Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 06 30

Utenoje – triukšmas dėl poliklinikos direktoriaus konkurso: nauja vadovė patvirtinta, nors teismas tai uždraudė

Utenos rajono taryba ketvirtadienį paskyrė naują rajono poliklinikos vadovę, konkursą į šias pareigas laimėjusią medikę Beatą Naumkinienę, įteikė jai gėlių ir paplojo. Posėdžio pabaigoje paaiškėjo, kad teismas uždraudė patvirtinti naują direktorę, tačiau tarybos nariai jau buvo išsiskirstę, tad sprendimas liko neatšauktas. Visa tai – dėl kilusių abejonių, ar konkursas į Utenos pirminės sveikatos priežiūros centro (UPSPC) vadovo pareigas buvo skaidrus.
Poliklinika
Poliklinika. Asociatyvinė nuotr. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prieš kurį laiką Utenos rajono mero Alvydo Katino potvarkiu sudaryta komisija rinko naują UPSPC.

Kaip 15min pasakojo Utenos liberalas, opozicijos atstovas vietos savivaldybės taryboje Marijus Kaukėnas, daugelio nuostabai, šiame konkurse nugalėjo Vyžuonų miestelio šeimos gydytoja Beata Naumkinienė, politikų žiniomis, niekuomet neturėjusi jokios vadovavimo patirties.

Ji vos 0,2 balo aplenkė Širvintų ligoninės direktoriaus pavaduotoją Arvydą Skorupską, kuris yra dirbęs buvusių sveikatos apsaugos ministrų Vytenio Andriukaičio ir Rimantės Šalaševičiūtės patarėju, įvairiose gydymo įstaigose yra užėmęs vadovaujamas pareigas.

Pradžioje galvojome, kad tai kažkoks juokas.

„Aukščiausio lygio valstybės tarnautojo kategorijas turintis medikas patarinėjo sveikatos apsaugos ministrams, skaitė paskaitas JAV institutuose, vadovavo Lietuvos sveikatos vadybos draugijai, tačiau neįtiko mūsų rajono poliklinikai. Pradžioje galvojome, kad tai kažkoks juokas – juk turi kažkokią vadovavimo patirtį turėti, nes poliklinikoje dirba 227 darbuotojai“, – stebėjosi M.Kaukėnas.

Jo teigimu, B.Naumkinienė turi tvirtą užnugarį – sutuoktinį Sergejų Naumkiną, dirbantį Utenos ligoninės direktoriaus pavaduotoju.

Jis teigė girdėjęs, kad kandidatų vertinimo komisijos pirmininkas Raimundas Čepukas ir B.Naumkinienės vyras kartu medžioja bei abu priklauso vietos „Rotary“ klubui.

„Komisijos pirmininkas yra Utenos ligoninės stebėtojų tarybos pirmininkas. Jis dirba Utenos kolegijoje Medicinos fakulteto dekanu ir siunčia studentus į praktiką tiesiai pas ponios vyrą. Saitai dideli, ir kai konkursas įvyksta ir balai skiriasi 0,2, tai tikrai – sakykit, ką norit, kelia klausimų“, – teigė jis.

Liberalas pridūrė, kad medicina – jautri sritis ir nuo šio paskyrimo priklausys 38 tūkst. rajono gyventojų sveikata, todėl tokiais dalykais žaisti nereikėtų.

Skyrė 40 proc. priedą prie algos

Utenoje ėmus kalbėti, kad šis konkursas negerai kvepia, B.Naumkinienei pralaimėjęs A.Skorupskas konkurso rezultatus apskundė Utenos rajono apylinkės teismui.

Trečiadienį teismas tenkino mediko prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir stabdyti bet kokius sprendimus, susijusius su šiuo konkursu, kol šis klausimas nebus išnagrinėtas teisme.

Ketvirtadienio posėdyje, anot M.Kaukėno, opozicijos atstovai prašė atidėti sprendimą dėl UPSPC vadovės paskyrimo, tačiau į tai meras esą tik replikavo, kad teismas gali pasibaigti ir 2027 metais, o tiek laiko laukti nėra.

M.Kaukėno nuotr. /Utenos rajono tarybos posėdis. B.Naumkinienė – trečia iš kairės
M.Kaukėno nuotr. /Utenos rajono tarybos posėdis. B.Naumkinienė – trečia iš kairės

„Todėl ją patvirtino, įteikė gėlių, paplojo, pasirašė sutartį ir ją paleido. Bet posėdžio pabaigoje atbėgo teisininkas, sakydamas, kad konkursas vis dėlto sustabdytas, bet jau nebebuvo kam tvirtinti, – pasakojo M.Kaukėnas. – Tai rodo, kad noras tvirtinti buvo labai didelis. Nežiūrint nei į argumentus, nei į teisinius dalykus.“

Anot opozicijos atstovo, tuo pačiu sprendimu konkurso laimėtojai prie algos buvo skirtas 40 proc. priedas.

A.Katinas: apie sprendimą nieko nežinojome

15min ketvirtadienį paklaustas, kas dabar bus, Utenos rajono meras A.Katinas patikino, kad taryba vykdys teismo sprendimą.

„Tuo metu, kai balsavome, nei meras, nei savivaldybės taryba jokio sprendimo neturėjo, – paaiškino jis. – Po tarybos posėdžio radau elektroniniame pašte 13 val. 37 min. buvo atsiųstas. Tuo metu tarybos posėdis buvo pasibaigęs.“

Meras teigė, jog artimiausiu metu bus šaukiamas dar vienas tarybos posėdis ir sprendimas dėl poliklinikos vadovo bus pakeistas.

Paklaustas apie abejones, kurios apraizgė šį konkursą, A.Katinas teigė, kad ne jo darbas yra aiškintis, kas su kuo medžioja.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Alvydas Katinas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Alvydas Katinas

„Visgi yra įstatymai. Jis medžiojo su kandidate į direktores ar su jos vyru? Bet tai ne mano kompetencija, kas su kuo medžioja (…) Neįpareigotas aiškintis, kas su kuo medžioja. Aš sudariau komisiją, kaip numato įstatymas, o jau ten kaip... Aš neturiu teisės nuspręsti, kas su kuo medžioja, kas su kuo draugauja, tikrai ne mano kompetencija“, – sakė jis.

Meras patikino pats nedalyvaujantis medžiotojų būrelių veikloje, o jei dalyvautų, tada galima būtų įtarti, kad jis bando kitus išsukinėti.

A.Skorupskas 15min nenorėjo nieko komentuoti, nes tai galėtų būti palaikyta spaudimu teismui.

„Kai supratau, kur aš patekau, man teliko vienas vienintelis kelias – paduoti į teismą, tą ir padariau“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas