meras Š.Vaitkus.

Sekmadienio vakarą Palangos meras pranešė, kad nors mieste vėjas verčia medžius, jūra ties Palanga dar kopų nepasiekė, bet liko visai nedaug.

„Tiek Rąžės, tiek Šventosios upių vandens jūra nebepriima. Šventosios upė išsiliejo į kraštus. Dar didesnis vėjas prognozuojamas po vidurnakčio, o nurimti turėtų apie 6 val. ryto. Priešgaisrinės ir komunalinio ūkio tarnybos dirba. Ačiū jiems!“ – feisbuke rašė meras.

Jis taip pat paragino miestiečius patraukti automobilius, kurie stovi po medžiais, ypač senais, nes šie neatlaiko vėjo ir lūžta.

Ugniagesiai gelbėtojai mažiausiai 90 kartų vyko šalinti vėjo padarinių

Ugniagesiai gelbėtojai sekmadienį, nuo šeštos ryto, mažiausiai 90 kartų vyko šalinti vėjo padarinių, daugiausia – Klaipėdos apskrityje.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovo teigimu, sekmadienį gauta daug iškvietimų dėl gelbėjimo darbų. Dauguma jų – greičiausiai dėl vėjo padarinių.

„Daug, labai daug. Tikslūs skaičiai bus rytoj, bet iki šiol – ir tai dar ne pabaiga – iš viso turime per 110 išvykimų vien tik į gelbėjimo darbus“, – BNS sakė Situacijų koordinavimo skyriaus vyr. specialistas Saulius Žilinskas.

Erikas Ovčarenko/BNS/Palangoje siaučia audra
Erikas Ovčarenko/BNS/Palangoje siaučia audra

„Apie 90, galima būtų daryti prielaidą, kad yra dėl vėjo sukeltų padarinių“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, daugiausia iškvietimų Klaipėdos apskrityje.

Anot PAGD atstovo, tikslesni duomenys apie vėjo padarinius bus pirmadienio rytą.

Hidrometeorologijos tarnyba šeštadienį perspėjo gyventojus apie savaitgalį siausiantį labai smarkų vėją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas