Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2020 02 28

Utenos rajono renginiuose neliks vienkartinių plastikinių indų

Nuo birželio Utenos rajone vykstančiuose viešuosiuose renginiuose neliks vienkartinių plastikinių indų ir stalo įrankių. Tokiam Lietuvos žaliųjų partijos atstovo Sigito Mecelicos siūlymui vakar pritarė Utenos rajono savivaldybės taryba. Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad taip siekiama sumažinti plastiko atliekų susidarymą ir skatinti gyventojų sąmoningumą.
Vienkartiniai indai
Vienkartiniai indai / Vida Press nuotr.

„Vertinu tokį tarybos žingsnį, kaip labai sąmoningą ir atsakingą gamtos atžvilgiu. Masiniuose renginiuose sunaudojama itin daug plastikinių indų bei įrankių, o patekęs į aplinką toks plastikas gali nesuirti net ir kelis šimtus metų. Kadangi plastikiniai gaminiai jau nėra vienintelis pasirinkimas, tiek prekybininkai, tiek ir gyventojai gali rinktis kitas alternatyvas – popierinius, kompostuojamus ar daugkartinio naudojimo indus“, – sako siūlymą savivaldybei pateikęs tarybos narys S.Mecelica.

Anot jo, sprendimas įsigalios ne iškart, tad prekybininkai turės laiko iki birželio pasiruošti naujai tvarkai ir išvengti su tuo susijusių nesklandumų. S.Mecelica sako, kad per pasiruošimui skirtą laiką prekybininkai galėtų įvertinti ir depozito sistemos taikymą vienkartinei tarai, kai klientui suteikiama galimybė „išsinuomoti“ daugkartinio naudojimo indą, o jį panaudojus grąžinti ir atgauti pinigus.

Vienkartinių indų naudojimo mastą iliustruoja prekybos tinklų statistika. Prieš dvejus metus vienas iš prekybos tinklų teigė, kad per metus jų parduotuvėse visoje Lietuvoje nuperkama per 2 mln. vienetų vienkartinių plastikinių indų, įrankių, šiaudelių. Jau kitąmet tokių indų prekybos centruose nebeliks dėl Europos Sąjungos direktyvos, kuria siekama mažinti plastiko taršą.

Šiemet Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė atsisakyti plastikinių gaminių miesto šventėse. Sprendimas įsigalioja nuo šių metų kovo. Nuo šių metų pradžios plastikinių indų ir įrankių per viešus renginius jau atsisakė Panevėžys, Joniškio rajonas. Apie tai svarsto ir Klaipėda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius