Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 29

URM: nelieka europinio teisinio mechanizmo grąžinti nelegalius migrantus į Baltarusiją

Baltarusijai paskelbus apie readmisijos sutarties su Europos Sąjunga (ES) stabdymą, Užsienio reikalų ministerija tikina: nebelieka europinio teisinio mechanizmo grąžinti nelegalius migrantus atgal į Baltarusiją.
Apsilankymas VSAT Užsieniečių registracijos centre
Apsilankymas VSAT Užsieniečių registracijos centre / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos (URM), be leidimo gyvenančių asmenų readmisija „faktiškai nebuvo vykdoma, nes Baltarusija atsisako bendradarbiauti pagal ES ir Baltarusijos susitarimą dėl readmisijos“.

„Baltarusijai denonsavus sutartį ar suspendavus jos taikymą, nebelieka europinio teisinio mechanizmo grąžinti nelegalius migrantus atgal į Baltarusiją.

Lietuva atskiro readmisijos susitarimo su Baltarusija neturi, tačiau neteisėtai esančių asmenų grąžinimo tvarka numatyta dvišalėje Lietuvos ir Baltarusijos valstybės sienos teisinio režimo sutartyje“, – rašoma ministerijos atsakyme 15min.

Baltarusija pirmadienį paskelbė stabdanti readmisijos susitarimą su Bendrija, taip pat dalyvavimą ES Rytų partnerystės programoje, turinčioje sustiprinti Bendrijos ryšius su buvusiomis sovietinėmis kaimynėmis.

Taip Baltarusija atsakė į ES jai skirtas sankcijas dėl priverstinio „Ryanair“ lėktuvo, skridusio iš Atėnų į Vilnių, nutupdymo Minske, ir žurnalisto Romano Protasevičiaus bei jo merginos Sofios Sapegos arešto.

Pastaruoju metu itin išaugo asmenų, nelegaliai kirtusių Lietuvos sieną su Baltarusija, skaičius.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, į Lietuvą iš Baltarusijos šiemet jau bandė patekti beveik 600 migrantų, dauguma jų – Irako piliečiai.

Lietuvos pareigūnai įtaria, kad išaugę nelegalios migracijos srautai yra Baltarusijos režimo organizuojama operacija.

URM teigimu, pagal ES ir Baltarusijos readmisijos susitarimą, kuris įsigaliojo 2020 m. liepos 1 d., kiekviena šalis gali visiškai ar iš dalies laikinai sustabdyti susitarimo įgyvendinimą.

„Sustabdymas įsigalioja antrą dieną po tokio pranešimo dienos. Bet kuri šalis gali ir denonsuoti šį susitarimą apie tai oficialiai pranešusi kitai šaliai. Šis susitarimas baigia galioti praėjus šešiems mėnesiams po tokio pranešimo dienos“, – rašoma URM pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai