Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 10 /10:57

Premjeras apie atsistatydinimą negalvoja: „Vyksta šou“

Antradienį premjeras Algirdas Butkevičius vėl buvo priverstas atsakinėti į klausimus Seime. Šįkart jis aiškinosi dėl buvusios jo sekretoriato vadovės Džuljetos Žiugždienės ir Utenos mero socialdemokrato Alvydo Katino atžvilgiu atliekamo ikiteisminio tyrimo. Tačiau rimtai visų su jo aplinka susijusių istorijų socialdemokratų pirmininkas nevertina ir apie atsistatydinimą negalvoja.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Aš manau, kad reikia palaukti, kol teisėsaugos institucijos baigs tyrimą. Kol kas šiuo metu įtarimai yra pareikšti tik vienam socialdemokratui Utenos merui, ponui Katinui. Jokių kitų įtarimų niekam iš socialdemokratų partijos nėra pareikšta“, – kalbėjo A.Butkevičius. 

Klausiamas, ar dėl šio ir kitų skandalų, lydinčių partiją, jis dar negalvoja trauktis bent jau iš partijos pirmininko pareigų, A.Butkevičius tik šyptelėjo. 

„Kol kas skandalai nelydi. Skandalai tik bandomi sukurti. Aš kol kas tų skandalų nematau“, – pareiškė A.Butkevičius.

Kol kas skandalai nelydi. Skandalai tik bandomi sukurti. Aš kol kas tų skandalų nematau, – sakė A.Butkevičius.

Paklaustas, kas kuria skandalus, jei istorijos Druskininkuose ir Utenoje jau virsta ikiteisminiais tyrimais, A.Butkevičius sakė, kad tai geriau turėtų žinoti žiniasklaida, o ne jis. 

„Aš nesakau, kad čia (Utenoje – red.past.) yra skandalas. Jūs negirdėjote iš mano lūpų, kad STT kuria skandalus“, – sakė jis. 

Pasijuto lyg scenoje

Vyriausybės vadovą antradienį atsakyti į klausimus paprašė opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija.

Premjeras tikino, kad prašymas atsakinėti į klausimus Seime tėra spektaklis, kuriame jis, deja, esąs priverstas dalyvauti. 

„Ir aš, ir jūs puikiai suprantame, kad tų atsakymų niekam nereikia. Tikslas kitas. Kelti triukšmą, batalijas, kiršinti visuomenę, trukdyti dirbti Vyriausybei ir teisėsaugos institucijoms. Tokia yra seniai patikrinta konservatorių taktika ir strategija“, – aiškino jis.

A.Butkevičius sakė pasitikintis teisėsauga ir paragino ją tirti nusižengimus, nepriklausomai nuo to, kurios partijos nariai įtariami juos padarę. Tuomet premjeras opozicijos lyderiui Andriui Kubiliui ir pats įteikė šūsnį klausimų raštu. „Tai klausimai apie istorijas ir įvykius, apie kuriuos visuomenė vis dar nėra sulaukusi konservatorių atsakymų“, – aiškino jis. 

Atsakymai – labai lakoniški

Pradėjęs atsakinėti į raštu iš anksto pateiktus klausimus, premjeras tikino, kad nieko nežinojo apie D.Žiugždienės namo remontą Utenos rajone ir į visus klausimus atsakinėjo vienu žodžiu „ne“ arba vos vienu kitu sakiniu. 

Tiesa, premjeras užsiminė, kad jam žinoma, kad minėtasis namas net nepriklauso buvusiai jo sekretoriato vadovei.

Gavę progą paklausti konservatoriai teiravosi, kodėl premjeras iš pradžių tikino, kad D.Žiugždienė ir A.Katinas seniai buvo pažįstami, o Utenos meras pats tai griežtai neigė.

„Jūs to ir turėtumėte paklausti A.Katino. Aš nesu įpratęs meluoti ir spėlioti, ir to pokalbio su Džuljeta apie Katiną tikrai nėra buvę“, – atsakė A.Butkevičius. 

Liberalas Eligijus Masiulis domėjosi, kas premjerui rekomendavo įdarbinti D.Žiugždienę sekretoriato vadove. 

„Galiu pasakyti, kad pats ją pakviečiau dirbti sekretoriato direktore“, – atsakė A.Butkevičius, girdamas buvusios sekretoriato vadovės profesionalumą ir pabrėždamas, kad ją įdarbinant teisėsauga moteriai neturėjo jokių priekaištų. 

Premjeras tikino, kad iki STT pranešimo žiniasklaidai apie vykdomą tyrimą pats iš tarnybos nebuvo gavęs jokios informacijos apie galimus savo kolegų neteisėtus veiksmus. Apie tai, kad liudijo, jam buvo papasakojusi tik buvusi sekretoriato vadovė.

Palygino su V.Putinu ir A.Lukašenka

Liberalas Gintaras Steponavičius pareiškė, kad A.Butkevičiaus pareiškimai, kad dėl visų jo aplinką krečiančių skandalų kalti politiniai oponentai, primena Aliaksandro Lukašenkos ir Vladimiro Putino retoriką. 

„Tokia retorika – ieškoti kaltų visur, kur tik nori, bet ne savo artimoje aplinkoje, primena Lukašenkos, Baltarusijos diktatoriaus, retoriką, Vladimiro Putino, dar vieno autoritarinio lyderio, kurie sako, kad kalti oponentai, kalta opozicija, yra kalti Vakarai dėl to, kad atsiranda korupcinės ar kitokios problemos“, – kalbėjo G.Steponavičius. 

Reikia apsišarvuoti kantrybe ir visi klausimai bus atsakyti, – ragino premjeras.

„Aš atsakinėju į klausimus labai sąžiningai. Ir jei kokią informaciją pateikiu, tai aš turiu faktų. Kitas dalykas, kad aš jokių burbulų nekuriu, kaip kai kurie kiti čia salėje sėdintys politikai. (...) Kol kas aš nematau, kas galėtų dalyvauti korupcinėse schemose. Teisėsaugai leiskime ištirti, kad paskui jums nebūtų gėda prisiminti man užduotą klausimą“, – kalbėjo premjeras.

Jis tikino žinantis, kad anksčiau „į kai kuriuos rūmus“ buvo nešiojamos visos bylos, tačiau dabar tai tikrai nebevyksta. 

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius teiravosi, ar pats premjeras klausė A.Katino, D.Žiugždienės ir Utenoje išrinktos socialdemokratės Seimo narės Mildos Petrauskienės, kas ten nutiko ir bent jau, ar jie pažįsta vienas kitą.

„Aš neprašiau Džuljetos, neprašiau Katino ir, kol vyksta tyrimas, man visai nepriklauso kištis ir klausinėti. Reikia apsišarvuoti kantrybe ir visi klausimai bus atsakyti“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Pasisakyti nutarė ir M.Petrauskienė. Ji tikino net nepažinojusi buvusios premjero sekretoriato vadovės.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) praėjusią savaitę pranešė atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl galimo Utenos rajono savivaldybės mero socialdemokrato Alvydo Katino kyšininkavimo. Jis įtariamas iš bendrovės iš „Utenos melioracija“ reikalavęs kyšio D.Žiugždienės naudai – kad įmonė neva nemokamai suremontuotų premjero sekretoriato vadovės namą Utenos rajone.

Įtarimai dėl korupcijos pateikti A.Katinui ir D.Žiugždienei. Pastaroji praėjusią savaitę atsistatydino iš premjero sekretoriato vadovės pareigų. A.Katinas teismo sprendimu dviem mėnesiams nušalintas nuo mero pareigų. Jis neigia savo kaltę ir apskundė nušalinimą aukštesnės instancijos teismui.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito