Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 11

Uždaromas Kėdainių ligoninės akušerijos skyrius

Metai Kėdainiuose prasidėjo prasta žinia – nuo gegužės 1 dienos gimdyti susiruošusios moterys jau turės vykti į kitus Lietuvos miestus – Kėdainių ligoninėje akušerijos skyrius uždaromas. Arčiausiai gimdymus priimančios ligoninės bus Jonavoje, Kaune, Raseiniuose. Gimdyvės galės rinktis ir kitas Lietuvos ligonines, bet Kėdainiuose galimybės gimdyti jau nebus. Galima guostis nebent tuo, kad iki gimdymo besilaukiančios moterys bus prižiūrimos savo rajono medikų.
Kėdainių ligoninė
Kėdainių ligoninė / „Rinkos aikštės“ nuotr.

Nemaloni žinia

Šis pasikeitimas nebėra didelė naujiena rajonui.

Dar praėjusių metų pabaigoje svarstant sveikatos įstaigų reformą, su pokyčiais susijusias būsimas problemas kėlė ilgametis rajono politikas ir buvęs Seimo narys, medikas Darius Kaminskas, savivaldybės tarybos narės Edita Budendorfė, Aušrelė Kaminskienė.

Buvo renkami ir gyventojų parašai, ir minami savivaldybės įstaigų slenksčiai, vyko susitikimai su LR sveikatos apsaugos pareigūnais, teritorinių ligonių kasų atstovais, tačiau niekas nepadėjo, Blogosios žinios taip ir neišvengta.

Kėdainių rajono savivaldybės tarybos narė, medikė Edita Budendorfė situaciją pakomentavo lakoniškai: „Niekas už mūsų moteris nepakovojo“.

Valstybinės ligonių kasos Kauno teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Jurga Damulevičienė informavo, kad sprendimas yra priimtas vadovaujantis šiuo metu galiojančiu Vyriausybės nutarimu ir su būsima reforma tai nesusiję.

Apie tai, kad akušerinės paslaugos nebebus finansuojamas ligonių kasų, VšĮ Kėdainių ligoninė raštu buvo informuota dar prieš Naujuosius metus.

Neatitinka kriterijų

Akušerijos skyrius nebeatitinka esminių kriterijų. Pagal Vyriausybės nutarimą bent vienais iš dvejų paskutinių paeiliui einančių metų ligoninėje turi būti priimta ne mažiau kaip 300 gimdymų arba atstumas iki artimiausios asmens sveikatos priežiūros įstaigos, teikiančios stacionarines akušerijos paslaugas, turi būti didesnis nei 50 kilometrų. Tai du svarbiausi reikalavimai.

Kėdainių ligoninėje 300 gimdymų per metus jau nebėra priimama visus pastaruosius penkerius metus, tačiau iki šių metų balandžio 19 dienos dar galiojo Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos Konfederacijos bendradarbiavimo programa. Todėl iki šiol naujagimiai dar gimdavo ir Kėdainiuose.

Gegužės 1-ąją šiai programai pasibaigus, Teritorinė ligonių kasa nutrauks sutartį su Kėdainių ligonine, tad gimdymų čia nebus galima priimti.

Akušerijos lovų mažės ir ateityje

2019 metų duomenimis, Kauno regione iš viso yra skaičiuojama 117 akušerijos lovų, iš jų daugiausia Kauno mieste − 90.

Arti Kėdainių yra Jonavos ligoninė, kurioje yra 4 lovos. Ši ligoninė nustatytą būtinąjį gimdymų skaičių pasiekia, bet yra visiškai ant ribos. 2020 metais Jonavoje buvo priimta 300 gimdymų.

Tačiau 4 lovos lieka ir Raseiniuose, nors šio miesto ligoninė, kaip ir Kėdainiai, neatitinka nustatytų tų pačių kriterijų ir ten gimdymų taip pat priimama mažiau nei 300.

2020 metais Raseinių ligoninėje buvo priimti 262 gimdymai.

2021 metais Kėdainiuose gimė 204 naujagimiai. Kėdainių ligoninės akušerijos skyriuje buvo trys lovos.

Pagimdys saugiai?

Atsakingos institucijos tikina, kad moterų nugabenimas į ligonines, kuriose bus priimami gimdymai, problemų nesudarys. Žadama, kad greitosios medicinos pagalbos darbas ir punktų išdėstymas taip pat bus peržiūrimas ir dar geriau pritaikytas gyventojams.

Nors valdininkai ir žada, kad Kėdainių krašto moterys nepatirs nepatogumų ir joms bus sudarytos sąlygos gimdyti Kaune ar bet kuriame kitame pasirinktame Lietuvos mieste, tačiau tiek medikai, tiek ir visi rajono gyventojai supranta, kad moterys ir jų šeimos patirs daugiau nepatogumų, nerimo ir tikėtinų papildomų finansinių išlaidų.

Kuo didesni atstumai iki ligoninės, tuo brangesnės yra kelionės išlaidos ir laiko sąnaudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas